Vulin: Rusija i Kina nas ne uslovljavaju ni sa čim

Autor: Tanjug

Vesti

25.01.2020

11:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da su Rusija i Kina prijatelji Srbije, ne drže nam pridike i ne uslovljavaju svoje prijateljstvo ni sa čim, pa ni našim ekonomskim ili političkim izborima.

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksandar Vulin

- Ako je prihvatljivo da projekte koje finansira EU izvode kineske kompanije u zemljama članicama EU, zašto onda to ne sme da se dešava u zemljama kandidatima za članstvo u EU? Hrvatska može da pravi evropskim parama most koji grade Kinezi, a Srbija ne sme da gradi sa Kinezima auto put koji sama finansira - kazao je Vulin, povodom izjave predsednika Odbora za evropska pitanja nemačkog Bundestaga, Guntera Krihbauma da "ne ide da kandidat za pristupanje posmatra EU i Rusiju kao ravnopravne partnere".

- Ako je poslanik Krihbaum zabrinut zbog kineskog i ruskog uticaja neka to najpre reši u svojoj zemlji koja ima rekordnu trgovinsku razmenu sa Kinom, a sa Rusijom završava ''Severni tok'' najveći energetski projekat u Evropi - naveo je Vulin u izjavi za javnost.

Ministar odbrane je istakao da su Rusija i Kina prijatelji Srbije, ne drže nam pridike i ne uslovljavaju svoje prijateljstvo ničim pa ni našim ekonomskim ili političkim izborima.

- Nema malignog ruskog ili kineskog uticaja u Srbiji, nema opasnosti da nam te velesile otmu deo teritorije, zabrane korišćenje tehnologije, povuku investicije - istakao je Vulin.

- Krihbaum bi morao da bude oprezan kada Srbima zabranjuje ono što Nemcima dozvoljava, jer to nas vraća u Nemačku pre Drugog svetskog rata i tada vrlo popularnu teoriju viših i nižih rasa - Arijevcima je dozvoljeno sve, a ostalima nije dozvoljno ništa osim da budu ekonomsko i političko roblje. Ako EU hoće da opstane i bude skup vrednosti kome teže i zemlje van nje, neka se čuva teorije i prakse arijevskih gospodara i njima potčinjenog sveta. U skup vrednosti koje treba da čine EU ne bi smele da spadaju bahatost i licemerje - izjavio je ministar Vulin.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading