Udruženje sudija i tužilaca Srbije: Obradović poziva na nasilno svrgavanje najviših predstavnika državnih organa

Autor: Republika

Vesti

04.03.2020

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) očekuje da nadležno tužilaštvo reaguje povodom izjave jednog od lidera SZS Boška Obradovića, kojom poziva na nasilnu promenu vlasti i ustavnog poretka države.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Boško Obradović

U saopštenju ovog strukovnog udruženja se navodi da je Krivični zakonik jasan i da ovakve radnje inkriminiše, propisujući da će se za takvo delo izreći krivična sankcija.

Izjavu Obradovića smatra pozivom na nasilnu promenu ustavnog uređenja i svrgavanje najviših predstavnika državnih organa.

UST podseća da je već u nekoliko navrata osuđivalo izjave aktera političara kojima se ugrožava nezavisnost i samostalnost sudija i tužilaca, zatim nošenje transparenata sa imenima sudija i tužilaca, nazivanje sudija i tužilaca "bednicima, zlikovcima i slugama režima", kao i nekoliko slučajeva ugrožavanja sigurnosti predsednika Republike i članova njegove porodice.

Takođe je, kako navodi, zabrinuto što javnost nije obaveštena o ishodima tih postupaka, niti da li su takvi postupci uopšte pokrenuti, iako se u ovakvim situacijama očekuje efikasna reakcija nadležnih organa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading