TO JE PRIJATELJ! Orban od Angele tražio pravdu za Srbiju

Autor:

Vesti

11.02.2020

22:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarski premijer Viktor Orban još jednom se pokazao kao veliki prijatelj Srbije. Nakon susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu kao prvu temu na konferenciji za medije nametnuo je ubrzavanje puta naše zemlje ka Evropskoj uniji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Viktor Orban i Angela Merkel

Pomalo mimo diplomatskih protokola Orban je to što je kao gost prvi dobio reč iskoristio da pozove EU da popravi odnos prema Srbiji, što su proteklih dana u susretima sa evropskim predstavnicima tražili i naši zvaničnici.

- Razgovori sa Srbijom moraju biti ubrzani i okončani. Samo tako se može postići stabilizacija zapadnog Balkana - rekao je Orban pred novinarima.

Kako tvrde politički i ekonomski stručnjaci, ovo je samo još jedan dokaz da Srbija i Mađarska nikad nisu bile u boljim odnosima, o čemu su u nekoliko navrata govorili i Orban i Vučić. Tako je Vučić poručio da Orbana smatra iskrenim prijateljem Srbije i čovekom od reči.

- Zamoliću ga, bez obzira na činjenicu da je Mađarska priznala nezavisnost Kosova, da nam pomogne po nekim drugim pitanjima u vezi sa KiM. Prošli put smo ih molili za Interpol, pa su pomogli - podsetio je predsednik Srbije.

U istom tonu često je pričao i mađarski premijer.

Mađarska je sigurno najveći prijatelj Srbije i u procesu evropskih integracija

Balint Pastor, Savez vojvođanskih Mađara

 

Oblasti u kojima sarađujemo sa Mađarskom

- Gasovod "Turski tok"
- Gradi se brza pruga Beograd-Budimpešta
- Saradnja oko migranata jer su obe zemlje na tzv. migrantskoj ruti

- Srbiju redovno zovu na sastanke Višegradske grupe (Mađarska, Poljska, Češka, Slovačka)

- Mađarski zvaničnici pritiskaju EU da ubrza naš put u Uniju
- Podrška u Interpolu, Mađari nisu glasali za prijem Kosova

 

 

 

 

 

 

 

 

- Srbiji pre nekoliko godina niko ni paru ne bi dao jer je država bila oborena na zemlju, ali je uspela da se uzdigne i priključi susednim zemljama zahvaljujući dobrom rukovodstvu, uspešnoj i hrabroj politici - izjavio je Orban.

Komentarišući zalaganje mađarskog premijera Orbana za Srbiju, Balint Pastor, poslanik i potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara, za Srpski telegraf kaže da, po njegovom mišljenju, Srbija u ovom trenutku nema boljeg suseda od Mađarske.

- Mađarska je sigurno najveći prijatelj Srbije i u procesu evropskih integracija. Sigurno čini sve, i tako je godinama, da Srbija što pre postane punopravna članica EU. To ne čini samo tako što postoji odlična saradnja između naših ministarstava i raznih drugih državnih organa i ta saradnja se ne ogleda isključivo u davanju stručne podrške nego i u zauzimanju za Srbiju na raznim evropskim forumima, pa i kod kancelarke Merkel. Prekjučerašnji susret je svakako najnoviji dokaz za to - naveo je Pastor i konstatovao da je za sve ovo zaslužan odličan lični odnos Vučića i Orbana, ali i da veruje da je tome doprineo i Savez vojvođanskih Mađara.

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading