Vučić sa Varhejijem o proširenju EU: Uskladiti plan reformi sa nacionalnim prioritetima

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

06.02.2020

13:16 >> 13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem, koji je u Beograd doputovao dan pošto je u Briselu predstavljena nova metodologija procesa pristupanja Evropskoj uniji.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem

Na pitanje novinara kako Srbija može da uđe u EU, Oliver Varhelji rekao je da Srbija treba dobro da razmisli.

- Srbija treba dobro da razmisli o privrednoj strategiji, koji plan reformi sledi i naravno to sve treba da se uskladi sa nacionalnim prioritetima. Moja lična procena jeste da se Srbija fokusirala na ekonomskim reformama, ali još uvek treba da se neke stvari dostignu u drugim oblastima. Nije na meni da dajem procene, ja sam ovde samo dobro informisan pojedinac - rekao je Varhelji.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Oliver Varhelji

Gost iz Brisela na pitanje o Kosovu odgovorio je da dve strane treba da sednu i dogovore se.

- Dve zemlje treba da sednu zajedno i u tom smislu da Kosovo napravi prvi korak da ukine takse, biće teško, gotovo nemoguće da se obnove razgovori - istakao je Varhelji.

Srbija, kao zemlja koja je uz Crnu Goru najdalje odmakla u pregovaračkom procesu sa EU, može da bira da li će nadalje koristiti već potpisan pregovarački okvir ili novu metodologiju, te da su njegove lične simpatije na strani nove metodologije.

- Moje lične simpatije, kao predsednika, je na starni nove metodologije i zahvalan sam državama članicama EU koje su to želele - rekao je Vučić, nakon sastanka sa komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheijijem.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić i Oliver Varhelji

On je preneo novinarima da mu je Varheji predstavio prvi deo nove metodologije, o kojoj se govori u poslednje vreme u Srbiji, ali i u Briselu.

- Želim da izrazim zadovoljstvo i napornim radom Evropske komisije, i njegovim ličnim, kao i onim što sada možemo da vidimo u okviru nove metodologije - rekao je Vučić.

On je rekao da ne možemo sada da imamo sve parametre, te da ćemo nastaviti da proučavamo novu metodologiju, a konačne odluke donećemo u narednom periodu.

Ova metodologija je veoma striktna i restriktivna. Otvorili smo najveći broj poglavljai to je velika motivacij za nas da nastavimo da radimo na ostvaranju novih poglavlja..  

Ono o čemu sam posebno razgovarao je naša Mini šengen inicijativa i izneo sam ideju da bi Srbije želela da postane deo Šengen sporazuma i otvorene granice prema Evropi. To su naše ideje a o tome treba vi da razgovarate u EU. Mi ćemo sve da uradimo i dosta smo uradili.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić

Želeli bismo više podrške od Evropske unije i pristup evropskim fondovima, a mi ćemo da uradimo sve što je do nas. Gospodin Varheju se zahvaljujem, i možemo gotovo da kažemo da imamo svog komesara.  Važno je i želim da potvrdim našu posvećenost na putu za ulazak u EU i želju da budemo deo Evropske unije. 

Varhejija, koji je prvi put u poseti Srbiji, predsednik Vučić sačekao je ispred zgrade Predsedništva.

Tema razgovora Varhejija i Vučića je nastavak evrointegracija, a posle sastanka dvojica zvaničnika održaće zajedničku konferenciju za novinare.

Očekuje se da će Verheji izneti buduće planove Evropske komisije za region i prokomentarisati revidiranu metodologiju proširenja.


Predviđeno je i da, u prisustvu Vučića i Varheljija, bude potpisan finansijski sporazum o projektnom finansiranju IPA 2019, u vrednosti od oko 138.5 miliona evra, koji će parafirati Joksimović i Fabrici.

Uoči posete, novi komesar za proširenje je izjavio da se raduje prvim posetama dvema državama koje ucestvuju u pregovorima o pristupanju EU, Srbiji i Crnoj Gori, u koju će otići iz Beograda.

- Radujem se što ću razgovarati o napretku u političkom dijalogu uoči izbora u obe države, kao i o rezultatima reformi koje se tiču pridruživanja EU, a koje su uočljive u oblasti vladavine prava", rekao je Varhelji, a saopštila Delegacija EU u Srbiji.


Komesar Varhelji će se sastati i sa premijerkom Anom Brnabić, a sastanku će, kako je najavljeno, prisustvovati i ministri Jadranka Joksimović, Ivica Dačić i Nebojša Stefanović.

Verheji će se, zajedno sa posrednicima u međustranačkom dijalogu u Srbiji, Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom, sastati sa predsednicom Skupštine Majom Gojković, kao i političkim strankama koje učestvuju u tom dijalogu.

EU je Srbiji donirala više od 2,5 milijardi evra

Vlada Srbije i Evropska unija potpisale su danas sporazum o finansiranju u vrednosti od 138,55 miliona evra, a novi paket bespovratne pomoći namenjen je projektima u oblasti ekonomije, nauke, vladavine prava i upravljanja.

Sporazum su u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisali ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varheji.

Ranije danas, Joksimović je rekla da Srbija kao zemlja koja pristupa EU ima pravo na IPA fondove i da u proseku svake godine dobije oko 200 miliona evra bespovratnih sredstava.

RepublikaFoto: pixabay.com

Paketom su obuhvaćena i sredstva za obuku državnih službenika, usklađivanje zakonodavstva sa standardima EU, kao i za ekspertizu za usvajanje najboljih evropskih praksi u oblasti upravljanja za šta će biti izdvojeno 18 miliona evra.

Deo sredstava biće usmeren i za učešće u programima kao što su naučni program Horizont i obrazovni program Erazmus+, a za to je namenjeno oko 15,8 miliona evra.

Takođe, predviđena je i pomoć od 10 miliona evra u slučaju prirodnih katastrofa kao što su poplave, zemljotresi...

U proteklih 10 godina EU je Srbiji donirala više od 2,5 milijardi evra sa ciljem da je podrži u dostizanju evropskih standarda.


Nakon toga, planiran je i zajednički sastanak sa opozicionim strankama koje ne učestvuju u tom dijalogu, a komesar i evroposlanici, kako se navodi, poslaće jedinstvenu poruku EU o potrebi da se "nastavi rad na inkluzivnim, slobodnim i fer izborima na proleće 2020".

Verheji, Fajon i Bilčik održaće zajedničku konferenciju za medije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
vlado

06.02.2020 13:31

Ugovor ce doprineti jos vecem napretku

Nevena

06.02.2020 13:35

Radujemo se finansijskom sporazumu, koji je od velikog znacaja.

RADE

06.02.2020 13:53

Srbija je izabrala evropski put i tu nema odustajanja.

Maja

06.02.2020 13:57

Poseta od izuzetne vaznosti...