Ministar Vulin: Domaće naoružanje na helikopteru H-145 je veliko priznanje za naše inženjere

Autor: Republika

Vesti

01.02.2020

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci" nastavljeno je ispitivanje našeg vazduhoplovnog naoružanja koje su razvili Vojno-tehnički institut i Jugoimport SDPR i koje se proizvodi u pančevačkoj Utvi - raketnog lansera 80 mm i gondole sa mitraljezom 12,7 mm na helikopteru H-145, u dnevnim i noćnim uslovima, ovoga puta iz leta. Naši i nemački stručnjaci su zadovoljni dosadašnjim rezultatima.

RepublikaFoto: printscreen/ Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

- Staviti domaće naoružanje na jedan od najboljih svetskih helikoptera H-145 je veliko priznanje za naše inženjere i našu odbrambenu industriju - istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je prisustvovao ispitivanju u Nikincima.

- Svaka letelica koja pripada Ministarstvu odbrane mora biti osposobljena da se ponaša kao vojna, što znači da mora da nosi naoružanje i mora da bude u stanju i da ga upotrebi. Imali smo priliku da vidimo da je domaće naoružanje efikasno, da se dobro primenjuje i da ćemo u budućnosti biti u stanju da ga nudimo svetskom tržištu. Onaj ko je u stanju da proizvede, onaj ko može da proizvede ovakvo naoružanje, onaj ko može da ga stavi na najbolji svetski helikopter u svojoj klasi je u stanju da to i proda i unovči i da na taj način pokaže koliko odbrambena industrija Srbije ima prostora na svetskom tržištu – zaključio je ministar Vulin.

 
Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović je istakao da smo ranije imali prilike da vidimo deo ispitivanja koja se tiču statičkih gađanja, a već nedelju dana vrše se opiti na poligonu “Nikinci” sa gađanjem iz leta. 
 
- Završeni su svi opiti koji se tiču bezbednosti i integracije sistema za upravljanje vatrom HForce i elektronike ova dva oružja na tom helikopteru. Ispaljeno je više desetina raketa i više hiljada metaka 12,7 mm, a sada smo imali priliku da vidimo i gađanje punim rafalom od sedam raketa iz lansera 80 mm i odgovarajući broj gađanja mitraljezom 12,7 mm – naglasio je pomoćnik ministra Miloradović dodajući da se ispitivanja nastavljaju i tokom naredne nedelje, čime će program opitovanja sa bojevim gađanjem biti završen.
 
Rezultati ispitivanja su, prema njegovim rečima, vrlo dobri.

- Ono što nam kažu nemački stručnjaci i ljudi koji su nadležni za integraciju naoružanja na ovu letelicu je da su vrlo zadovoljni performansama našeg naoružanja. Ovo je prva faza opremanja tih helikoptera našim naoružanjem, a dalje će se raditi na integraciji vođenog naoružanja kako na sam helikopter, tako i na sistem HForce – naglasio je pomoćnik ministra Miloradović.

 
Direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik Bojan Pavković istakao je da je izvedeno ispitivanje naoružanja koje su razvili Vojnotehnički institut i Jugoimport SDPR na helikopteru H-145.
 
- To je za nas izuzetno značajno ispitivanje koje potvrđuje da smo mi sposobni da razvijamo naoružanje koje može biti primenjeno na složenim vazduhoplovnim sistemima  Kao što smo mogli da vidimo, naoružanje funkcioniše ispravno i predstoji nam dalji rad na razvoju raketa za sedmocevni lanser koji je ispitan ovde, kako od nevođenih, tako i vođenih raketa kojima se može dalje oplemeniti ovaj sistem naoružanja – istakao je pukovnik Pavković.
 
Ispitivanju na poligonu "Nikinci" prisustvovali su i načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba brigadni general Milan Popović i direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik Slobodan Ilić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading