Kurti na Vučićevoj liniji?! Predlog korekcije granica propao, ideja nije mrtva

Autor: Kosovo online

Vesti

20.02.2020

13:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Moramo biti oprezni. Ovakva rešenja o razmeni teritorija mogu otvoriti Pandorinu kutiju", rekao je premijer privrmenih kosovskih institucija Aljbin Kurti za Zidojče Cajtung, dodajući da ovakva ideja nije u potpunosti nemoguća, čime se ostavlja prostor za "pravičnu korekciju granica",rešenje koje je još ranije zastupao Aleksandar Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kada je u pitanju sporazum o železničkoj liniji između Srbije i Kosova, koji je nedavno potpisan u Minhenu, Kurti kaže da je to izjava o namerama bez puno detalja, ali da je važno da se radi na investicijama i infrastruktri, što je ideja koju zastupa i predsednik Srbije.

- Naravno da nam treba više puteva i železnica. Ali pregovore je vodila prethodna vlada, mi nismo bili uključeni. Imam rezerve. Između ostalog, zbog toga što je pitanje da li bi finansiranje bilo u skladu s Ustavom. Nisam video konačnu verziju dogovora. Ni ministar za infrastrukturu, niti ja kao premijer nismo potpisali tu izjavu - rekao je Kurti.

Kurit se takođe slaže da je izaslanik Donalda Trampa za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grinel uneo je novu energiju u dijalog Beograda i Prištine, ali predlaže nastavak diplomatske aktivnosti u novom formatu.

- Ne verujem da postoje loše namere. Ali sada kada Kosovo ima novu vladu, takvi pregovori se ne mogu voditi između predsednika. To bi trebalo da rade izabrane vlade - smatra Kurti.

Kuriti je u razgovoru sa novinarima istakao da nije protiv dijaloga sa Srbijom ali smatra da bi on trebalo da se odvija na jasnim principima koji su obavezujući za obe strane.

- Srbija mora prihvatiti stvarnost: Kosovo je nezavisna država. Ne možemo se vratiti u Miloševićevo vreme. Što pre to prihvate, bolje je za obe strane - istakao je Kurti.

Podsećamo, ideja o "pravičnoj korekciji" koja bi dovela do kompromisa između Srbije i predstavnika kosovskih institucija potekla je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je uvek podvlačio da se pažnja usmeri ka investicijima i ekonomskom razvoju, a ne ka konfliktu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading