Srbija na listi najmoćnijih zemalja: Iza sebe smo ostavili Hrvatsku i Sloveniju, a evo koju poziciju zauzimamo u svetu

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

21.01.2020

09:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U roku od godinu dana ne može mnogo toga da se promeni u svetskom poretku, pa su neke od zemalja koje su prošle godine bile na vrhu liste najmoćnijih tu i ostale. Sada je i za 2020. godinu napravljena lista i to na osnovi uticaja država, kao i njihove političke, ekonomske i vojne moći.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Foto: Ilustracija

Spisak od 80 najmoćnijih zemalja na svetu temelji se na odgovorima 21.000 ljudi, a napravila ga je medijska kompanija "US News and World Report", piše "Insider".

Na spisku od 80 zemalja našle su se i Srbija, Hrvatska i Slovenija.

Srbija je zauzela 44. mesto, za razliku od prošlogodišnjeg, 52. mesta, a opisana je kao "mala država u centru jugoistočne Evrope, sa bogatom ratnom istorijom još od vremena srednjeg veka. Savremena Srbija oličava kontradikciju moderne Evrope - kulturno je bogata, ekonomski razvijena, ali je i dalje vođena regionalnim rivalitetom i etničkom tenzijom".

Što se tiče Hrvatske, ona se našla na 67. mestu, što je bolja pozicija u odnosu na prošlogodišnje 75. mesto. O njoj "US News" pišu sledeće: "Hrvatska je nastala na raskršću velikih istorijskih kretanja sa istoka i zapada. Političke promene su jedinstveno uobličile njene današnje granice, koje obilaze oko Bosne i Hercegovine i protežu se uz Jadransko more do Italije. Njeno zapanjujuće priobalje lagano se preliva ka Alpima, a nastavljajući na severozapad, do plodnih ravnica oko Dunava".

Slovenija se nalazi pri kraju liste, na 73. mestu, a ove zemlje zauzele su prvih 25 pozicija.

25 najmoćnijih zemalja sveta

25. EGIPAT

US News nazivaju Egipat "jednom od najstarijih i najvećih civilizacija na svetu", kao i „centrom kulture i trgovine“. Zbog svoje lokacije on se nalazio na udaru imperija, što ga je stavilo u centar društvenih i religijskih pokreta. Pozicija Egipta se popravila za četiri mesta, jer je 2019. godine zauzimao 29. mesto.

24. BRAZIL

Brazil se takođe mnogo bolje kotira nego prošle godine, kada je zauzeo 30. mesto. Ova zemlja je uvek bila zanimljiva turistima, a sada je zbog političkog preokreta i novog kontroverznog predsednika Žaira Bolsonara posebno interesantna. Brazil je, kako US News pišu, „gigant koji zauzima polovinu Južne Amerike i u površini i u populaciji“, a njegova istorija bogata je ekonomskim potresima. Ipak, u ovoj zemlji su i dalje veliki problemi siromaštvo, nejednakost i zaštita životne sredine.

23. NORVEŠKA

Norveška je skočila sa 27. na 23. mesto. Posebno se ističe po svojoj pomorskoj kulturi i uticaju Vikinga na okolne države.

22. SINGAPUR

Singapur je pao sa 20. mesta na 22. poziciju. Osnovan u 19. veku kao britanska trgovačka kolonija, postao je užurbana metropola jugoistočne Azije i dom jednoj od najprometnijih luka. Ova zemlja ima veoma visok nivo bruto domaćeg proizvoda i nizak nivo zaposlenosti, što je čini jednom od najbogatijih zemalja na svetu.

21. HOLANDIJA

Holandija je ove godine popravila svoju poziciju i sa 26. mesta došla na 21. Tri velike Evropske reke – Rajna, Meza i Šelda, teku kroz susedne zemlje, Nemačku i Belgiju, i slivaju se u Holandske prometne luke.

20. ŠVEDSKA

Ove godine Švedska je za jedno mesto skočila na listi, a US News je opisuju kao „jednu od najvećih zemalja Evropske unije“.

19. ŠPANIJA

Španija se sa 23. mesta popela na 19. mesto „zbog uticaja koji je širom sveta imala nakon decenija kolonijalizma“.

18. KATAR

I Katar je doživeo uspon ove godine, popevši se sa 24. mesta. Posebno se ističe njegovo bogatstvo naftom i prirodnim gasom u odnosu na njegovu malu površinu.

17. ITALIJA

I italija je napravila iskorak na listi za jedno mesto, jer je prošle godine bila 18. na listi. Njen najveći uspeh je što godišnje privuče čak 40 miliona turista.

16. TURSKA

Turska je zadržala svoju prošlogodišnju poziciju, a opisana je kao raskrsnica kutura i most između Evrope i Azije. Više od jedne decenije bila je rastrzana između sekularne vlade i popularnog religijskog pokreta, što je dovelo u pitanje njenu stabilnost.

15. AUSTALIJA

I Australija je uspela da zadrži svoje mesto na listi, a naročito se ističe da je jedinstvena po tome što sama za sebe zauzima jedan ceo kontinent bogat životinjskim i biljnim vrstama koje se mogu videti samo u ovoj zemlji.

14. INDIJA

Indija je skočila na listi čak za tri mesta, u odnosu na prošlogodišnju 17. poziciju. Ona je dom 1,4 milijarde ljudi i druga zemlja na svetu po broju stanovnika, što znači da u njoj živi jedna šestina svetske populacije.

13. ŠVAJCARSKA

Švajcarska je napredovala za jedno mesto u odnosu na prošlu godinu. Ona se opisuje kao jedna od najbogatijih zemalja, vekovima poznata po svojoj neutralnosti.

12. KANADA

Kanada se uspešno zadržala na prošlogodišnjoj poziciji. Ona je druga površinski najveća zemlja na svetu, a jedinstvena je po svojoj očuvanoj prirodi i po otvorenoj politici prema migrantima.

11. UJEDINjENI ARAPSKI EMIRATI

I ova država je ostala na istoj poziciji na kojoj je bila i prošle godine. Iako je u suštini konzervativna zemlja, spada u jednu od najliberalnijih zemalja, sa ustavom koji dozvoljava slobodu veroispovesti.

10. SAUDIJSKA ARABIJA

Ova zemlja je pala na listi za jednu poziciju u odnosu na prošlu godinu, a US News nazivaju je "gigantom Srednjeg istoka" zbog veličine države i ističe njenu važnost za muslimane, jer milioni posvećenih vernika godišnje dolaze u Meku.

9. JUŽNA KOREJA

I Južna Koreja je pala za jedno mesto na listi. Trenutno je u centru pažnje najviše zbog svog konflikta sa Severnom Korejom.

8. IZRAEL

Izrael je održao svoju poziciju, a s obzirom na svoju malu površinu on se pokazao kao važan igrač u globalnim pitanjima. Ova država ima jaku ekonomiju, znamenitosti koje su bitne za nekoliko religija i zategnute odnose sa mnogim arapskim susedima.

7. JAPAN

I Japan je zadržao svoje prošlogodišnje mesto, a US News ga nazivaju „jednom do najpismenijih i tehnički najrazvijenijih nacija na svetu“.

6. FRANCUSKA

Francuska je ostala na svom mestu, a njen uticaj na ceo svet i u prošlosti i u sadašnjosti neizmeran je. Ona je jedna od najstarijih zemalja na svetu i danas utiče na globalni razvoj svojom naukom, politikom i razvijenom ekonomijom, ali pre svega svojom kulturom.

5. VELIKA BRITANIJA

Ova ostrvska država zadržala se na svojoj prošlogodišnjoj poziciji, a opisana je kao „veoma razvijena nacija koja utiče na svetsku ekonomiju, politiku, nauku i kulturu“. Njena težnja ka izlasku iz Evropske unije ugrožava njenu snagu na globalnom nivou.

4. NEMAČKA

I Nemačka je ostala na svojoj poziciji. Ova najnaseljenija zemlja Evropske unije ima jednu od najjačih ekonomija na svetu i veoma važnu ulogu u razvoju društva u celom svetu.

3. KINA

Kina je zadržala svoje treće mesto. Ona je dom najstarije civilizacija na svetu i zemlja sa najvećim brojem stanovnika, a smatra se i četvrtom najvećom zemljom po površini.

2. RUSIJA

Rusija se ustalila na drugom mestu. Ona je najveća zemlja na svetu po površini – skoro duplo je veća od Kanade i pokriva celu severnu Aziju i veliki do istočne Evrope. Graniči se sa velikim brojem zemalja, a morske granice deli sa Japanom i SAD.

1. SAD

Amerika je zadržala svoje prvo mesto na listi najmoćnijih zemalja na svetu. US News nazivaju je "najdominantnijom svetskom ekonomskom i vojnom silom" koja ima kulturni uticaj na ceo svet zahvaljujući svojoj filmskoj, televizijskoj i muzičkoj produkciji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading