Spasić: Treba ispitati predlog Visokog saveta sudstva za predsednike sudova

Autor: Republika

Vesti

12.02.2020

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost pozdravlja zaključak Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine koji je, na predlog dr Aleksandra Martinovića, odbio da raspravlja o predlogu kandidata za predsednike sudova u Srbiji koji je podneo Visoki savet sudstva, zbog određenih sumnjivih imena koja se na tom spisku nalaze.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Mario Spasić

Mario Spasić, generakni sekretar Saveta za monitoring, ljudksa prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, je naglasio da su veoma opasne indicije da se među preko 70 kandidata za predsednike sudova nalaze i lica koja jesu nedostojna da obavljaju ovu dužnost i koja svojim delovanjem mogu narušiti i onako poljuljano poverenje građana u pravosudni sistem.

- Podsetio bih da smo nedavno imali člana Državnog veća tužilaca koji je na svoj rođendan pozvao pripadnika mafije, što je dodatno uznemirilo javnost, a što je pokazalo da pravosuđe nije imuno na uticaj kriminogene sredine. Predlog dr Aleksandra Martinovića, člana Odbora za pravosuđe i odluka samog odbora da se ne razmatra spisak kandidata na kojem se nalaze i sumnjiva imena već da se isti vrati Visokom savetu sudtva na dodatnu analizu, pokazuje da Narodna skupština u svoj fokus jeste stavila dostojnost kandidata za nosioce pravosudnih funkcija - rekao je Spasić.

On je pozvao Narodnu skupštinu da i nadalje posebno vodi računa o predlozima za predsednike sudova, javne tužioce i njihove zamenike i sudije i da ne dozvoli da nedostojni, sumnjivi i kandidati bliski mafiji budu u prilici da odlučuju o građanima u čije ime, valjda, svi postupaju.

- Ujedno, pozivamo Visoki savet sudstva da taksativno navede kako je došao i do kandidata bliskim mafiji - upitao je Spasić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading