NEKA OD SAD UVEK BUDE TAKO! Slavica Đukić Dejanović otkrila: U januaru 2020. godine rođeno 245 beba više nego januaru prošle godine

Autor: Tanjug

Vesti

27.02.2020

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"U Srbiji je u januaru ove godine rođeno 245 beba više nego u januaru prošle godine što je za pet odsto više", izjavila je danas ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ona je to rekla u Skupštini Srbije, odgovarajući na komentar narodnog poslanika Ðorđa Vukadinovića u vezi sa populacionom politikom.

On je, naime, podsetio da je premijerka Srbije Ana Brnabić na sednici republičkog parlamenta prošlog meseca, kada su članovi vlade odgovarali na pitanja poslanika, rekla da je Srbija jedina zemlja u regionu koja je 2019. godine imala pozitivan prirodni priraštaj.


Vukadinović je rekao da je 2018. godina bila apsolutno najgora godina po broju novorođene dece i dodao da je 2019. samo malo popravljen taj najgori bilans.

Na to mu je Ðukić Dejanović rekla da dobro barata statističkim podacima i da ume da ih analizaira, ali da je malo neverovatno da se nije osvrnuo na paralelne analize koje, dodala je, pokazuju da je 2018. godina za čitav region bila zaista najlošija.
 
RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Slavica Đukić Dejanović

- Mi kada poredimo 2019. godinu, ne činimo to samo u odnosu na 2018. nego pravimo paralele sa deset zemalja koje su nam, pre svega geografski i istorijski jako bliske - rekla je Ðukić Dejanović.


Navela da su u obzir uzete Mađarska, Rumunija, Bugraska, Albanija i sve članice bivše Jugoslavije, te dodala da je jedino u Srbiji rođen veći broj beba.

Ministarka je rekla da je u Srbiji u januaru ove godine rođeno 245 beba više nego u januaru prošle godine.

- Ne mislim da je resor na čijem sam čelu dao dominantan doprinos za ovakav rezultat, ali mere Vlade Srbije, ne samo finansijske već i one iz domena populacione politike, kao i integrativni pristup rešavanju problema su sigurno razlog da po prvi put imamo više novorođenih beba u jugoistoku Srbije, gde je tradicionalno situacija bila lošija nego što je sada - zaključila je Ðukić Dejanović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading