(VIDEO) ŠOJGU U BEOGRADU! Ruskom ministru uručen počasni doktorat, Vulin poručio: Učinili ste nam čast što možemo da vas zovemo svojim!

Autor:

Vesti

17.02.2020

10:51 >> 13:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, doputovao je danas u zvaničnu posetu Srbiji na poziv srpskog kolege Aleksandra Vulina.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Sergej Šojgu sa Aleksandrom Vulinom u Beogradu

Ruski i srpski ministar odbrane, kako je i ranije planirano, položili su vence na Spomen obeležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Ministri odbrane Srbije i Rusije, Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu, položili su na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda i kapsulu sa zemljom iz Rusije, a na mestu buduće skulpturno- arhitektonske kompozicije "Večna vatra", čime je i označen početak njene izgradnje.

Skulptura "Večna vatra" podiže se u znak sećanja na srpske i ruske žrtve iz Drugog svetskog rata.

14:21 - Vrednost jedne nagrade se meri po tome ko je dodeljuje. Seljački sinovi su u ovoj akademiji naučili da postanu generali, vojvode, pobednici iz Prvog i Drugog svetskog rata sa željom da opstane njihov narod. Ovde, na ovom mestu, naučili su i obučili su se slavni generali koji su dali otpor NATO agresiji čuvajući naše pravo da postojimo. Ovde su naučili da se od neprijatelja ma koliko bio moćan ne beži. Učinili smo vam čast što ste upisani među naše, među pobednike iz brojnih ratova koji su uvek vođeni slobodom. Učinili ste nam veliku čast što se među naše doktore nauka upisuje ministar Ruske federacije i heroj Ruske federacije, učinili ste nam čast što možemo da vas zovemo svojim - rekao je Vulin.

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug
Aleksandar Vulin

Ministar Vulin se nakon toga obraća prisutnima.

14:15 - Počela je svečanost uručenja počasnog doktorata Univerziteta odbrane ministru Šojguu. On se obraća prisutnima;

13:25 - Šojgu i Vulin obišli su izložbu "Odbrana 78" u Muzeju grada Beograda.

Ministri Vulin i Šojgu razgovarali su o saradnji u oblasti odbrane koja ima uzlazni trend i koja se odvija u skladu s Deklaracijom o strateškom partnerstvu i istakli zajedničko opredeljenje da saradnja između dve zemlje u narednom periodu bude dodatno unapređena, kao i da se ostvare svi ciljevi saradnje na obostrano zadovoljstvo dva prijateljska naroda i države.

Ministar odbrane Srbije poručio je da će u skladu s politikom vojne neutralnosti nastojati da razvija i dalje unapređuje saradnju i sa Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), kao i bilateralne partnerske odnose sa njenim državama članicama.
 

RepublikaFoto: Tanjug/D. BANDA
Aleksandar Vulin

Čestitajući ministru Šojguu na ponovnom imenovanju na dužnost ministra odbrane u novoj Vladi Ruske Federacije, Vulin je zahvalio na tome što je odabrao Beograd za prvu zvaničnu posetu u novom mandatu i kao iskrenom prijatelju Srbije na ličnom angažovanju i nesebičnoj pomoći koju je učinio, posebno u opremanju Vojske Srbije naoružanjem i vojnom opremom iz Ruske Federacije i izrazio verovanje da će s takvim projektima biti nastavljeno i ubuduće.

Prema rečima Vulina, Vojsci Srbije ukazana je čast pozivom i učešćem na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu 9. maja 2020. godine u Moskvi i ukazao na značaj jubileja, posebno u vremenu kada postoje pokušaji revizije istorije i prekrajanja istorijskih činjenica.

RepublikaFoto: Tanjug/D. BANDA
Sergej Šojgu

Ministar Šojgu čestitao je ministru Vulinu Dan državnosti Republike Srbije i izrazio zadovoljstvo stepenom razvijenosti saradnje u oblasti odbrane između Srbije i Ruske Federacije.

Kao najbolji pokazatelj izuzetno razvijenih odnosa, ruski ministar odbrane naveo je zajedničke vežbe dve vojske i dodao da je realizacijom šest vežbi pripadnika dve vojske prikazan visok nivo profesionalizma i vrhunska obučenost svih učesnika, a da su demonstrirani prijateljski odnosi na terenu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. BANDA
Sastanak dva ministra u Palati Srbija

Ministar Šojgu uputio je lični poziv ministru Vulinu da u junu ove godine prisustvuje sastanku ministara Šangajske organizacije za saradnju.

12:47 - U Palati Srbija održan je sastanak delegacija.

12:06 - Šojgua ispred Palate Srbija dočekao ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin, a potom su intonirane himna Rusije i Srbije uz smotru počasne garde.

Ruski general se po dolasku poklonio srpskoj zastavi. Nakon svečanog dočeka ispred Palate Srbija, očekuje se sastanak dvojice ministara, a potom će u kasarni Topčider u Domu garde ministru Šojguu biti uručen počasni doktorat Univerziteta odbrane.

Ruski vojni avion "iljušin" Il-96-400 ušao je u vazdušni prostor Srbije. Avion ministra Šojgua dočekala su tri lovca MiG 29 RViPVO Vojske Srbije, koji su ga pratili do sletanja.

Dočeku ministra Šojgua na Aerodromu „Nikola Tesla“ prisustvovali su ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i predstavnici Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Srbija je prva zemlja u koju ministar Šojgu dolazi u zvaničnu posetu nakon što je ponovo imenovan za ministra odbrane Ruske Federacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
Željko

17.02.2020 11:11

Poseta ruskog ministra odbrane je gest kojim Rusija pokazuje veliko uvažavanje naše zemlje.

Damir

17.02.2020 11:18

Ovo je odlična šansa za sklapanje novih partnerstava i razvijanje saradnje na svim poljima.

DejanM

17.02.2020 11:36

Srbija ima odličnu saradnju sa Rusijom. Ovo je još jedan dokaz koliko Rusija poštuje našu zemlju i nas narod.

tijana

17.02.2020 11:38

Osim velikog poverenja koje nas povezuje sa Rusijom moze se unaprediti oblast odbrane u Srbiji. Lepo organizovana poseta Šojgiju u Beogradu !