Patrijarh Irinej: Bezbožnici su digli ruku na svetinje gospodnje

Autor: IN4S, Informer, Republika

Vesti

14.01.2020

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Molimo se Gospodu da osvetli razum i srca onih koji odlučuju u Crnoj Gori, da ne udaraju na Božje i narodne svetinje. Jer crkvena imanja ne služe samo predstavnicima crkve već celom narodu. A narod se u bratskoj i svetoj Crnoj Gori neće smiriti dok se oni koji tamo odlučuju ne ostave tih zlih namera. Jer ne da da zlo pobedi dobro.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Patrijarh Irinej

Ovim rečima patrijarh srpski Irinej pozdravio je hiljade Beograđana okupljenih na Molebanu podrške srpskom narodu u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji i dočeku srpske Nove godine.

Bogosluženju, koje je počelo u 22.30, prisustvovalo je i više od 200 sveštenika, monahinja i monaha SPC. Uoči ponoći patrijarh Irinej je blagoslovio godinu punu iskušenja i nevolja koja se okončava i pomolio se da sledeća bude bolja, naročito u "bratskoj i svetoj Crnoj Gori".

- Kaže gospod da molitva mnogih ima veliku snagu i zato se pomolimo Gospodu da blagoslovi godinu u koju ulazimo i našu braću u Crnoj Gori koja doživljavaju stvari nezapamćene. Jer, bezbožnici su digli ruku na svetinje Gospodnje, na njihovu imovinu koju žele da uzmu i potroše je kao svoje nasledstvo. Ono što vidimo da se dešava u našoj bratskoj Crnoj Gori se nikada nije dešavalo ni u našoj, ni u svetskoj istoriji. Svetinje hoće da oduzmu oni koji sa svetinjama nikakvog zajedništva nemaju. Da otmu imovinu crkvenu koja ne postoji od juče, već stotinama godina. Nažalost, to što oni spremaju ni Turci nisu činili, ni oni drugi koji su bili slični Turcima - potreseno je besedio patrijarh Irinej, prenose Novosti.

On je naglasio da je dešavanja oko spornog Zakona o verskim zajednicama u Crnoj Gori osudio čitav hrišćanski prvoslavni svet, ali da oni koji su ga doneli "kao da ušiju nemaju da čuju, ni očiju da vide".

- Narod je spreman da brani svoje svetinje, ne samo rečima, već i životima. Ovo zlo u Crnoj Gori ima i jedno dobro, probudilo je veru i kod onih koji nisu znali da je imaju - zaključio je patrijarh Irinej.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Bepa

14.01.2020 12:56

Безбожници су дигли руку на светиње господње.

Odgovori 19 0
Lea

14.01.2020 15:55

Mnogo su se ogresili!

Odgovori 12 0
MM

14.01.2020 19:15

Полетели анђели попут птица,дотакли осмех твога лица и послали поруку на крилима белим да вам све најбоље за СРПСКУ ПРАВОСЛАВНУ ГОДИНУ желим!

Odgovori 12 0
Luidji

14.01.2020 21:10

Njima nista sveto nije!

Odgovori 11 0