Orhan Dragaš: EU odgovorna za eskalaciju migrantske krize

Autor: Republika

Vesti

03.03.2020

17:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strahujem od eskalacije nove migrantske krize, pre svega zbog ponašanja Evropske unije, koja kao da nije naučila lekcije iz prethodnog velikog migrantskog talasa 2015. godine. Ona se ponaša tromo i kasni sa odlukama. Napravila je grešku jer nije shvatila ozbiljno upozorenja predsednika Turske Erdogana i što je najvažnije nije ispunila obaveze koje je preuzela prema Turskoj u vezi sa finansijskom podrškom.

RepublikaFoto: youtube.com/RTV Pink Official
Orhan Dragaš

Ove upozoravajuće tvrdnje iznosi stručnjak za bezbednost i međunarodne odnose Orhan Dragaš.

- Moramo imati u vidu da Turska brine o ogromnom broju od skoro četiri miliona izbeglica i migranata, hrani ih, pruža im medicinsku negu i utocište, čineci time ogromnu uslugu Evropskoj uniji, koja zauzvrat ignoriše ove turske napore. EU i njena birokratija ni posle pet godina nema ideju, niti strategiju kako da reši ili bar kanališe migrantske tokove i zato se ponovo suočava sa ogromnim problemima na svojim granicama - objašnjava Dragaš.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Foto: Ilustracija

Prema njegovim rečima, biće veliki problem, ukoliko snage Bugarske i Grčke, kao prvih EU-zemalja u koje migranti dolaze, budu oružano reagovale, kako bi sprečile ilegalni ulazak velikog broja migranata, a takav neželjeni razvoj doveo bi do humanitarne katastrofe.

- Što se tice Srbije, moram da podsetim da naši državni organi, pre svega predsednik Aleksandar Vučić, već godinama traže od EU dogovor oko zajedničkog pristupa i saradnje oko ovog velikog problema. Nažalost, takvog celovitog dogovora nema, svaka članica EU ima drugačiju politiku prema dolasku migranata. Verujem u naše kapacitete da možemo da na human i odgovoran način odgovorimo na eventualni novi migrantski talas, baš kao što smo to mogli pre pet godina, kada je kroz Srbiju, bez ikakvog problema i incidenta prošlo oko million ljudi. Takode, podsećam i na uveravanja predsednika Vučića da Srbija, zbog neodgovorne birokratije EU, nikako neće postati parking za migrante koji iz Turske žele da se domognu zapadnoevropskih zemalja - zakljulčio je Dragaš.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading