(VIDEO) DONOŠENJE ZAKONA SAMO PRVI KORAK: Stefanović o rešavanju problema nestalih beba

Autor: Tanjug

Vesti

27.02.2020

18:08 >> 20:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji prvi korak u rešavanju tog problema.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Nebojša Stefanović

Odgovarajući u Skupštini Srbije poslaniku Jedinstvene Srbije Ðorđu Kosaniću koji je pitao da li će se promeniti Krivični zakon u smislu rešavanja pitanja nestalih beba, Stefanović je kazao da ne isključuje mogućnost da se on pooštri.

On je podsetio da je Krivični zakon već pooštravan u smislu kažnjavanja za krivična dela koja su učinjena prema deci, navodeći da Srbija ima dobre zakone, jako oštre i da bi bilo dobro i da sudovi drakonskim kaznama pokažu da čuju potrebe naroda.

Istakao je da je tema nestala dece jako teška i dodao da nema dovoljno dobrog zakona i rešenja koje će vratiti dete i odagnati bol roditeljima, međutim, ukazao je da se pitanje nestalih beba pokrenulo sa mrtve tačke posle mnogo decenija neprihvatljive tišine.

- Mi smo razgovarali s roditeljima, udruzenjima, stručnjacima, cela vlada se angažovala i donošenje zakona je prvi značajan korak. MUP i Ministarstvo pravde su usaglasili stav da tužilaštva imaju mogućnost da gone nekog za krivično delo iako je to učinio pre recimo 30 godina - rekao je Stefanović.
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija


On je, međutim, izrazio bojazan da neće sve porodice uspeti da dođu do dokumentacije, jer, kako kaže, reč je o događajima od pre 30-40 godina, a negde je, kaže, možda dokumentacija i namerno uklonjena.
Ministar je u parlamentu objasnio da je jedan od razloga za donošenje zakona presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine po kojoj je utvrđeno da je jednoj od porodica povređeno pravo na porodični život.

Sud je tada dosudio da se porodici isplati 10.000 evra kao naknada, što je predviđeno i sadašnjim predlogom zakona.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading