Vučić i Kurti prvi put oči u oči

Autor:

Vesti

13.02.2020

06:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogo važnih sastanaka s nemačkim poslanicima, američkim senatorima, američkim kongresmenima, predsednicima vlada.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ/Tanjug/AP
Aleksandar Vučić / Aljbin Kurti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas i sutra na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, gde će prvi put u ulozi premijera takozvane države Kosovo biti i Aljbin Kurti.

Prema Vučićevim rečima, ova konferencija je od velikog značaja pošto će posle nje, kako je podvukao, moći bolje da proceni šta su dalji koraci prištinske vlade, a koji su koraci Nemaca, Amerikanaca i svih ostalih u međunarodnoj zajednici.

Predsednik je rekao da ga u Minhenu očekuje susret sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ričardom Grenelom, a da će verovatno biti prisutan i Kurti.

- Videćemo kakva će atmosfera biti i kako će to izgledati - kaže Vučić.

Upitan šta očekuje od Grenela ovog puta, Vučić navodi da je on čovek velike energije, izuzetnog entuzijazma i ambicije.

- Ako mislite da treba da se žalim kakav mi je posao, što mi ponekad dođe da uradim, uvek se ugrizem za jezik i kažem: "Sam si to tražio i tražio si da te ljudi biraju" - poručuje predsednik.

MOJ STAV

Filip Riker, pomoćnik državnog sekretara SAD

Ohrabruje nas što su Srbija i Kosovo nedavno potpisali pismo o namerama da se obnovi let između Beograda i Prištine, da osiguraju da granice povezuju, a ne da dele. Ovo je praktični potez koji će obezbediti investicije, turizam, komercijalne i ljudske veze. Takođe se radi i na obnovi železničkog saobraćaja

Dodaje da se u Minhenu očekuje mnogo panela, zgusnut raspored da ni sam nije mogao da veruje.

- Preko 22, 23 bilaterale, plus dva ili tri panela. Mnogo važnih sastanaka s nemačkim poslanicima, američkim senatorima, američkim kongresmenima, predsednicima vlada. Odatle se vraćamo u Beograd da imamo sastanak sa svim Srbima iz regiona, Crne Gore, Republike Srpske i svim drugim Srbima, sa srpskim NVO iz Crne Gore - otkriva Vučić planove u povratku.

Najavio je da će se sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel videti u martu, a da će 16. februara otputovati u Brisel, dok sledećeg dana u Beograd dolazi ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Grenel: Ima napretka, ali dug je put

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da je uprkos postignutom napretku dug put ka normalizaciji odnosa dve strane.

Govoreći o najavljenoj obnovi avio-linije i železničkog saobraćaja između dva grada, Grenel je rekao da je Trampov cilj da iskoristi ekonomiju za pokretanje političkih pitanja, ocenivši da su tokom dijaloga postignuti "neki mali sporazumi".

Palmer optužuje Rusiju

Specijalni izaslanik državnog sekretara SAD za zapadni Balkan Metju Palmer upozorio je da Rusija pokušava da podeli region i ometa njegovu integraciju sa Zapadom.

- Zabrinuti smo zbog ruskih namera u odnosu na zapadni Balkan. Rusija više voli da je rascepkan, podeljen, sumnjičav, koji ima element haosa - rekao je Palmer, ukazavši da je aktivnost ruskih agenata još jedan izazov za ovo područje.

Priština odustaje od Interpola

Novi šef kosovske diplomatije Glauk Konjufca zatražio je od vlade da se Priština ove godine ne kandiduje za članstvo u Interpolu jer bi, kako tvrdi, podrška izostala.

Smatra da bi Priština trebalo da se pripremi i aplicira za Interpol naredne godine, pošto je mesto održavanja Generalne skupštine u Turskoj, što je, kako smatra, mnogo povoljnije za Kosovo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (57)

Loading
Lela

13.02.2020 07:59

Nadamo se najboljem resenju

Maja

13.02.2020 08:01

Veoma bitna konferencija.

tale

13.02.2020 08:03

na muci se poznaju junaci...da vidimo sada Kurtija koliko će biti hrabar

dragana12

13.02.2020 08:08

Valjda ce ovaj susret sa Kurtijem proci dobro.