Selaković odgovorio režimu u Podgorici: Nema nikakvih napada Srbije na Crnu Goru

Autor: Tanjug

Vesti

10.02.2020

22:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da ne postoji nikakva vrsta rata, pa ni hibridnog, prema Crnoj Gori, kao ni orkestiran niti dirigovan napad države Srbije na državu Crnu Goru, odbacujući takve primedbe iz vrha vlasti u Podgorici.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Nikola Selaković

Selaković je, gostujući u emisiji Prav ugao na Radio televiziji Vojvodine, ukazao na to da postoji situacija koja je u Crnoj Gori izazvana donošenjem Zakona o verskim slobodama sa kojim se najveća verska grupacija, odnosno SPC, nije saglasila, niti učestvovala u njegovom donošenju.

- Srbija se trudi i želja joj je da razvija najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom i u tim odnosima jedna od glavnih spona bi trebalo da budu pripadnici srpskog naroda u toj državi. Oni to nažalost nisu, jer očigledno postoji ozbiljan broj problema u statusu srpskog naroda u Crnoj Gori, a donošenjem zakona o verskim slobodama ta situacija je još samo uzavrelija - rekao je Selaković.

On je istakao da pomoć u zaštiti srpskog naroda i pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, o čemu je bilo reči iz vrha srpskih vlasti, može podrazumevati svaku vrstu stručne i pravne pomoći i skretanje pažnje u diplomatskim aktivnostima.

Prema njegovim rečima, „ono što se radi, radi se u granicama onoga što je prihvatiljivo za delovanje jedne suverene države prema drugoj suverenoj države“.

 

 

Selaković je podsetio da je ustavna obaveza i legitimno Srbije da kao matična država srpskog naroda vodi brigu o Srbima van granica naše države, i ukazuje na ugroženost njihovih prava i sloboda kao što je to sada slučaj.

On je nazvao "jeftinim političkim spekulacijama" tvrdnje da mitropolit crnogorsko primorski Amfilohje pođednako smeta predsednicima Srbije i Crne Gore, Aleksandru Vučiću i Milu Ðukanoviću.

Na pitanje da li se radi na tome da se dvojica predsednika sastanu u Podgorici, Selaković je podsetio da je Crna Gora jedina zemlja u kojoj Vučić nije bio u zvaničnoj poseti kao predsednik države ili vlade i da to ima veze i sa statusom i pravima našeg naroda, o čemu je, navodi, predsednik Vučić otvoreno govorio.

Selaković je napravio i paralelu sa Albancima u Severnoj Makedoniji kojih ima 25,17 odsto, i Srbima kojih je u Crnoj Gori 28,73 odsto, konstatujući da se njihovi statusi i zastupljenost u institucijama ne mogu porediti, jer se Srbi susreću sa neverovatnim problemima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (30)

Loading
M Novosel

11.02.2020 07:05

Srbija se ne meša u unutrašnje probleme Crne Gore. Međutim pomagaće Srbima koji žive u toj državi da sačuvaju svoje svetinje.

radmila

11.02.2020 07:09

Srbija nikoga ne napada...i dok je tako, dobro je.

Kefalo

11.02.2020 07:20

Crnogorci prave neprijatelje tamo gde ih i nema. Nismo mi insistirali niti učestvovali u izglasavanju zakona kao i da se narod širom Crne Gore pobuni protiv trenitne vlasti. Gospodo sami ste skuvali čorbu sad je kušajte.

Slađa

11.02.2020 07:29

Srbija nije ni u jednom momentu nekog napadala već samo je stavila do znanja da svojim ljudima u CG pruža podršku i da nećemo dati na svoje.