Zorana Mihajlović: Od velikog je značaja da žene što više budu uključene u politički i društveni život!

Autor: Tanjug, republika.rs

Vesti

17.02.2020

12:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izmenama zakona kojim je predviđeno da ubuduće na izbornim listama i mestima odlučivanja bude 40 odsto žena veliki je korak napred jer je važno da žene što više budu uključene u politički i društveni život Srbije, ocenila je danas ministarka građevinarstva i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

RepublikaFoto: Tanjug/M. MIRČETIĆ
Zorana Mihajlović

Kako kaže, time je data mogućnost da žene u svim delovima Srbije mogu itekako svojim radom i glasom da utiču na sve ono što se dešava kako u njihovim sredinama, tako i šire, na odluke koje se donose na republičkom nivou.

- Jako je važno da se žene još više uključe u društveni i politički život Srbije, da utiču na sve važne odluke, poput kreiranja budzeta i na odluke koje će se donositi i koje su važne sa stanovišta žena, a suština je da imamo jednake ulove i za žene i muškarce za budućnost i razvoj - rekla je Mihajlović za Tanjug.

U Skupštini Srbije pre desetak dana usvojene su izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima.

Bitno je da budemo ravnopravni:

Muškarci i žene moraju biti ravnopravni, u suprotnom se to na kraju odražava i na privredni razvoj, životni standard i sve ono čemu Srbija kao društvo teži.

U okviru izmena zakona prihvaćen je predlog da na izbornim listama mora biti 40 odsto žena, a prema usvojenim amandmanima, po redosledu na listi na svakih pet mesta mora biti dva kandidata manje zastupljenog pola.

Tokom rasprave rečeno je da se izmenama čini velika stvar i da je u Skupštini trenutno više od 37 odsto žena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

17.02.2020 20:36

Više političarki,manje domaćica.