ANGELA KAO AHTISARI! Otkriveno kakva će biti ponuda Merkelove za Kosovo: Šiptarima država, Srbima samo autonomija!

Autor:

Vesti

23.02.2020

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel spremila je za Srbiju nepristojnu ponudu za rešavanje kosovskog problema po principu uzmi ili ostavi. To će zapravo biti prepisan i tek delimično modifikovan plan finskog diplomate Martija Ahtisarija koji su Šiptari svojevremeno dočekali raširenih ruku i na osnovu njega proglasili nezavisnost jer je predviđao da dobiju državu u sadašnjim granicama ove samoproglašene, a za Srbe samo autonomiju unutar nje (pogledajte okvir).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
BIĆE TEŠKO U BERLINU Vučić i Merkelova

Da su tačna ova saznanja o kojima je Srpski telegraf i ranije pisao pozivajući se na izvore u diplomatskim krugovima, potvrdio je juče i predsednik Aleksandar Vučić gostujući na TV Prva.

- Srbija će do kraja ove godine u vezi s Kosovom i Metohijom dobiti ponudu koju nećemo moći da prihvatimo, ali nećemo smeti ni da odbijemo. Gotovo sam uveren u to - rekao je Vučić i objasnio:

- Ultimatum će biti nešto poput Ahtisarijevog plana Plusplus, u zamenu za garancije za Evropsku uniju.

PROPUŠTENA ŠANSA

Vučić je na pitanje da li se može očekivati, kao što je rekao Duško Kovačević, da će Srbija dobiti ultimatum i šta će uraditi odgovorio:

- Videćete. Ali sasvim je sigurno da nikada nisam prihvatao ultimatume, kao što je sigurno da ću nastojati da pronađem najbolje rešenje za srpski narod i uz to se truditi da ne ugrozimo mir i stabilnost i ne uvodimo Srbiju u rat.

ŠTA JE PREDVIĐAO AHTISARIJEV PLAN

1. Kosovo u sadašnjim granicama samoproglašene države

2. Široku autonomiju za srpske opštine uz punu vlast Prištine

3. U skupštini Kosova nevećinske zajednice da imaju zagarantovanih 20 mesta, od kojih 10 za Srbe

4. U vladi Kosova Srbima garantovano jedno ministarsko mesto i jedno mesto zamenika ministra

5. Zakoni u skupštini ne bi trebalo da budu usvojeni ukoliko za njih ne glasaju i Srbi

6. U aneksu koji se odnosi na decentralizaciju predviđeno je da Srbi u svojim opštinama odlučuju o urbanizmu, javnim preduzećima, zdravstvu, školstvu, kulturnoj baštini, da imaju pravo izbora i svrgavanja komandira policije

7. Zdravstvene i obrazovne institucije Srbije bi mogle da nastave da funkcionišu na severu Kosova uz odobrenje Prištine, ali da finansiranje ide preko centralne banke Kosova

8. Zaštitu za srpske enklave i manastire

9. Zvanični jezici bi bili albanski i srpski

Predsednik Srbije podsetio je i da, kada smo imali šansu da rešimo kosovsko pitanje, to nismo učinili.

- Šta god da bude, mogu samo da naslućujem šta će biti inicijativa specijalnog izaslanika EU - dodao je on, ukazujući na to da zna ko će biti na toj funkciji, ali da ime još ne može da iznese u javnost, te da će to svakako biti čovek blizak Berlinu.

Podsetimo, mediji u Beogradu i Prištini objavili su da je gotovo izvesno da će specijalni predstavnik EU biti slovački diplomata Miroslav Lajčak. Iako je Lajčak iz zemlje koja nije priznala nezavisnost Kosova, on je, s druge strane, izuzetno blizak Berlinu i kancelarki Merkel.

RepublikaFoto: youtube.com/ AP Archive

BIOGRAFIJA: Marti Ahtisari

- Rođen 1937. godine

- Bio predsednik Finske

- Posredovao u okončavanju NATO bombardovanja 1999.

- Bio specijalni izaslanik UN za status Kosova

- Kreirao plan koji su Šiptari oduševljeno prihvatili, a srpska strana odbila

- Plan nije usvojen u Savetu bezbednosti UN

- Lažna država proglasila nezavisnost na osnovu tog plana

- Iz više izvora pojavile se informacije da je primio mito od albanske mafije

- Dobio Nobelovu nagradu za mir

LAJČAKOVA ULOGA

Vučić predviđa da će se raditi o nekom Ahtisari Plusplus planu, da će pokušati da kažu "Srbija dobija garancije za ulazak u EU, ali mora da prizna Kosovo", te će dobiti i poseban status za Srbe. Istakao je da će pitati narod o tome kao što je to i ranije činio i jedini posle Dobrice Ćosića imao hrabrosti da iznese istinu o stanju na KiM.

Međutim, dodaje da niko neće da sluša i priča o tome, a kada se kaže "ajde na mobilizaciju", onda niko neće da se odazove.

S druge strane, američki stav, otkako je vlast preuzeo Donald Tramp, daleko je blaži i skloniji kompromisu, što znači da i Srbija mora nešto da dobije. Upravo zbog toga zvaničnici SAD, kada se povede reč o podeli Kosova, po pravilu ne žele ništa da komentarišu zaklanjajući se iza rečenice "podržaćemo ono o čemu se dve strane dogovore". Ipak, u nekoliko navrata iz Vašingtona su pozivali da se nađe kreativno rešenje za Kosovo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading