Stoji kao uklet: Dom vojske u Šapcu od nemila do nebrige!

Autor: politika.rs, Republika

Vesti

23.01.2020

21:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako se nalazio u planu kapitalnih investicija za 2019. godinu, sa opredeljenih 50 miliona dinara budžetskih sredstava za njegovu obnovu, Dom vojske u Šapcu i dalje stoji kao uklet na jednoj od najatraktivnijih gradskih lokacija. Devastiran spolja, a još više iznutra, ovaj reprezentativni objekat, koji je bio nezaobilazan vizuelni detalj na šabačkim razglednicama iz druge polovine 20. veka, postao je žrtva decenijske nedoumice ovdašnje lokalne vlasti šta s njim da uradi. Kao na filmskoj traci, menjale su se se ideje: da bude srušen i da se na tom mestu izgradi poslovni centar; da se ponudi na prodaju; da bude rekonstruisan... a sve to obično u vreme nekih izbornih kampanja.

Foto: youtube.com/TV KCNZ
Dom vojske u Šapcu

Dom vojske (prethodno Dom JNA), gradska uprava u Šapcu kupila je, kao ubuduće nepotreban, od Vojske Srbije početkom 2008. godine za 57,8 miliona dinara. Zgrada od oko 2.100 kvadrata, sa prostranim dvorištem u pozadini (ukupno 38,5 ari), sazidana je od 1960. do 1962. godine, prema projektu uglednog profesora Vladimira Bjelikova, a kasnije je proglašena za spomenik kulture, kao jedan od najznačajnijih primera arhitekture u gradu tog vremena. Dom je decenijama bio kultno mesto društvenog života, ne samo vojnih već i civilnih lica, ovde je radio bioskop sa 500 mesta, u njegovoj velikoj sali prve koncerte u Šapcu imali su "Bijelo dugme", "Indeksi" i mnoge druge tada najpopularnije muzičke grupe.

Iste 2008. godine, u kampanji za tadašnje lokalne izbore, koji su održani 11. maja, tadašnji gradonačelnik Miloš Milošević (DS, potom Zajedno za Srbiju) najavio je na lokaciji doma izgradnju poslovno-stambenog objekta površine 12.000 kvadrata sa podzemnom garažom od 3.000 kvadrata. Ovoj zgradi je tom prilikom čak i nadenuto ime "Šapčanka", po ugledu na drugu poznatu poslovnu zgradu u centru Beograda. Međutim, čim su izbori prošli, lokalna vlast je saopštila da do realizacije projekta ipak neće doći, pravdajući se finansijskom krizom u svetu i gradu.

Propast zamisli ideje o gradnji takozvanog simbola Šapca 21. veka veoma brzo je otvorila vrata devastaciji doma. Pošto se vojska iselila, a prepušten potpunoj nebrizi, objekat se veoma brzo našao na meti ljudi koji su iz njega uzeli sve što se moglo odneti. O nemaru vlasnika, svedoče razvaljena ulazna vrata, počupane instalacije, polupani mnogi prozori, pogotovo u aneksima dvorišnog dela zgrade, gde je iz stepeništa čak izrasla višegodišnja korovska biljka – kiselo drvo. Dvorište je u međuvremenu razgrađeno i umesto zelene površine izgrađen je parking, sa kojeg prihod ubira gradsko javno preduzeće.

Ideja o prodaji doma stavljena je "na sto" odmah na početku 2016. godine, lokalni izbori su održani 24. aprila, a podržana je i skupštinskom odlukom vladajuće većina na čelu sa stranom ZZS. Iako je ponuda bila odaslata lokalnim privrednicima, veoma brzo je gurnuta pod tepih, pošto je procenjeno da bi finansijska injekcija gradskoj kasi pred izbore ipak bila veća šteta od odijuma javnosti. Tridesetak uglednih arhitekata je uputilo zahtev gradonačelniku Nebojši Zelenoviću da se odustane od ove odluke, a prikupljena je i peticija koju je potpisalo preko 2.000 ljudi.

Zašto Dom vojske nije rekonstruisan tokom 2019. godine, kako je to bilo predviđeno planom kapitalnih investicija, koju su osvojili odbornici gradskog parlamenta, čelnici lokalne vlasti nisu objasnili. Ovih dana, posle posete Šapcu novog ambasadora SAD u Beogradu Entonija Godfrija, član gradskog veća Igor Marsenić je na društvenim mrežama obnarodovao da je imao priliku da predstavi projekte koje izvode i važnost otvaranja "Ameriken kutka" u ovom gradu. Od Marsenića se kasnije moglo i čuti da će posredstvom američke ambasade grad aplicirati za grantove koji će biti upotrebljeni za rekonstrukciju Doma vojske.

I dok javnost u Šapcu stidljivu najavu otvaranja "Američkog kutka" vidi kao uvod u buduću podelu prostorija Doma vojske mnogobrojnim nevladinim organizacijama okupljenim oko aktuelne šabačke vlasti, ispred ovog objekta ipak se poslednjih dana nešto gradi. Ali nije počela rekonstrukcija zgrade kako su to objavili pojedini mediji već je u pitanju parterno uređenje terena na takozvanom cvetnom trgu.

Gradska uprava sklopila je ugovor sa privatnom firmom da ispred Doma vojske zameni deo behatona, postavi ivičnjake, javnu rasvetu, pet kantica za smeće, šest drvenih klupa bez naslona i devet držača za bicikle. Izvedene radove platiće sa PDV-om 5.755.824 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Milan

24.01.2020 16:41

Očigledna nebriga o vrlo vrednom objektu.