Za samo mesec dana predsednik Srbije razgovaraće maltene sa svim važnijim svetskim liderima

Autor:

Vesti

02.03.2020

06:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Učešćem na godišnjem samitu Američko-jevrejskog komiteta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu Aleksandar Vučić počinje seriju susreta na najvišem nivou. U narednih mesec, mesec i po dana predsednik Srbije srešće se gotovo sa svim važnijim svetskim liderima.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić

Osim američkih zvaničnika, razgovaraće i sa prvim čovekom Rusije Vladimirom Putinom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kineskim liderom Si Đinpingom. Centralna tema tih razgovora, naravno, biće rešavanje problema Kosova. Prethodno, Vučić je u petak telefonom razgovarao sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

Govoreći o susretima u Vašingtonu, Vučić je istakao da je ova poseta izuzetno važna.

18 HILJADA UČESNIKA NA SKUPU U VAŠINGTONU NA KOM GOVORI VUČIĆ

- Ako ne možemo od Amerikanaca da napravimo prijatelje koji će nas u svemu podržavati, onda da napravimo prijatelje koji neće u svemu biti protiv nas. Nemam iluzija da će se stav SAD po pitanju KiM promeniti, ali možemo da probamo da zauzmemo drugačiju poziciju u američkim očima nego što je to bio slučaj dosad - poručio je predsednik Srbije.

VELIKA ČAST

Kako je rekao, posle toga ga očekuje serija bitnih susreta.

- Posle Vašingtona nas čeka put u Nemačku i razgovor sa Angelom Merkel. Nakon toga očekujem razgovore sa Kinezima i ponovo susret sa Putinom. To će se sve događati u narednih mesec i nešto više dana - naveo je Vučić.

Vučić: Nemam iluzija da će se stav SAD po pitanju KiM promeniti, ali...

Šef države naglasio je da će se u SAD sresti sa svima koji odlučuju o nama, a otkrio je i da je poziv da bude učesnik skupa koji organizuje najjača izraelsko-američka organizacija, koja je neprestano na vezi s Trampom, rezultat onoga što je Srbija uradila.

Vučićevi razgovori za mesec i po

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

- Boris Džonson (britanski premijer)

- Majk Pompeo (državni sekretar SAD)

- Ričard Grenel (specijalni Trampov izaslanik za dijalog o KiM)

- Robert O'Brajen (Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost)

- Angela Merkel (nemačka kancelarka)

- Sergej Lavrov (šef ruske diplomatije)

- Vladimir Putin (predsednik Rusije)

- Si Đinping (predsednik Kine)

- Poziv nisam dobio zato što se zovem ili prezivam nekako. Dobio sam ga jer smo usvojili važne deklaracije o antisemitizmu i Holokaustu. Mnogo toga smo napravili. Poziv je rezultat svega onoga što smo uradili i poziv je velika čast za nas - podvukao je šef države.

Milivojević: Zanimljivo je da smo mi i američka administracija sada na istoj strani

Na tom skupu, između ostalih, govoriće i potpredsednik SAD Majk Pens, državi sekretar Majk Pompeo, lideri oba doma Kongresa, jedan od demokratskih kandidata za predsednika SAD Majkl Blumberg, kao i Ričard Grenel. Konferencija AIPAC završava se danas. Inače, AIPAC je jedna od najmoćnijih i najuticajnijih organizacija u SAD sa više od 100.000 članova.

NEĆEMO OD NULE

Zoran Milivojević, karijerni diplomata, za Srpski telegraf ocenjuje da su Vučićevi susreti u Vašingtonu važni iz tri razloga.

RepublikaFoto: Printskrin/N1
Zoran Milivojević

- Prvo, došlo je do ove neozbiljne, neprihvatljive ponude iz Prištine, pa treba videti šta i kako dalje i da li će američka administracija ostati dosledna u pritisku na Prištinu. Dalje, treba da se vidi koji su ciljevi američke administracije u narednom periodu i treće, bitno je razgovarati o mogućoj platformi ukoliko dođe do deblokade dijaloga jer samo skidanje taksi nije ključno za nastavak dijaloga, treba videti kakav bi bio scenario i šta će biti sa Briselskim sporazumom i Zajednicom srpskih opština. Da ne počinjeno dijalog od nule - ocenjuje Milivojević.

Naš sagovornik kaže i da je interesantno to što smo ovoga puta mi i američka administracija praktično na istoj strani.

Hteli da uvale Tačija

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Vučić je ukazao na to da su mnogi poznati kongresmeni koji su albanski lobisti uložili veliki trud i napore da na skupu u Vašingtonu učestvuje i Hašim Tači.

Kako je rekao, to što u svojoj nameri nisu uspeli pokazuje kolika je čast poziv za učešće za našu zemlju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (42)

Loading
hana

02.03.2020 08:14

Vazno je odrzati kontakt sa svima.

Lara

02.03.2020 08:16

Kada je neki srpski predsednik od Tita do sada , sastajao se i razgovarao se sa tolikim brojem svetskih lidera. To znači da su u Vučiću prepoznali dobrog i odgovornog državnika koji se bori za interese svog naroda .

aleksandar popovic

02.03.2020 08:19

Ovo samo govori o tome koliki ugled u svetu ima naš predsednik.

meda

02.03.2020 08:31

Važno je održavati dobre kontakte sa svima