Dvostruki aršini! Rektorka štiti PLAGIJATORA!

Autor:

Vesti

03.03.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rektorka Ivanka Popović, koja se u javnosti zalaže za proveru doktorata pojedinih funkcionera, već godinama drži u fioci slučaj plagiranja svog bliskog saradnika, nekadašnjeg prorektora Tehnološko-metalurškog fakulteta Đorđa Janaćkovića.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ivanka Popović

Naime, uzbunjivači "Tim inženjera" dostavili su još 2. avgusta 2016. godine Tehnološko-metalurškom fakultetu i Univerzitetu u Beogradu informaciju o neakademskom ponašanju tadašnjeg dekana TMF prof. Đorđa Janaćkovića.

Oni su priložili i sve dokaze o plagiranju i autoplagiranju monografije prof. Janaćkovića "Keramički materijali u sistemu Al2O3-MgO-SiO2", 1. deo, koja je objavljena na tom fakultetu 2004, kao i dokaze o plagiranju doktorske disertacije doktora Dobrice Stojanovića pod nazivom "In vitro i in vivo istraživanje biokompatibilnosti biokeramičkih materijala na bazi kalcijum-fosfata", odbranjenoj na Univerzitetu u Beogradu 2009, pod mentorstvom prof. Janaćkovića i prof. Zvezdane Kojić sa Medicinskog fakulteta. No, do danas po pitanju tog slučaja nije učinjeno apsolutno ništa.

Prema saznanjima Srpskog telegrafa od dobro obaveštenih izvora iz akademskih krugova, upravo rektorka Popović štiti svog nekada najbližeg saradnika.

- U vreme dok je Popovićeva bila dekan TMF Janaćković je bio prorektor i još od tada datira njihov blizak prijateljski i kolegijalni odnos. Upravo zato svi i smatramo da ga lično ona štiti jer su svi dokazi o plagiranju profesora Janaćkovića poslati i fakultetu, ali i univerzitetu na čijem je ona čelu. Sve to je jako ružno jer rektorka u javnosti istupa kao neko ko se navodno bori za pravdu i poništavanje plagiranih radova, a štiti svog prijatelja za to isto - priča naš sagovornik.

Lično želim da se slučaj reši

No, rektorka Ivanka Popović za Srpski telegraf tvrdi da ne da ne štiti Janaćkovića već da i lično želi da se slučaj njegovog eventualnog plagiranja reši.

- Procedura u univerzitetskom pravilniku o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova je vrlo jasna. Ako je gospodin Jokić postupio po navedenoj proceduri, odbor za profesionalnu etiku i etička komisija fakulteta s kojeg potiče moguće neakademsko ponašanje su dužni da reaguju. Rektor ne učestvuje u radu ovih tela. Smatram da je u interesu svih da se ovaj slučaj ispita i zaključi - rekla je Popovićeva za naš list.

Kako je za Srpski telegraf ispričao i dr Bojan Jokić, prodekan za finansije Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, i lično je dostavio dopise Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu 26. novembra 2019. i 21. februara 2020.

- Prvi dopis se odnosi na ponovnu dostavu zahteva za utvrđivanje neakademskog ponašanja koji sam podneo Etičkoj komisiji TMF 10. septembra 2019, a drugi dopis je zahtev za dostavu informacija o postupanju odbora po žalbi koju sam podneo odboru zbog nepostupanja Etičke komisije TMF po napred navedenom zahtevu od 10. 9.2019. godine. Takođe, po pitanju prijave koju sam odboru podneo protiv dr Dobrice Stojanovića, od odbora za profesionalnu etiku sam ubrzo nakon podnošenja iste dobio informaciju da je prijava prosleđena Etičkoj komisiji Instituta za multidisciplinarna istraživanja, što isto predstavlja dodatni razlog za sumnju o postojanju namere da se postupak vezan za Janaćkovića što je moguće više prolongira - rekao nam je dr Jokić.

Dekan TMF: Dopis podnelo N. N. lice, nema legitimitet

Dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta Petar Uskoković za Srpski telegraf je pokušao prilično nevešto da opravda činjenicu da rukovodstvo fakulteta nije učinilo ništa kako bi se utvrdilo je li profesor Janaćković plagijator.

- Dopis "Tima inženjera" je dopis N. N. lica, odnosno ne predstavlja dopis ni fizičkog ni pravnog lica. Samim tim ne mogu imati legitimaciju podnosioca zahteva za utvrđivanje neakademskog ponašanja kako je propisano članom 3 pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova - rekao nam je Uskoković.

Na pitanje zašto, ukoliko su navedene informacije o plagiranju tačne, pomenute osobe nisu na adekvatan način sankcionisane, poručio nam je da se "ovakvim pitanjem vrši uticaj na donošenje odluke, a takođe povređuje pravo na privatnost dr Dobrice Stojanovića", te dodao da je u toku sudski spor vezan za povredu autorskih prava.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading