ZAROBLJENI U SMETOVIMA: Iznenadno zahlađenje donelo dramu u višim predelima Srbije!

Autor:

Vesti

05.02.2020

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zima, koja se posle pravog prolećnog vremena u prethodnom periodu svom silinom obrušila na Srbiju, donela je velike nevolje, posebno u višim delovima zapadne Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Foto: Ilustracija

Sneg koji zasipa područje opštine Ivanjica dostigao je visinu od 30 do 40 centimetara, a u selima iznad hiljadu metara nadmorske visine, usled jakog vetra stvaraju se nanosi, pa su pojedini putni pravci neprohodni.

- Trenutno smo u oblilasku terena, putevi se čiste prema prioritetima, a reagujemo i po pozivima meštana koji neprestano zovu kako bi se sneg očistio i omogućio im se prilaz kućama. Na području Odvraćenice dve mašine pazarskog preduzeća su se četiri sata borile sa smetovima i snegom višim od tri metra i spasavale zavejane građane koji su se našli na ovoj deonici - izjavio je za agenciju RINA zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

On je apelovao na sve vozače da bez neophodne zimske opreme ne kreću na put i budu pažljiviji jer se usled jakog vetra iznenada mogu stvoriti nanosi i blokirati putne pravce.

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Foto: Ilustracija

Zbog jakog vetra na pravcima ka najvećem srpskom ski-centru Kopaoniku stvoreni su snežni nanosi, pa su ekipe Kruševac noć provele na terenu.

Na ovoj planini palo je dodatnih 15 centimetara snega, trenutno je 66, a do vikenda se prognozira novih pola metra.

VREMENSKA VRTEŠKA

Srbiju narednih dana čeka prava vremenska vrteška. Temperature će se kretati do maksimalnih šest stepeni da bi iduće nedelje usledio porast do dvocifrenog podeljka.

Olujni vetar, koji na vrhovima Kopaonika dostiže 90 kilometara na čas, zatvorio je i neke žičare.

Snažni vetrovi izazvali su više desetina kvarova u distributivnoj mreži električne energije na području Kosmeta, zbog čega je preko 100.000 potrošača ostalo bez električne energije, saopštila je Kosovska kompanija za distribuciju i snabdevanje električnom energijom. KEDS je u utorak uveče naveo da je više od 100.000 potrošača ostalo bez struje, a najteže je pogođeno područje Dukađina, koje obuhvata Peć, Prizren i Đakovicu.

Kvarovi su zabeleženi i u Prištini i Mitrovici, prenosi Anadolija.

- Vetar jačine i do 80 kilometara na sat prouzrokovao je znatnu štetu. Usled toga su mnogi provodnici pali na zemlju, pri čemu je slomljen i značajan broj električnih stubova. To, zajedno sa ekstremno teškim vremenskim uslovima, čini intervenciju veoma teškom - saopšteno je iz tog preduzeća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading