Dan D za "žute grobare": 14. marta pada Lutovac!

Autor: B. K. - I. Ž.

Vesti

04.03.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kraj vladavine Zorana Lutovca (čitaj Dragana Đilasa) u Demokratskoj stranci biće ozvaničen 14. marta. Za tada je, naime, trenutni predsednik demokrata pod pritiskom morao da zakaže sednicu glavnog odbora, u kojem je, po svemu sudeći, izgubio većinu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. Goll
Zoran Lutovac

Prethodno, podsetimo, 147 članova glavnog odbora iniciralo je sednicu koju je Lutovac uporno odbijao da zakaže. Ti pobunjenici, kako ih je on nazvao, a u stvari istaknuti članovi koji se protive ideji bojkota, svesni da bi to bio kraj DS, poručuju da će sačekati 14. mart, umesto da insistiraju na terminu sedam dana ranije, da ne bi produbljivali krizu unutar stranke.

- Zahtev za održavanje Glavnog odbora DS 7. marta, koji je iniciralo 147 članova tog tela, na osnovu statutarnih mogućnosti, neće zvanično biti podnet kako se kriza u stranci ne bi dodatno produbljivala i kako podele u njoj ne bi potpuno ugrozile opstanak najjače, najveće i najstarije opozicione organizacije - izjavila je Aleksandra Jerkov, potpredsednica DS.

Manevar nije prošao

Kako je Srpski telegraf pisao, Zoran Lutovac pokušao je da održavanjem sednice predsedništva stranke izbegne sazivanje glavnog odbora, ali mu taj manevar nije prošao. Takođe, statutarna komisija poništila je sve njegove odluke koje je doneo mimo statuta, poput one o raspuštanju Demokratske omladine. On je zbog toga najavio da će rasformirati tu komisiju i izabrati nove članove, što bi bilo svojevrsno uvođenje diktature u DS.

ODGOVORNI LJUDI

U pisanoj izjavi ona je istakla da će kao odgovorni ljudi, pre svega prema građanima Srbije koji su s pravom razočarani u demokrate, članovi glavnog odbora koji su potpisali peticiju sačekati sednicu koju je zakazao predsednik stranke za 14. mart, iako je to gotovo mesec dana po isteku statutarnog roka.

Foto: ST/N. PANČIĆ
Aleksandra Jerkov

- Jasno je da polemike moramo voditi samo na stranačkim organima i tamo doneti odluke o daljem funkcionisanju stranke, odnosu prema činjenici da pojedini članovi predsedništva izlaze na izbore uprkos odluci o bojkotu i dosadašnjoj i budućoj politici stranke - navodi Aleksandra Jerkov.

Ona je pozvala sve članove DS da prekinu javne debate o unutarstranačkim stvarima, prestanu da diskredituju svoje saborce i da ne gube fokus u borbi protiv SNS, koju samo DS može da dobije.

SPREMAN SCENARIO

Prema izvorima Srpskog telegrafa iz vrha DS, najverovatniji scenario je da Lutovac u političkom smislu neće preživeti sednicu glavnog odbora.

- Lutovcu, ukoliko se nešto u poslednji čas ne promeni, neće biti usvojen izveštaj o radu i to praktično znači nove izbore u DS - objašnjava naš sagovornik iz samog vrha stranke.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading