Dačić: Napredak Srbije ka Evropskoj uniji nije srazmeran rezultatima reformi

Autor: Tanjug

Vesti

29.01.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivice Dačića izjavio je večeras da je, uprkos činjenici da je preduzela opšte i korenite reforme društva i države, kako bi se prilagodila vrednostima, načelima i pravilima na kojima počiva EU, Srbija otvorila tek polovinu od ukupnog broja pregovaračkih poglavlja.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ivica Dačić

U toku 2019. godine otvorena su samo dva pregovaračka poglavlja sa EU, pa se nameće zaključak da napredak u našim evropskim integracijama nije srazmeran rezultatima reformskog procesa, rekao je Dačić na prijemu koji je organizovala Ambasada Grčke povodom predstojeće Ministarske konferencije "Od Soluna do Zagreba".

Zato želim da istaknem, kazao je Dačić, da je neophodno da dinamika otvaranja poglavlja bude unapređena i prilagođena tempu reformi koje sprovodimo i naporima koje ulažemo.

- U kontekstu aktivnosti na izmeni metodologije procesa pristupanja, očekujemo da nova metodologija bude transparenta, utemeljena na jasnim principima i pravilima, te objektivnim merilima, kao i da uvaži rezultate onih zemalja koje su već odmakle na putu evro-integracija, poput Republike Srbije - rekao je šef diplomatije.

On je naveo da proces pristupanja mora biti prožet politikom podrške naporima koji se preduzimaju, kao i vidljivim benefitima za građane država koje dosledno sprovode neophodne reforme na putu ka EU.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Poštujemo pristup država članica EU da adekvatno valorizuju napore reformskog procesa i da je samo kroz individualni pristup moguće nagraditi sprovedene mere. Celokupan region teži da osigura mesto u EU i mi to snažno podržavamo, ali se, sa druge strane, moraju konstatovati i uvažiti i razlike u dosadašnjim postignućima među nama na tom putu - kazao je Dačić.

Posebno je pozdravio predan angažman prijateljske Grčke i kada je reč o evrointegracijama čitavog regiona Zapadnog Balkana, imajući u vidu da je veoma aktivna na postizanju konsenzusa u EU o potrebi otpočinjanja pregovora o članstvu sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Naveo je da će Grčka biti domaćin Solunske ministarske konferencije, koja je zakazana za 24. februar, na kojoj će, pored ministara sa Zapadnog Balkana, učešće uzeti i kolege ministri iz našeg neposrednog okruženja.

- Iskreno verujemo da će skup ''Od Soluna do Zagreb'' biti još jedna prilika za konstruktivnu i otvorenu diskusiju o evropskoj perspektivi zemalja regiona. Uveren sam da će Solun biti mesto sa koga ćemo poslati jasnu poruku o takvoj perspektivi. Želim i na ovom mestu jasno da poručim da je članstvo u Evropskoj uniji strateško opredeljenje Vlade Republike Srbije - rekao je Dačić.

Podsetio je da je Solunu 2003. godine održan Samit Evropske unije i Zapadnog Balkana, kada je usvojena zajednička Deklaracija u kojoj se jednoglasno ističe da je "budućnost Balkana u EU".

- Učesnici Samita tada su se složili da su demokratske vrednosti, vladavina prava, solidarnost, poštovanje međunarodnog prava, uključujući i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i mirno rešavanje konflikata i regionalna saradnja, osnovni postulati na kojima počiva EU - naveo je Dačić.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Srbija posvećena regionalnoj saradnji

Ukazao je da je prošlo 17 godina od tog važnog sastanka, a u tom periodu, od zemalja regiona, jedino je Hrvatska postala punopravna članica EU.

- Iskreno se nadamo će hrvatsko predsedavanje Savetom EU biti uspešno u svakom smislu, kao i da će Srbija ostvariti nove korake u procesu pristupanja EU. Zagreb je bio domaćin i Konferencije EU sa Zapadnim Balkanom sada već davne 2000. godine i verujemo da će Samit EU - Zapadni Balkan, zakazan za maj ove godine, pružiti dodatni podstrek politici proširenja - rekao je Dačić.

- Očekujemo snažnu podršku svih članica EU i, imajući u vidu preuzete obaveze iz Solunske agende 2003, verujem da će majski Samit u Zagrebu biti odlična prilika da se agenda još više konkretizuje, kako bi evropska perspektiva regiona bila još jasnija i kako bismo svi ostvarili više od jednog koraka napred - kazao je šef srpske diplomatije.

Dačić je podsetio i da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji.

- Kroz aktivan angažman u različitim regionalnim inicijativama nastojimo da zajedno sa partnerima iz regiona dostignemo tražene standarde i pokažemo odgovornost prilikom preuzimanja obaveza - zaključio je Dačić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading