VLADIMIR PEJIĆ IZAŠAO SA RAČUNICOM: Za cenzus od tri odsto treba 90.000 glasova!

Autor: Tanjug

Vesti

24.01.2020

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ako bi na predstojeće parlamentarne izbore izašlo tri miliona ljudi, što nije lako reći sa sigurnošću, za prelazak cenzusa od tri odsto bilo bi potrebno oko 90.000 glasova, pod uslovom da je cenzus isti i za koalicije i za stranke pojedinačno", ocenio je direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Vladimir Pejić

On je za današnji "Blic" rekao da je u ovom trenutku teško odrediti koliki bi broj glasova bio potreban za jedan mandat, pre svega zbog D''Ontovog sistema i broja glasova koji bi ostali ispod cenzusa, ali i zbog broja ljudi koji će izaći na izbore.

List podseća da je na parlamentarne izbore 2014. godine izašlo je 3.592375 glasača, odnosno 53,09 odsto, a izborni cenzus prešle su samo četiri liste, ne računajući manjine.

Zbog velikog broja rasutih glasova, oko 700.000, za mandat je bilo potrebno oko 11.000 glasova.

S druge strane, navodi "Blic", na parlamentarnim izborima 2016. godine broj izašlih birača bio je 3.776.923, odnosno 56,07 odsto, a izborni cenzus je, ne računajući manjine, prešlo sedam izbornih lista.

 

 

Tada je broj rasutih glasova bio nešto viši od 120.000, pa je zbog toga, ali i nekih drugih faktora, za jedan mandat prosečno bilo potrebno oko 14.000 glasova.

Takvi podaci govore o tome da je u ovom trenutku jako teško predvideti koliko bi glasova bilo potrrebno za budući parlament, jer to zavisi od broja rasutih glasova, broja birača koji će izaći i pitanja da li cenzus ostaje pet ili će biti tri odsto.

Kada je reč o rejtingu stranaka, prema poslednjem istraživanju agencije Faktor plus sa početka ove godine, kada bi izbori bili održani u nedelju, Srpska napredna stranka osvojila bi 53,1 odsto podrške birača, Savez za Srbiju imao bi 10 odsto, Socijalistička partije Srbije 9,9, a cenzus bi prešla i koalicija PSG i Stranke moderne Srbije sa podrškom od 6,6 odsto.

SPAS Aleksandra Šapića trenutno je na 4,3 odsto podrške, a Srpska radikalna stranka na 3,2, navodi "Blic".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading