ADMIRAL FOGO NA METI KONGRESMENA ENGELA: Šiptarski lobista napao šefa NATO zbog Srbije!

Autor:

Vesti

19.01.2020

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsedavajući odbora za spoljne poslove predstavničkog doma američkog Kongresa Eliot Engel, u našoj javnosti mnogo poznatiji kao osvedočeni albanski lobista i zagovornik šiptarske nezavisnosti u Vašingtonu, napao je NATO admirala zbog Srbije.

RepublikaFoto: youtube.com/ Halil Mula
Eliot Engel

Engel je uputio otvoreno pismo komandantu američkih mornaričkih snaga za Evropu Džejmsu Fogu, u kojem navodi da stavovi koje je ovaj zvaničnik NATO izneo u nedavnom intervjuu ne odražavaju u potpunosti politiku SAD prema Srbiji. Pismo se odnosi na intervju koji je general Fogo dao još 16. decembra 2019, tokom posete Beogradu i susreta koje je imao sa zvaničnicima Vojske Srbije. Podsetimo, Fogo se o odnosima NATO i Srbije izrazio veoma pohvalno.

- U vašem intervjuu dali ste nekoliko komentara o saradnji NATO sa Srbijom koji ne daju pravu sliku o politici SAD i čini se da su u suprotnosti sa izveštajem Kongresa koji je izdalo ministarstvo odbrane SAD - navodi Engel.

8

meseci otkako je Engel boravio u Beogradu i Prištini

 

 

On naročito ističe to što je general Fogo izneo ocenu da se odnosi NATO i Srbije poboljšavaju.

- Moju zabrinutost podstaklo je vaše izostavljanje zabrinutosti SAD zbog ekspanzije srpsko-ruskih bezbednosnih veza od 2012. U izveštaju Kongresa koji je datiran od 31. maja 2019, ministarstvo odbrane SAD u detaljima je opisalo povećanu saradnju Srbije i Rusije - piše Engel i dalje ocenjuje:

Engel: Beograd je spreman da prekorači granice između Istoka i Zapada

 

Neusklađena politika

- Srbija nije uskladila svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom uprkos zahtevima u procesu pristupanja i nastavlja da odbija različite zajedničke prioritete SAD i EU. Uz to, Srbija odlučno odbija da nastavi članstvo u NATO - otkriva Engel u pismu šta mu najviše smeta.

 

- Posle izbora u Srbiji, SNS je preduzeo korake kojima su vojne veze sa Rusijom rezultirale potpisivanjem sporazuma o formalnoj odbrambenoj saradnji u novembru 2013. Prva zajednička vojna vežba Rusije i Srbije desila se kasnije te iste godine u Srbiji, a uključivala je više od 400 ruskih i srpskih pripadnika vazdušnih snaga. Onda je 2014. godine Vojska Srbije priredila vojnu paradu za ruskog predsednika Vladimira Putina, pomerivši proslavu godišnjeg Dana vojnih snaga Srbije kako bi se prilagodila Putinovoj poseti.

Engel konstatuje da se tempo obuke i vojnih vežbi dodatno intenzivirao i da je Srbija primila donaciju od šest korišćenih ruskih aviona mig-29 u oktobru 2017, kao i da su još četiri aviona došla u februaru 2019. Nabraja dalje da je Srbija naručila četiri mi-35 ofanzivna helikoptera i planira da naruči raketni sistem "Pancir S1".

U kontekstu odnosa Srbije i Rusije u pismu se podvlači da američke diplomate odavno izražavaju nezadovoljstvo zbog spremnosti Beograda da "prekorači granice između Istoka i Zapada".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading