VLADA SRBIJE OTVORILA VRATA GRAĐANIMA

Autor: Tanjug

Vesti

01.10.2017

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom manifestacije "Otvoreni dani evropske baštine" koja ove godine nosi naziv "Lepeza mogućnosti" danas su za građane otvorena vrata Vlade Republike Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/Tanja Valić
Građanka zagleda portret predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Posetioci mogu čuti priču o bogatoj i burnoj prošlosti zgrade Vlade, koja je prvobitno bila zgrada Ministarstva finansija Kraljevine Jugoslavije, dva puta rušena u bombardovanju i riznica srpskih dela likovne umetnosti.

Kroz priču je iz preš sale, gde se danas novinarima obraćaju domaći i strani zvaničnici, povela istoričarka Katarina Golubović koja je govorila o istorijskom i arhitektonskom delu te građevine.

- Smeštena na raskrsnici dve centralne beogradske ulice, njen značaj prepoznao je i Knez Miloš Obrenović koji je planirao da tu smesti administrativni, vojni i državni centar prestonice, što je donekle i izveo - kaže Golubović.

Ona je podsetila da je sadašnji izgled zgrada dobila izgradnjom u periodu od 1926. do 1928. godine, te da je bila prva zgrada izgrađena za potrebe državne administracije u tadašnjoj Kraljevini.


Nadogradnjom, ruski arhitekta Nikola Krasnov dao je zgradi Vlade moderniji i lepši izgled, a njegova nadogradnja ubraja se u najuspešniju nadogradnju u beogradskoj arhitekturi.

Napomenula je da je zgrada uništena dva puta, 1941. i 1999. godine, te da je drugog puta uništen njen veći deo okrenut prema ulici Kneza Miloša i da je rekonstrukcijom 2000. godine dobila sadašnji izgled.

Nekada je ova zgrada bila riznica 400 dela likovne umetnosti, kaže Golubović i dodaje da ih danas nema toliko, ali da su neka od tih dela za posetioce "Dana evropske baštine" izložili u holu ispred sale za sednice.

To su dela velikana naše likovne umetnosti poput Nadežde Petrović, Moše Pijade, Marka Murata i drugih.


Posetioce i novinare je iz pres sale u salu za sednice povela iz protokola Vlade Ljudmila Milatović koja je objasnila da se svakog četvrtka za okruglim stolom okupljaju premijer i ministri radi održavanja sednice.

Za okruglim stolom ispisana su imena premijerke i ministara te su građani, bar na kratko, mogli biti Ana Brnabić, Nebojsha Stefanović, Zoran Ðorđević...

Najzanimljiviji deo današnje ture bila je soba za poklone gde su smešteni svi pokloni skuplji od 1.700 dinara i koji su premijeri od Vojislava Koštunice do sadašnje premijerke Ane Brnabić dobijali na poklon.

Na pitanje jednog od posetioca koja je najskuplja stvar u sobi, Milatović je odgovorila "ta na kojoj stojite", a u pitanju je azerbejdžanski tepih procenjen na 2.500.000 evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading