TRAMPOV ZET PODRŽAO SRBIJU

Autor:

Vesti

04.03.2020

06:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvodnevna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu krunisana je susretom u Beloj kući, gde je razgovarao sa Džaredom Kušnerom, zetom prvog čoveka SAD Donalda Trampa, savetnikom za nacionalnu bezbednost Robertom O' Brajanom i specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Iako je sastanak sa Majkom Pompeom na papiru imao veću specifičnu težinu, to što se Vučić video sa Kušnerom i, kako saznajemo, dobio podršku za poziciju Srbije po pitanju Kosova od ogromnog je značaja. Pre svega, prema onom što smo mogli da čujemo u diplomatskim krugovima, zato je Kušner čovek od najvećeg poverenja Donalda Trampa, koji mu dodeljuje najteže zadatke. Tako je, na primer, Kušner stajao iza tima koji je izradio američki predlog za rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba, koji je nedavno predstavljen.

Pun optimizma

Vučić je na svom Instagram nalogu poručio da je u Vašingtonu imao veliki broj sastanaka i da je razgovarao sa svima koji o Srbiji odlučuju.

- I svi su poručili da žele da podrže Srbiju, politički i ekonomski. Niko od njih ne želi od male Srbije da pravi makar i malog neprijatelja, već žele da sa nama sarađuju, a naše je da to iskoristimo - podvukao je Vučić.

On je dodao i da je veoma zadovoljan što je video i veći interes SAD da investira u našu zemlju i region.

- Pun sam optimizma po pitanju daljeg razvoja naših ekonomskih odnosa - rekao je Vučić, ali i dodao da to neće biti lako zbog odnosa Beograda i Prištine.

Za večeru slanina iz Viskonsina

Posle uspešnih razgovora u Beloj kući sa američkim zvaničnicima, Vučić je pozvan na specijalnu večeru.

- Posle napornog i uspešnog dana, odlična večera uz slaninu iz Viskonsina. Podseća na našu srpsku - napisao je Vučić na Instagramu.

Inače, razgovor sa Trampovim zetom nije bio unapred najavljen, a Kušner je na sastanak došao sa Ričardom Grenelom.

Prema nezvaničnim informacijama, sastanak je trajao duže od sat vremena i bio je veoma uspešan jer su sagovornici pokazali puno razumevanja za rešenje kosovskog problema, znaju da je to za Srbiju veoma teško pitanje i svesni su da je jedino moguće kompromisno rešenje takvo da i Srbija nešto dobije.

Ispuniti samo jedan uslov

Predsednik Srbije poručio je da će naša zemlja obustaviti diplomatsku akciju na povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova ako i kada Albanci prestanu da traže da Srbija prizna lažnu državu.

- Nemojte da tražite priznanje, mi nećemo da sprovodimo otpriznavanje. Ako to vređa njihovu poziciju, kako onda traže da mi prekinemo ono što oni rade svaki dan - zaključio je Vučić.

I Sijera Leone povukao priznanje Kosova

Afrička država Sijera Leone povukla je priznanje Kosova kao nezavisne države, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a dokument o tome objavljen je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije. To je 18. zemlja koja je povukla ovakav potez.

- Trenutno, od 193 članice UN, 92 zemlje priznaju nezavisno Kosovo, 96 zemalja ne priznaje Kosovo, dok se pet zemalja nalazi u fluidnom stavu, odnosno uglavnom priznaju Kosovo, ali više ne glasaju za Kosovo - naveo je Dačić.

Jasna poruka

Grenel i Kušner su posebno pozitivno govorili o ekonomskoj situaciji u Srbiji i pohvalili Vučića za smanjenje javnog duga i privredni rast Srbije.

- Srbiju u Americi sada gledaju drugačijim očima nego pre nekoliko godina ili decenija i to je neuporedivo. Mi moramo da razumemo koje je naše mesto u svetu, kolika nam je snaga ekonomije, da dobro postavimo svoje ciljeve i ne pravimo velike greške kao što smo to ranije činili, da čuvamo decu i da brinemo o budućnosti.

Grenel zapušio usta Džudiju

Ričard Grenel zapušio je usta britanskom novinaru Timu Džudiju. Ovaj je, naime, napisao da Grenel želi brzo rešenje kosovskog pitanja, ali je problem što Hašimu Tačiju ističe mandat. Usledio je, međutim, ekspresni Grenelov odgovor na Tviteru:

- Pogrešno. Ne znate o čemu govorite. Niko ne pokušava da ubrza stvari i nema velikog dogovora. Izmišljate.

Stejt department izdao je saopštenje o sastanku državnog sekretara (to je rang šefa diplomatije) Majka Pompea i Vučića. U saopštenju je istaknuta važnost povratka za pregovarački sto Beograda i Prištine. Kako se navodi, Pompeo je ohrabrio Vučića da iskoristi zamah nedavnog potpisivanja pisama o namerama da se o uspostavi vazdušni, železnički i drumski saobraćaj između Prištine i Beograda.

DSK: Ukidanje taksi ili idemo iz vlade

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Maratonska vanredna sednica kosovskog parlamenta, sazvana na zahtev 41 poslanika opozicije, na kojoj se raspravljalo o predlogu aktuelnog premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija o postepenom i uslovnom ukidanju taksi za srpske i proizvode iz BiH, završena je bez epiloga i sa oprečnim stavovima političkih partija.

Kako se može čuti u Prištini, odluka mora da bude doneta u narednih nekoliko dana. DSK Ise Mustafe, član vladajuće koalicije, poručio je da takse moraju biti ukinute u roku od 48 sati inače će oni istupiti iz vlade.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading