Ruski Mitropolit Ilarion u razgovoru sa ministrom Popovićem: Progon crkve u Crnoj Gori kao u Ukrajini, time upravlja ista ruka

Autor: Tanjug

Vesti

17.02.2020

22:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori uperen je protiv interesa Srpske pravoslavne crkve i daje državi pravo da otuđi crkvenu imovinu, što je nedopustivo", rekao je predsednik Odeljenja spoljnih crkvenih veza Moskovske patrijaršije mitropolit Volokolamski Ilarion.

RepublikaFoto: mbpi.gov.rs
Ilarion i Popović

Mitropolit Ilarion, koji važi i za drugog čoveka Ruske pravoslavne crkve, sastao se u Beogradu sa ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenadom Popovićem.

- Postoji sličnost između situacija u Crnoj Gori i Ukrajini, gde režimi pod izgovorom stvaranja nacionalne crkve, progone jedine kanonski priznate Srpsku pravoslavnu crkvu i Rusku pravoslavnu crkvu. Očigledno je da jedna ruka upravlja ovim događajima i da je u pitanju isti scenario - rekao je Ilarion.

Sagovornici su razgovarali i o izgradnji duhovnog centra Ruske pravoslavne crkve pri Crkvi svete trojice, podvorju Moskovske patrijaršije u Beogradu. Istaknuto je da inicijativa za izgradnju ovog centra ima snažnu podršku Srpske pravoslavne crkve, Vlade Srbije i Grada Beograda.

Popović je izrazio zahvalnost Ruskoj pravoslavnoj crkvi na podršci Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vernicima na Kosovu.

 

 

Popović je kazao da su srpski narod i njegove svetinje u Crnoj Gori duboko ugroženi zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti u ovoj zemlji, ocenivši da su politički razlozi doveli do usvajanja tog zakona.

- Osnovni politički motivi su u povezanim interesima Mila Đukanovića i NATO pakta, koji vide SPC kao glavni problem za uspostavljanje trajne i stabilne vlasti sadašnjeg crnogorskog režima i kao potencijalnu pretnju za potpunu kontrolu NATO pakta na Balkanu i južnom Jadranu - rekao je Popović.

On je naveo da narod u mirnim protestima u Crnoj Gori, kojima „mudro rukovodi“ mitropolit Amfilohije sa svim ostalim episkopima, sveštenstvom i monaštvom na prostoru ove zemlje, brani svoju veru, vekovne svetinje i svoj identitet.

- Taj narod nikada neće prihvatiti da bude lišen svoje crkve i svojih vekovnih svetinja i da ga silom i pretnjama uguraju u nekakvu lažnu državnu crkvu po volji sadašnjeg istinski bogobornog komunističkog režima - ocenio je Popović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading