Sramota N1: Sat i po laži i uvreda o Vučiću

AUTOR: E. S. T.

sreda, 19. 2. 2020.| 05:42

29

Punih 90 minuta, koliko je trajao dokumentarac "Vladalac", koji je emitovala televizija N1, izgovarane su jedna za drugom uvrede na račun predsednika Srbije. Autor emisije Slaviša Lekić okupio je 12 sagovornika koji su se bukvalno utrkivali ko će gore stvari izgovoriti o Aleksandru Vučiću. Predsednik države etiketiran je kao neuračunljiv, radioaktivan, bolestan, agresivan, samoživ, bez stida, uspešan eksperiment...

Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Film koji je emitovan na televiziji koja zdušno hvali Dragana Đilasa i redovno napada Vučića predstavljen je kao politička biografija predsednika, a neke od činjenica Lekićevi sagovornici izvlačili su iz konteksta kako bi lansirali laži o Vučiću.

GOVOR MRŽNJE

U prvoj od četiri epizoda, koliko ima serijal, potencirana je priča da su stranci ti koji su želeli da ga dovedu na vlast. Ovu tvrdnju opovrgao je sam Vučić, koji je, gostujuću u emisiji "Ćirilica" na televiziji Hepi, rekao:

- Zamislite, stranci smenili Borisa Tadića, koji je išao dotle da je uništavao naše Strele. Rušili su Tadića, u čije vreme nam je otišla Crna Gora, u čije vreme smo imali 17. mart - pogrom na KiM, u čije vreme je Kosovo proglasilo nezavisnost, koji im je omogućio da na Jarinju i Brnjaku uspostave prelaze. Za vreme Tadića Međunarodni sud pravde doneo presudu da je Kosovo imalo pravo da donese odluku o nezavisnosti, na čemu se zahvaljivao Hašim Tači. Tako mnogo "neposlušnoga" su rušili da bi doveli "poslušnog", za čije vreme nijedan deo teritorije nije otišao, nije dozvoljeno da nam uništavaju fabrike.

Milenko Jovanov, potpredsednik SNS

Tanjug/M. NIKOLIĆ
MIlenko Jovanov

Sve izgleda kao da se skupila ekipa drugara istomišljenika koje je valjda Slaviša Lekić pozvao da dođu i snimaju kako pljuju Vučića. Onda su to emitovali na televiziji koja po ceo dan samo pljuje Vučića. Ne znam ko bi time trebalo da bude fasciniran. Oni su sve svoje svakodnevne frustracije Vučićem pretvorili u video-materijal, a svoju frustriranost leče tako što iz dna duše kleveću Vučića najgorim mogućim lažima.

Zbog filma puštenog na N1 reagovalo je Udruženje elektronskih medija Comnet, koje je ocenilo da su autori emisije grubo prekršili osnovne standarde novinarstva jednostranim pristupom.

- Zaprepašćeni smo količinom neprofesionalnosti i jednostranog pristupa koji smo videli u ovoj emisiji. Salve uvreda izrečene na račun predsednika Srbije, kritičke kvalifikacije bez ikakvih argumenata, upućuju na lični odnos prema predsedniku, koji nesumnjivo asocira na nastavak govora mržnje. Uočljiva je i namera autora emisije da za sagovornike u emisiju pozove javne ličnosti koje su svoju netrpeljivost prema predsedniku pokazale već više puta, isto kao što su pokazale simpatije za deo srpske opozicije - ističu iz ovog udruženja.

EPITETI ZA SZS

O filmu koji je emitovao N1 govorilo se juče i u Skupštini, gde je poslanik SNS Aleksandar Marković emisiju okarakterisao kao "propagandno smeće".

- To je najprimitivnija propaganda, na kojoj bi Gebels pozavideo - rekao je Marković.

Ovaj poslanik se tokom izlaganja upitao da li će REM reagovati što "ta televizija sa sumnjivim dozvolama neprestano vodi kampanju".

Marković: To je najprimitivnija propaganda, na kojoj bi Gebels pozavideo

- Vučić je okarakterisan kao huligan, lažov, bolesnik i manipulant jer je novinar u pokušaju Slaviša Lekić okupio sve mrzitelje Aleksandra Vučića da ga napadaju - rekao je Marković.

Politikolog Jelena Vukoičić za Srpski telegraf ocenjuje da predstavnici opozicije i njeni simpatizeri maliciozno i bez argumenata vode prljavu kampanju protiv Vučića.

Tri razloga za napad

Prema Vučićevoj oceni, u kampanji protiv njega poklopili su se mnogi interesi, ne samo njegovih političkih protivnika već i stranih centara kojima ne odgovara Srbija koja napreduje. Film koji je emitivao N1 predsednik je okarakterisao kao "četiri sata nepatvorene mržnje".

Vučić je naveo da su tri razloga toj kampanji, a jedan je lične prirode i tiče se "tri najbogatija čoveka u Srbiji Miškovića, Đilasa i Šolaka", koji ne mogu da se pomire s tim da više ne odlučuju o svemu.

- Njihova meta sam samo ja, neko mi je, pogrešno, verovatno, izračunao da su istrošili 27 miliona stranica u njihovim dnevnicima i nedeljnicima čiste mržnje protiv mene, najvećim delom laži i poluistina, sasvim svejedno - rekao je šef države.

Drugi razlog za kampanju protiv njega je političke prirode jer drugima, kako je naveo, smeta snažna Srbija, Srbija koja je politički nezavisna, vojno neutralna i koja podržava Srbe u regionu. Kao treći razlog za ovakvu kampanju Vučić je naveo to što mnogi spolja ne žele da Srbija ide brže od drugih u regionu, rekao je Vučić, i ukazao da su zato odobrili Albancima na KiM da uvedu Srbiji takse.

U samom uvodu emisije navedeno je da je karikaturisti Petričiću zbog karikature Vučić lično uručio otkaz u Politici, dok je Petričić poručio da "u srpskoj istoriji nije bilo tako velikog prevaranta".

Autorska ekipe koju čine Slaviša Lekić (autor), Jovana S. Polić (rediteljka) i Sanja Lončar (urednica) napravila je emisiju u kojoj nije postojala mogućnost da se čuje druga strana, već samo sagovornici koji o Vučiću govore da je: toksičan, nevaspitan, bezkrupulozan, bahat, netolerantan, neuračunljiv, destruktivan, prepotentan.

U emisiji su učestvovali novinarka Biljana Stepanović, Bojan Klačar iz Cesida, istoričar Branka Prpa, novinar Danica Vučenić, sociolog prof. Dragan Popadić, karikaturista Dušan Petričić, analitičar Ljubodrag Stojadinović, novinar Miša Brkić, pisac Saša Ilić, novinar Vesna Mališić, sociolog Zoran Gavrilović i psiholog prof. Žarko Trebješanin, a evo šta su rekli:

Narator: Tvrdi da je kao najbolji student dobio stipendiju Fondacije za razvoj naučnog podmlatka i bio godinu dana u Londonu, gde je radio u gvožđari. To je navodno bilo 1988, što bi značilo da je bio najbolji student sa tek 18 godina. Pritom je ta gvožđara 1988. bila mesara.

- Ono u čemu svi ti ljudi koji se nalaze u delu opozicije i bore se protiv vlasti jedino ispravno primećuju je veliki ugled predsednika Vučića jer on za većinu građana predstavlja osobu u koju imaju najviše poverenja. Zato se svi njegovi protivnici i trude da ga diskredituju i zato i prave ovakve prljave političke kampanje. No, zaboravili su da to moraju da rade barem donekle argumentovano da bi to imalo težinu jer ako nekoga samo napadete, a pritom se služite samo lažima i dezinformacijama, to ima kontraefekat. A svi ovi epiteti koje su iskoristili mogu slobodno da se nalepe na veliki deo predstavnika Saveza za Srbiju - kaže Vukoičićeva.

REAKCIJE

Saša Ilić, pisac

youtube.com/N1

Da citiram Dostojevskog. "Ja sam bolestan čovek, zao čovek, nesimpatičan čovek, mislim da me boli jetra. Istina je da o svojoj bolesti ne znam ništa, da se nisam lečio i da se ne lečim".

Danica Vučenić, novinar

youtube.com/N1

Vučić sve čini da se održi na poziciji vođe bez obzira na posledice po svoje sledbenike.

prof. Žarko Trebješanin, psiholog

wikimedia.org/Žarko Trebješanin

On je po svom mentalnom sklopu vođa navijača.

Ako je Šešelj ratni zločinac, po pitanju Vučića su razlike u nijansama, nije ni on manje odgovoran, njegovi govori su sigurno mnoge ljude odveli na ratišta.

Branka Prpa, istoričar

ST/N. MANDIĆ

Vučić u suštini ništa pametno nikad nije rekao i nije imao nijedan projekat osim destruktivnih projekata, a narod ga je gledao kao vođu.

Oni (SNS) pokrali su sve naše ideje, bukvalno smo mogli da čujemo od Vučića vlastite rečenice. Ušli su u naš kod, vokabular.

Dušan Petričić, karikaturista

youtube.com/N1

U srpskoj istoriji nije bilo tako velikog prevaranta

Ljubodrag Stojadinović, analitičar

On je bio autsajder među huliganima. Pokušava sada da kaže da je bio huligan koji je bio mačo-tip i odatle njegov navijački impuls, koji treba da ga predstavi kao lidera među navijačima.

Vesna Mališić, novinar

ST/N. MANDIĆ

Neko je govorio da se on bavio novinarstvom, ali ja sam ga prvi put uočila kao radikalskog jurišnika.

Zoran Gavrilović, sociolog

Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

On je organizovao vojne i paravojne formacije da odlaze u rat u Hrvatskoj.

Biljana Stepanović, novinarka

Vučić pokušava da preuzme sve medije ili da uguši one koji nisu njegov propagandni servis.

SPREMAN ZA RAT! Dragan Đilas preti prolivanjem krvi! SVE ZA FOTELJU!
SPREMAN ZA RAT! Dragan Đilas preti prolivanjem krvi! SVE ZA FOTELJU!
0
VOJISLAV ŠEŠELJ PONOVO ŠOKIRA! VLADIKA GRIGORIJE bio u tajnoj vezi sa glumicom KATARINOM RADIVOJEVIĆ! SPISKALA MU SVE PARE!
VOJISLAV ŠEŠELJ PONOVO ŠOKIRA! VLADIKA GRIGORIJE bio u tajnoj vezi sa glumicom KATARINOM RADIVOJEVIĆ! SPISKALA MU SVE PARE!
0

KOMENTARI 29

maravella2419. februar 2020. u 09:18

Kada neko nema nista dobro o sebi da isprica, onda prica lose o drugima.

6 2 Odgovori

Vladan19. februar 2020. u 10:26

Tvorce sramnog filma na sud, pa po zasluzi, zatvor !

6 2 Odgovori

mika19. februar 2020. u 09:18

Uvredama , napadima nikad kraja.

5 2 Odgovori

Duka19. februar 2020. u 10:19

Sramota je da se oako udara na PRedsednika Srbije. Srbija nikada jača nije bila

5 2 Odgovori

Ana19. februar 2020. u 10:25

N1 je televizija koja misli da će uvredama i lažima na račun precednika Vučića postići rejting.

5 2 Odgovori

vidi sve komentare
N1 ODJEDNOM RUSOFILI! Neuspela provokacija opozicione televizije pred Lajčakom: Pomenuli PUTINA, a Vučić ih dotukao!
N1 ODJEDNOM RUSOFILI! Neuspela provokacija opozicione televizije pred Lajčakom: Pomenuli PUTINA, a Vučić ih dotukao!
23
RASTURIO SAM VAS U PARAMPARČAD: Novinar N1 zanemeo pred Vučićem!
RASTURIO SAM VAS U PARAMPARČAD: Novinar N1 zanemeo pred Vučićem!
11
PREDSEDNIK SRBIJE POVODOM SMRTI MARIĆA: Učinio si sve za svoju Srbiju! Nikada se nisi predavao, ali ovoga puta se nisi izborio
PREDSEDNIK SRBIJE POVODOM SMRTI MARIĆA: Učinio si sve za svoju Srbiju! Nikada se nisi predavao, ali ovoga puta se nisi izborio
90
Vučić: Srbija sa padom BDP-a od jedan odsto najbolja u Evropi!
Vučić: Srbija sa padom BDP-a od jedan odsto najbolja u Evropi!
20
VOJISLAV ŠEŠELJ PONOVO ŠOKIRA! VLADIKA GRIGORIJE bio u tajnoj vezi sa glumicom KATARINOM RADIVOJEVIĆ! SPISKALA MU SVE PARE!
0

VOJISLAV ŠEŠELJ PONOVO ŠOKIRA! VLADIKA GRIGORIJE bio u tajnoj vezi sa glumicom KATARINOM RADIVOJEVIĆ! SPISKALA MU SVE PARE!

SPREMAN ZA RAT! Dragan Đilas preti prolivanjem krvi! SVE ZA FOTELJU!
0
SPREMAN ZA RAT! Dragan Đilas preti prolivanjem krvi! SVE ZA FOTELJU!
RODITELJI, OPREZ! Opasni izazovi kruže na društvenim mrežama, psiholozi savetuju kako da zadržite kontrolu!
0
RODITELJI, OPREZ! Opasni izazovi kruže na društvenim mrežama, psiholozi savetuju kako da zadržite kontrolu!
Danas vakcinisano više od 14 hiljada Beograđana!
Beograd

Danas vakcinisano više od 14 hiljada Beograđana!

Republika

 - ponedeljak, 25. 1. 2021. u 23:10 0

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podelio je na Fejsbuku najnovije informacije o broju ljudi koji su primili vakcine za...

OZBILJNA UZBUNA U ORGANIZMU: Virusolog objasnio šta se dešava u telu nakon prve, a šta nakon druge doze VAKCINE protiv kovida!
Društvo

"OZBILJNA UZBUNA U ORGANIZMU": Virusolog objasnio šta se dešava u telu nakon prve, a šta nakon druge doze VAKCINE protiv kovida!

Tanjug, Republika

 - ponedeljak, 25. 1. 2021. u 21:21 0

Dug je put od prve doze vakcine do antitela i momenta kada je postignut neki zaštitni nivo imuniteta, gde se sa velikom verovatnoćom...

OTKRIVAMO TAJNU DRŽAVNE REZIDENCIJE: Dijana u vilu dovodila sudiju i MAFIJAŠE!
Tema dana

OTKRIVAMO TAJNU DRŽAVNE REZIDENCIJE: Dijana u vilu dovodila sudiju i MAFIJAŠE!

E. S. T.

 - ponedeljak, 25. 1. 2021. u 21:00 0

Istražuje se da li je Hrkalovićeva s predsednikom Višeg suda dogovarala priskušlivanje Vučića!

NEZGODNO JE...! ANA BRNABIĆ ODGOVORILA NA POZIV ZDRAVKA KRIVOKAPIĆA DA POSETI CRNU GORU!
Srbija

NEZGODNO JE...! ANA BRNABIĆ ODGOVORILA NA POZIV ZDRAVKA KRIVOKAPIĆA DA POSETI CRNU GORU!

E. S. T.

 - ponedeljak, 25. 1. 2021. u 20:26 >> 20:26 0

Premijerka Ana Brnabić poručila je da je nezgodno posetiti zemlju iz koje je proteran ambasador vaše zemlje i u kojoj je proglašen...

GREŠKA ĆE BITI ISPRAVLJENA: Premijerka ocenila, TRUDNICE ne smeju biti KOLATERALNA ŠTETA!
Društvo

GREŠKA ĆE BITI ISPRAVLJENA: Premijerka ocenila, TRUDNICE ne smeju biti KOLATERALNA ŠTETA!

Srbija Danas, Republika

 - ponedeljak, 25. 1. 2021. u 19:12 0

Dobro je!

ĐERLEK O IMUNIZACIJI: Veliko je interesovanje ljudi, to je dobro, jer oni shvataju da je vakcina jedini spas protiv korone!
ĐERLEK O IMUNIZACIJI: Veliko je interesovanje ljudi, to je dobro, jer oni shvataju da je vakcina jedini spas protiv korone!
0

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek tvrdi da nema mesta panici zbog novog soja...

VELIKA POBEDA SRPSKOG TELEGRAFA! ZATVOREN ZLOGLASNI BEOGRADSKI VRTIĆ ZAMAK U KOME SU ZABELEŽENI SNIMCI STRAVIČNOG ZLOSTAVLJANJA DECE!
VELIKA POBEDA SRPSKOG TELEGRAFA! ZATVOREN ZLOGLASNI BEOGRADSKI VRTIĆ "ZAMAK" U KOME SU ZABELEŽENI SNIMCI STRAVIČNOG ZLOSTAVLJANJA DECE!
0

Tako i treba!

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim novinama

    Naslovna za 26. 1. 2021.