PREDLOG STIGAO U SKUPŠTINU: Naprednjaci i zvanično podneli zahtev za smanjenje cenzusa

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

21.01.2020

16:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanička grupa Srpske napredne stranke uputila je u skupštinsku proceduru izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima.

RepublikaFoto: instagram.com/the_ivxn
Foto: Ilustracija

Kako saznaju "Novosti", njime se između ostalog, predviđa smanjenje izbornog cenzusa sa pet na tri odst.

Očekuje se da se izmene i dopune nađu na sednici Skupštine Srbije u februaru, u redovnoj proceduri.

U predlogu izmena Zakona o izboru narodnih poslanika se predlaže da u raspodeli mandata učestvuju samo izborne liste koje su dobile najmanje 3 odsto glasova umesto dosadašnjih 5 odsto, od ukupnog broja birača koji su glasali.


Političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od 3 odsto glasova od ukupnog broja birača koji su glasali.

U obrazloženju se, između ostalog, navodi da predložene izmene Zakona o izboru narodnih poslanika imaju prvenstveno za cilj smanjenje izbornog praga (cenzusa) čiji prelazak omogućava učešće u raspodeli poslaničkih mandata, što će obezbediti da se izborna volja građana adekvatnije preslika na saziv Narodne skupštine i što će omogućiti da i izborna volja građana koja nije preovlađujuća bude politički artikulisana i na odgovarajući način zastupljena u skupštini.

 

 

Time se, piše u obrazloženju, povećava stepen demokratičnosti samog izbornog procesa, ali i rada Narodne skupštine.

U predlogu izmena i dopuna Zakona o lokalnim izborima navodi se da se izbori za odbornike moraju raspisati najkasnije 45 dana pre kraja mandata odbornika kojima ističe mandat, umesto dosadašnjih 30 dana.

Takođe, predloženo je da i na lokalnom nivou u raspodeli učestvuju liste koje su dobile najmanje 3 odsto glasova, a političke stranke i koalicije nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od 3 odsto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Darko

21.01.2020 17:05

Smanjenje je cenzusa je poklon opoziciji koji ona mora da ceni i poštuje!

Iki

21.01.2020 17:41

Одлично! Сад да видимо могу ли ови из СзС да пређу тај цензус! Хахаха...

Gara

21.01.2020 18:15

Bas da vidimo ko ce iz opozicije moci da predje ovaj cenzus.

Pedja

21.01.2020 18:26

Odlicna inicijativa SNS da se cenzus smanji na 3 % ,to ce omoguciti imanjim strankama da se njihov glas cuje u skupstini.