ŠIPTARI PONOVO UBIJAJU SVEDOKE: Likvidirani inspektor trebalo da svedoči u Specijalnom sudu

Autor:

Vesti

15.01.2020

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanci nastavljaju da ubijaju svedoke o zločinima OVK! I inspektor u Savezu šumarstva u Prištini Nazmi Rustemi (63) bio je zaštićeni svedok Specijalnog tužilaštva i saslušan je tri meseca pre nego što je pronađen mrtav. Rustemi je ubijen iz vatrenog oružja 18. decembra, dok je bio na dužnosti, u blizini Badovačkog jezera. Govorilo se da je njegovo ubistvo povezano s profesijom koju je obavljao dugi niz godina.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Otarosio se svih svedoka: Ramuš Haradinaj

Međutim, prema tvrdnjama njegove porodice, čini se da je razlog njegovog ubistva sasvim drugačiji.

Rustemi je bio svedok Specijalnog tužilaštva, a ispitivali su ga specijalni istražitelji u svojstvu svedoka, potvrdila je za TV T7 njegova supruga Elmaze Rustemi.

- Rekao mi je da su ga pozvali iz Euleksa, a kada se vratio, pitala sam ga šta se dogodilo. Odgovorio je samo da je sve u redu i ništa više. Poslednji put je otišao u Euleks - objasnila je ona.

Iz Specijalnog tužilaštva su objasnili da ne mogu da komentarišu istragu tužilaštva iz profesionalnih, etičkih i pravnih razloga i da ne mogu dati informaciju da li je pokojnik bio svedok.

Međutim, njegova supruga je zatražila od agencija za sprovođenje zakona da slučaj razjasne u najkraćem roku.

- Do sada nismo dobili nikakve informacije. Tražimo da se ovaj slučaj rasvetli - poručila je ona.

Komentarišući ubistvo Rustemija, advokat Nebojša Vlajić kaže da je Kosovo mala sredina, da skoro svi poznaju sve i da je teško očuvati anonimnost svedoka.

Nazmi Rustemi saslušan u Specijalnom tužilaštvu tri meseca pre ubistva

 

Neki od ubijenih svedoka

- Ismet Musaj ubijen 2001. u Prištini
- Sadik Murići, zaštićeni svedok, ubijen 2002. u Peći
- Veselj Murići, zaštićeni svedok, ubijen 2002.
- Bekim Mustafa i Avni Eljazaj ubijeni 2002. vatrenim oružjem
- Smailj Hardaraj ubijen 2002. u mestu Vitomirica kod Peći
- Tahir Zemaj (ubijeni i sin Enis i brat Hasan) ubijen 2003. u Peći
- Sabahete Toljaj i Isuf Hakljaj, pripadnici KPS, ubijeni 2003.
- Sadik Musaj ubijen 2005.
- Sinan Musaj nestao 2005. za vreme sukoba na KiM kao pripadnik FARK

- Ðeljadin Musaj ubijen 2005. u selu Rašić kod Peći

 

 

- Ako su sudovi, posebno oni Euleksovi ili Specijalni sud u Hagu, preuzeli takvu funkciju, onda oni moraju da garantuju bezbednost, ljudi moraju da budu sigurni ukoliko žele da se pojave na sudu - rekao je Vlajić za Kosovo onlajn. On je dodao da, ukoliko je ubistvo šumarskog inspektora kao zaštićenog svedoka istina, to će biti velika mrlja za sud koji još nije ni počeo da radi.

Međutim, Rustemi nije jedini, već samo jedan u nizu svedoka koji su likvidirani, a koji je trebalo da svedoče o zločinima koje je na Kosovu počinila teroristička OVK sa Ramušem Haradinajem na čelu.

Kako su mediji svojevremeno objavili, reč je o gotovo 30 svedoka i članova njihovih porodica koji su ubijeni, a imali su veze sa ratnim zločinima bivšeg komandanta OVK.

Upravo je na taj način Haradinaj dva puta izbegao osudu u Haškom tribunalu.

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ranije je potvrdio da je zbog Haradinaja zverski ubijeno 19 svedoka, koji je trebalo da svedoče u sudu u Hagu!

- Haradinajevi saradnici su se potrudili da uklone sve značajne svedoke. Njegov metod je poznat jer je to metod svake mafije. Prvo upozoravaju, pa pokušaju podmićivanje, sledi zastrašivanje i, na kraju, ubistvo - rekao je Vukčević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading