Neki ulažu u mržnju, MI U BUDUĆNOST!

Autor:

Vesti

01.10.2017

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neki bi i danas da ulažu u mržnju i smrt, mi ulažemo u budućnost, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa komemoracije u Spomen-parku Jajinci.

RepublikaFoto: Tanjug/Tanja Valić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao govor 

- Sloboda i nezavisnost nemaju cenu i obećavam da ćemo ih čuvati bez obzira na sve pritiske - kazao je Vučić.

Šef države je u obraćanju na državnoj komemorativnoj svečanosti posvećenoj očuvanju sećanja na više desetina hiljada stradalih na tom stratištu u Drugom svetskom ratu rekao da Srbija danas piše stranice svoje budućnosti - nezavisne, suverene i slobodne zemlje, koja ne želi ništa tuđe, ali jasno i nedvosmisleno kaže da neće dati nikome ono što joj pripada.

- Jajinci su bili jedna od najstrašnijih fabrika smrti u Evropi, koja je radila po strašnoj rutini - doručak, ručak, večera, spavanje, streljanje - rekao je predsednik i podsetio da su tu dovođeni Srbi, Jevreji, Romi, svi drugi koji misle drugačije, svakog dana u jame je bacano po 300 ljudi.

Moramo se sećati

I danas znamo šta je nacizam, zahvaljujući i Jajincima, Jadovnu, Prebilovcima, a to je dugoročno investiranje u mržnju, dodao je Vučić.

- Moramo da se sećamo i da se podsećamo na količinu smrti koja je ovde proizvedena - istakao je Vučić i dodao da dobro pamtimo, da zaboraviti ne smemo, kao što ne smemo ni stati na putu za bogatiju i srećniju Srbiju.

RepublikaFoto: Tanjug/Tanja Valić
Da se nikad ne zaboravi: Državni vrh na svečanosti u Jajincima

Kako je rekao, "stojimo ovde i samo nas svest može odvojiti od zastrašujućeg ponavljanja istorije i farse i nekoga ko hoće ponovo da investira u mržnju i smrt".

- Mi hoćemo da investiramo u život i budućnost, u dogovore, razumevanje, mir i rad koji taj mir obezbeđuje - naveo je Vučić.

Nemamo vremena

On je rekao da gotovo da nema mesta u Srbiji gde se bar jednom nije dogodio neki strašan pogrom i veliko stradanje i podvukao da smo najveća stradanja doživeli u dvadesetom veku, koji je obeležio prosperitet i napredak, ali i dva svetska rata iz kojih smo izašli kao pobednici, ali i platili ogromnu žrtvu - oko polovine stanovništa stradalo je u njima.

- Kada bismo svaki dan obilazili ovo mesto i ostavili po jedan cvet za po jednu žrtvu i da izgovorimo po jedno ime, trebalo više od 220 godina za sve. A zamislite koliko godina bi nam bilo potrebno za sve žrtve svih užasa na ovim prostorima, i to samo u poslednjih 100 godina... Nemamo mi toliko vremena, niko ga nema - zaključio je predsednik Srbije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading