(VIDEO) Vučić posle sastanka: Svaka ideja Srbije o kompromisnom rešenju je ubijena! Borel: Radićemo zajedno na obnovi dijaloga

Autor: Republika

Vesti

31.01.2020

12:07 >> 12:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel stigao je u Beograd. Posle sastanka, gost i predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratili su se javnosti i izneli detalje razgovora tokom kojih je centralna tema bila usmeravanje aktivnosti ka obnovi dijaloga sa Prištinom.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Žozep Borel i Aleksandar Vučić

Na pitanje novinara da prokomentariše hapšenje majke narodnog poslanika u Crnoj Gori povodom aktuelnih dešavanja koje je pokrenulo usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti Borel je kratko odgovorio.

13:25 - Nisam obavešten o tome i zato ne bih komentarisao - bio je kratak Borel.

- Ja ne mogu da se mešam u unutrašnja pitanja Crne Gore, razumite to. Po pitanju ovoga moramo da budemo veoma pažljivi. Nisam siguran da je ta žena mogla išta loše da uradi da bi bilo neophodno da joj se stave lisice na ruke - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

13:21 - Imali smo otvoren razgovor. EU ima kredibilan pristup pitanju odnosa Beograda i Prištine. Naglasio sam da kada Prištine ukine takse, tada ćemo moći da sednemo za pregovarački sto. Drugačije ne možemo doći do kompromisa. Što se tiče pristupa EU, rekao sam gospodinu Borelu da, ako već ne možemo da pristupimo Uniji, hajde bar da ukinemo granice za zemljama članicama. Naša ekonomija je najjača u regionu i Srbija zaslužuje takav pristup. Otvaranje granica prema Hrvatskoj, Mađarskoj, zemljama Šengena, služile bi da naši građani vide boljitak od ekonomskog napretka. Takođe, razgovarali smo i o našim odnosima sa Rusijom i Kinom, ponovio sam gospodinu Borelu da će ti dobri odnosi da se nastave - rekao je predsednik Srbije.

13:13 - Imali smo zaista produktivan sastanak. Ovo je moja prva poseta Zapadnom Balkanu, ja sam to želeo da uradim jer je za mene Zapadni Balkan deo Evropske unije, zato sam i počeo tu moju posetu od Kosova jer mislim da je to važna tema i mislim da razgovori između Srbije i Kosova treba da se nastave. Na Srbiji i Kosovu je da definišu te odnose, i nije na nama da mi određujemo pravila, ali naša je dužnost da pomognemo u posredovanju ovog dijaloga jer verujem da dijalog može da se nastavi i da da rezultate - rekao je Žozep Borel.

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug
Žozep Borel

13:11 - Što se nas tiče na današnji dan visina javnog duga Srbije je na gotovo neverovatnih 48,5 posto, ono što je još bila tema je situacija u regionu, razgovarali smo o odnosima sa Rusijom i Kinom. Mi tu saradnju ne krijemo i nastavićemo da radimo na poboljšanju tih odnosa. Razgovarali smo o vladavini prava, mnogo stvari tu treba da uradimo. Borel je na vrlo korektan način iznosio stavove Evropske unije i mnogo mu hvala na tome - rekao je predsednik Srbiji.

13:03 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je srećan što je mogao da ugosti Borela koga je nazvao prijateljem.

- Srećan sma što smo imali dobre, otvorene i iskren erazgovarali. Od sutra EU neće imati 28, već 27 člancia, ja se nadam da mi možemo da budemo 28. članica u budućnosti - rekao je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

13:01 - On je kazao da je Borela zamolio d ase lično angažuje u razgovorima Beograda i Prištine.

- Gospodin Borel je dans ponovio ono što je Eu govorila, bez rešenja Beorgad au dijalogu sa Prištinom evropska perspektiva Srbije nije moguća. Ja sam mu rekao da je svaka ideja o kompromisnom rešenju ubijena - rekao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
star

31.01.2020 12:21

Dokle god zapadne sile daju podršku Prištini, rešenje za problem KiM nije ni na vidiku, a pogotovo kompromisno rešenje za koje se naš predsednik zalagao.

miki

31.01.2020 12:59

Prvo ukidanje taksi, pa sve ostalo.

Biljana Vasic

31.01.2020 13:03

Ubrzani napredak i razvoj koji je ostvarila Srbija poslednjih godina, nailazi na podrsku i postovanje od strane EU u zelji da nasa drzava u buducnosti pristupi clanstvu.

Helena

31.01.2020 14:02

Svaki kompromis je Pristina ubila uz precutnu saglasnost svojih saveznika i to se zna.