OLIVERA ZEKIĆ: Laž je da REM odlučuje ishod izbora

Autor: Tanjug

Vesti

23.02.2020

23:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članica regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić izjavila je da se u javnosti, posebno u opozicji, precenjuje uticaj tog tela na medije, čak i da može da utiče na rezultate izbora. U intervjuu za sutrašnje "Večernje novosti", ona je rekla da oni koji nemaju politiku, visok rejting ili ne mogu da pobede na izborima, traže krivca, pa je tako "stvorena i fama oko REM-a".

RepublikaFoto: youtube.com/SRBIN.info
Olivera Zekić

- Glasina koja širi jednu apsolutnu laž - da REM odlučuje o tome ko će da pobedi na izborima. Sve da REM sutra bude ukinut, da ga nema, izbori će biti održani i bili bi legitimni - istakla je Zekićeva.

Dodala je da to znaju i ljudi u opoziciji, jedino što im "ne odgovara da to i priznaju, niti će".


Olivera Zekić najavila je ozbiljan monitoring izbora i da će REM nastojati da bude onaj faktor koji će na medijskom polju poboljšati izborni proces.

Ona je rekla da je gotov pravilnik o zastupljenosti stanaka na Javnom servisu RTS koji predviđa pluralizam i ravnopravni tretman svih učesnika u izbornom procesu, a privatnim televizijama biće upućene preporuke, jer, istakla je, REM nema prava da utiče na uređivačku politiku privatnih medija.

Olivera Zekić ukazala je i da mediji s nacionalnom frekvencijom nemaju obavezu da daju prostor zastupnicima bojkota izbora, ako bi to činili, ugrozili bi javni interes.

Povodom nekih zahteva u javnosti da se REM oglasi povodom emisije "Vladalac" emitovane na TV N1, u kojoj se na kritički i negativan način govori o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ona je rekla da to telo nema nikakve ingerencije nad tom televizijom, jer je ona registrovana u Luksemburgu, tako da je za nju nadležno regulatorno telo te zemlje.

Zekićeva je za "Novosti"rekla i da REM nema nikakve mehanizme za rešavanje spora među televizijskim operaterima, već da je na njima da se on reši jer nikome ne odgovara.

- U svetu postoji mogućnost gledanja svih programa, naručivanja programa drugih operatera, uz normalnu nadoknadu - platiš i gledaš šta hoćeš. Ne vidim zašto to ne bi i ovde zaživelo - zaključila je Olivera Zekić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading