KURTIJU SE CRNO PIŠE AKO ODU AMERI S ORUŽJEM: Stručnjaci o američkoj pretnji vlastima u Prištini

Autor:

Vesti

21.02.2020

17:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najava Vašingtona da povuče svoje trupe sa Kosmeta, ukoliko vlasti u Prištini, na čijem je čelu Aljbin Kurti, ne povuku takse na robu iz centralne Srbije, dosad je najozbiljnija pretnja SAD svojim dugogodišnjim miljenicima u lažnoj državi. Dok s jedne strane neki naši sagovornici ocenjuju da je to samo vid pritiska i da nije realno da se američke trupe povuku, drugi smatraju da je ovo ubedljivo najozbiljnija pretnja koja je iz Vašingtona upućena Prištini i da bi, u slučaju da Kurti bude tvrdoglav, mogla i da se realizuje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Podsetimo, mogućnost povlačenja trupa najavio je ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet pozivajući Prištinu da hitno i bez ikakvog uslovljavanja ukine takse.

Da je ovo ozbiljna pretnja Prištini, kaže za Srpski telegraf profesor Fakulteta bezbednosti Miroslav Bjegović.

- Pretnja premijeru Aljbinu Kurtiju da će SAD povući svoje oružane snage sa Kosova ako ne ukinu takse najozbiljnija je bezbednosna pretnja vlastima lažne države. Mislim da je poruka jasna, odlučna i nedvosmislena, te da će takozvana vlada Kosova već u narednim danima američki zahtev sprovesti u delo jer su svesni da bi bez američke podrške njihov san o državnosti i nezavisnosti nestao preko noći - ističe Bjegović.
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Dodaje da bi u ovom slučaju, ako bi bezbednost Srba na Kosovu bila ugrožena, Srbija mogla uputiti svojih 1.000 pripadnika snaga bezbednosti po Rezoluciji 1244 da obezbede mir i sigurnost.

Nije prvi put da se pominje slična mogućnost. Naime, i pre nekoliko meseci se spekulisalo da Amerikanci razmatraju uklanjanje kampa Bondstil sa Kosova, ukoliko političko rukovodstvo u Prištini nastavi da se inati u pogledu ukidanja taksi.

Nemačka ima rigidniji pristup

Za razliku od Amerike, koja je od dolaska Trampa u Belu kuću znatno promenila politiku prema Srbiji i kosovskom problemu, neke evropske zemlje, poput Nemačke, imaju mnogo rigidniji pristup. U tom pogledu, iako su iz Berlina u nekoliko navrata pozivali Prištinu da ukine takse, nikakav konkretan potez nisu povukli da bi je u tome naterali.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Stršljen

22.02.2020 00:42

Sprdaju se oni zajedno sa nama,a na kraju napraviće svoju vojsku po njihovom nalogu kao i takse.