(VIDEO) Đurić: Pre 12 godina na Kosovu i Metohiji zgaženo je međunarodno pravo, ali Srbija nastavlja borbu!

Autor: pink.rs, Republika

Vesti

17.02.2020

13:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija tog dana, kada je na vanrednoj sednici prištinskog parlamenta usvojena deklaracija o jednostranoj nezavisnosti Kosova, nikako nije poražena, ona je nastavila borbu, nastavila je da se bori, istakao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić

Foto: printscreen/TVPink
Marko Đurić

- Srbija je nastavila svoju borbu, Srbija će nastaviti svoju borbu i Srbija će se boriti za svoje. Ali pre 12 godina, na KiM jeste zgaženo međunarodno pravo. Zgažena je povelja UN. Pokušali su da zgaze i Ustav Republike Srbije - rekao je Đurić.

Đurić je podsetio na Ustav RS u kom je jasno definisano da je autonomna pokrajina Kosovo i Metohija je sastavni deo teritorije Srbije.

- Pozivajući se na pravo i pravdu, na čelu sa predsednikom Vučićem, u prethodnih nekoliko godina, uspeli smo da dovedemo do povlačenja 18 priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, uspeli smo da ogromnim zalaganjem i godinama građenom kredibilitetu da sprečimo članstvo u 12 velikih međunarodnih organizacija - rekao je Đurić.

Kako kaže, predsednik Vučić je bio u prilici da sagovornicima u lice saspe da ih ne priznaje četiri petine čovečanstva.

- On je uspeo da svima kaže da je njihova država lažna i da se nalazi na teritoriji Srbije - rekao je Đurić.

Đurić je istakao da je srpska pregovaračka strana filigranskim radom dovela Srbiju u situaciju da ima bolju pregovaračku poziciju u odnosu na drugu stranu.

- Predsednik Vučić je diplomatskim aikido potezom iskoristio činjenicu da je Priština prekršila međunarodno pravo i po pitanju taksi, i da je teret činjenice da nema dijaloga na separatistima u Prištini - rekao jeĐurić.

Đurić je, kada je u pitanju razgovor visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelijem, istakao da su imali interesantan sastanak u Beogradu i da je tom prilikom Borel rekao da EU nema stav po pitanju statusa KiM, ali da se zalažu za postizanje kompromisa između Beograda i Prištine.

- Sa druge strane Srbija pokazuje jedan konstruktivan odnos, odnos zalaganja za kompromis i mirno i diplomatsko rešenje. Predsednik Vučić ne propušta priliku da na svakom sastanku ukaže na položaj naroda na KiM, da navede brutalnu statistiku o broju zabrana ulaska u našu južnu pokrajinu. O konkretnim slučajevima ugnjetavanja Srba na KiM - rekao je Đurić.

Kako kaže, Tramp je čestitao Tačiju godišnjicu nezavisnosti, ali dodaje da je ovogodišnja čestitka ipak drugačija od ranijih.

- Ove godine ne pominje da rešenje kosovskog pitanja treba da se završi priznanjem Kosova i Metohije kao odvojene države - rekao je Đurić. 

Đurić je rekao da ne treba imati iluzije da će se njihove pozicije preko noći promeniti, ali je, dodaje, nemoguće primetiti ovu promenu.

Đurić je istakao da projekat lažne nezavisnosti Kosova nije isključivo politički projekat, već je, kako kaže, u velikoj meri ekonomski.

- Oni su postali multimilioneri, a nije imao pas za šta da ih ujede - rekao je Đurić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Ceca

17.02.2020 14:00

Borba se nastavlja

Milena

17.02.2020 14:01

Boricemo se za nas narod i nasu vekovnu teritoriju

Merima

17.02.2020 14:12

Zahvaljujući politici koju vodi Vučić 18 država je već povuklo priznanje lažne države Kosovo, ali se na tome neće stati. Ulažu se maksimalni napori kako bi se ukinule takse i nastavio dijalog Beograda i Prištine a sve u interesu Srba koji žive u našoj južnoj pokrajini.

ivan87

17.02.2020 14:22

Djuric nastavlja borbu,veoma dobro i kvalitetno radi svoj posao....