BRITANSKI POSLANIK PORUČIO SRBIJI: Ako ćete u brak s EU, pazite s' kim se ženite!

Autor:

Vesti

29.01.2020

22:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropski parlamentarac iz redova Stranke za Bregzit Nejtan Gil, koji kaže da sa oduševljenjem čeka trenutak izlaska Velike Britanije iz EU, poručuje da će se budući odnosi Londona sa Briselom, ali i Beogradom, zasnivati na trgovini i prijateljstvu, a Srbiji, koja je na evropskom putu, da "razmisli s kim stupa u brak".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nejtan Gil (levo)

- Ako se spremate za svadbu, onda morate širom da otvorite oči i budete iskreni u proceni šta tačno znači kada se udružujete sa tom osobom. Ulazak u EU nije ništa drugačiji - rekao je Gil novinarima u Briselu.

Pred konačno glasanje Evropskog parlamenta o povlačenju Velike Britanije iz EU, Nejtan Gil kaže da se za taj trenutak borio 16 godina.

On ocenjuje da je vreme da Britanija povrati suverenitet, a EU i drugim zemljama poručuje da ostanu prijatelji i nastave trgovinu na fer osnovama.

- Mi smo nacija trgovaca. To smo oduvek i bili. Ne želimo da nam se naređuje i postavljaju uslovi koji su potpuno nefer - kaže Gil.

Nejtan Gil: Ako ste zadovoljni da budete država u državi, uđite u Uniju

 

 

Na pitanje da li kao predstavnik zemlje koja izlazi iz EU može da pošalje poruku Srbiji koja je na putu ulaska u Uniju Gil napominje da je situacija Srbije u velikoj meri drugačija od britanske, a da na njemu kao Britancu nije da donosi sud da li je nešto dobro za Srbiju ili ne.

- Vi ste ti koji morate da razumete šta tačno znači EU članstvo. To znači da morate da odustanete od svog suvereniteta. Ako želite to, ako ste zadovolji time da vaša zemlja postane država u državi, onda to uradite - navodi britanski parlamentarac.

Nejtan Gil smatra da ulaskom u EU dolazi do gubljenja nacionalnog identiteta i granica, a da država koja na to pristane postaje samo "još jedna teritorija u velikom prostoru EU".

- Ako ljudi u potpunosti shvate realnost EU članstva i ako zaista želite da vaša nacija bude nezavisna, da zadrži svoj karakter i jedinstvenost, onda bih bio vrlo skeptičan oko ulaska u EU - upozorava Gil.

On podseća da je Velika Britanija pre 46 godina ušla u Evropsku ekonomsku zajednicu, zasnovanu na trgovini i da je upravo to osnova na kojoj će se nakon Bregzita razvijati odnosi Londona sa Briselom, ali i Beogradom i drugim partnerima u svetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Stršljen

29.01.2020 23:02

E svaka mu je na mestu,pa i ova poruka našima,samo su oni tvrdi na ušima.

Odgovori 10 1
Brka

30.01.2020 12:41

Ako je Velika Britanija izašla, znajte da ima nešto trulo u državi Evropskoj uniji.