NIJE SLUČAJNO! Oglasili se u istom danu: KOSOVSKI BOJ PUTINA I TRAMPA!

Autor:

Vesti

05.02.2020

19:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velike sile u kosovskom boju! Predsednici SAD i Rusije Donald Tramp i Vladimir Putin u istom danu su se oglasili porukama koje se odnose na rešavanje problema Kosova. Doduše, ne baš iz istog ugla, ali je ovaj tajming svakako pokazao koliki značaj Vašington i Moskva posvećuju kosovskom pitanju.

Donald Tramp (levo), Vladimir Putin (desno)

Prvo je američki predsednik čestitao srpskom šefu države Aleksandru Vučiću Dan državnosti (15. februar), uz poruku da se raduje još bližem partnerstvu dveju zemalja, navodeći da normalizacija odnosa sa Prištinom treba da ostane prioritet Beograda na evropskom putu. S druge strane, na ceremoniji u Kremlju, gde su akreditive predala 23 nova ambasadora, među kojima i naš Miroslav Lazanski, Vladimir Putin poručio je da Beograd i Priština treba da postignu održivo i uzajamno prihvatljivo rešenje kosovskog problema na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

OČUVANJE STABILNOSTI

Poruke dvojice najmoćnijih svetskih lidera, prema oceni naših sagovornika, jak su signal da polako ulazimo u finalnu fazu rasplitanja kosovskog čvora, te da bi do neke vrste kompromisa moglo vrlo brzo da dođe.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Vladislav Jovanović

Dve sukobljene politike

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović ističe za naš list da Kosovo postaje zanimljivo pitanje za globalne igrače.

- U ovom slučaju Tramp se ne poziva ni na Savet bezbednosti UN ni na Rezoluciju 1244, nego se poziva na tu uvek izmicanu kost Evropsku uniju, koja, po njemu, nama treba da bude više nego dovoljna nada za priznanje Kosova. Rusija se, naspram toga, poziva na Rezoluciju 1244, koja u suštini ne dozvoljava nezavisnost Kosova jer je još na snazi. Prema tome, to su dve politike, dva viđenja koja nisu u saglasju, čak su pomalo u sukobu, što je zanimljivo pošto ovog puta Rusija istupa na međunarodnom planu, a ne samo bilateralno, da nas uverava da nas podržava - ocenjuje Jovanović.

U Trampovoj čestitki, koju je Vučiću uručio ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, još stoji:

- Poštovani predsedniče, američki narod i ja lično upućujemo najtoplije čestitke vama i srpskom narodu. SAD i Srbija dele zajedničku viziju koja je zasnovana na produbljivanju regionalne saradnje, jačanju demokratskih institucija, mirnom rešavanju razlika među susedima i izgradnji bolje budućnosti za građane Srbije. Normalizacija odnosa sa Kosovom treba da ostane prioritet na putu evropskih integracija Srbije. I ubuduće se možete osloniti na podršku SAD na putu ostvarenja vašeg cilja - članstva u EU, kao i u naporima u sprovođenju reformi koje će biti neophodne kako biste do tog cilja stigli.

Razgovarali Godfri i Vučić

Vučić je tokom jučerašnjeg susreta američkom ambasadoru Godfriju zahvalio na angažovanju predsednika Trampa i američke administracije, a posebno specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine ambasadora Ričarda Grenela, kao i na tome što razumeju potrebe ljudi u regionu koje se tiču poboljšanja životnog standarda i boljeg ekonomskog i infrastrukturnog povezivanja.

Godfri je, s druge strane, upoznao predsednika Vučića sa predlogom predsednika Trampa za rešenje izraelsko-palestinskog spora.

Poruka prijateljstva stigla je i od šefa Kremlja:

- Rusija mnogo čini kako bi situacija na Balkanu ostala stabilna i bezbedna. Zalažemo se za to da Beograd i Priština postignu održivo i uzajamno prihvatljivo rešenje kosovskog problema na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - rekao je Putin.

GLAVNE ULOGE

Karijerni diplomata Zoran Milivojević u izjavi za Srpski telegraf kaže da kada Putin i Tramp u istom danu govore o Kosovu, to potvrđuje više stvari.

RepublikaFoto: Printskrin/N1
Zoran Milivojević

- Čestitka potvrđuje interes ove američke administracije da se pronađe neko rešenje, odnosno da se nastavi proces koji je pokrenut preko specijalnog izaslanika Grenela - ukidanje taksi i nastavak dijaloga. U toj Trampovoj poruci je na najdirektniji način rečeno da mora da se nađe neko rešenje u mandatu ove administracije. Kada je reč o Rusiji, Putin potvrđuje ono što nam je Aleksandar Bocan-Harčenko rekao pre neki dan, a to je da Rusija neće da dozvoli da bude izuzeta iz konačnog rasplitanja kosovskog čvora, da ne menja stav i insistira na Rezoluciji 1244 i međunarodnom pravu i da ostaje pri stavu da ima u vidu srpski interes. A u globalnom smislu Putinova i Trampova poruka nam govore da velike sile na neki način preuzimaju glavnu ulogu u tom rešavanju i pokazuje nam angažman Rusije da neće dozvoliti da Amerika sama rešava Kosovo - zaključuje Milivojević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading