Bjela je lažov i korupcionaš: Reditelj Predrag Antonijević odgovorio Draganu Bjelogrliću

Autor:

Vesti

14.01.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragan Bjelogrlić je lažov i korupcionaš, poručuje reditelj Predrag Gaga Antonijević u odgovoru reditelju i producentu koji ga je optužio da je lažirao njihovu prepisku, iz koje se jasno vidi da mu je Bjela nudio mito.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Dragan Bjelogrlić

- Odgovor Bjelogrlića na moje pismo bi bio jako zabavan da posredi nije ozbiljna stvar. Pogotovo tvrdnja da sam našu prepisku u kojoj mi nudi mito falsifikovao i da će on to dokazati pred nadležnim organima. E da ne bi sad svi večno čekali da se on tim organima obrati, ja sam već preduzeo korake u tom pravcu. Ne treba lažova i korupcionaša pustiti da pod pretpostavkom nevinosti nastavi sa mahinacijama - poručuje Antonijević i nastavlja, obraćajući se praktično kolegama čiji je Bjelogrlić predsednik u Grupaciji za kinematografiju Privredne komore Srbije:

- U međuvremenu, evo vam u prilogu u PDF zvanični izveštaj "Džimejla", s koje adrese i kojim putem mi je Bjelogrlić poslao mejlove. Svako ko je u to vreme vodio s njim prepisku može lako da uporedi i proveri. Kao i tužilaštvo uostalom.

Šta je tema

Antonijević nastavlja u istom tonu:

- Dakle, umesto da s kompjuterom pod miškom trči u policiju na forenzičku analizu, Bjelogrlić u odgovoru na moje pismo baljezga iz očaja svakakve budalaštine uključujući i falsifikovane mejlove. Drage kolege, nije tema ovde ko je bio u zatvoru. Jesam kratko u istražnom, osumnjičen za izbegavanje vojske, pravosnažno slučaj rešen u moju korist. Inače, nikakva tajna, pisano dosta o tome svojevremeno, dao sam i sam mnoge intervjue opisujući iskustvo. Čak nije tema ni ko će u zatvor tek da ide. Kao što nije tema što sam podržao odličan scenario Vuka Ršumovića "Čuvari formule". Šta je trebalo? Da ga diskvalifikujem jer mu je producent korupcionaš? Da isto diskvalifikujem i "Jesen samuraja" jer ih je Bjela nanišanio za svoju kombinaciju. Da prijavim sve upravnom odboru i srušim ceo konkurs sa odličnim projektima Golubovića, Đorđevića, Koje, Ležajića?

Šta je do sada otkriveno

  • Antonijević objavio mejlove iz kojih se vidi da mu je Bjelogrlić nudio mito
  • Bjela predlagao da oko "100 soma" (kako se izrazio) podele pola-pola
  • Od Antonijevića tražio da kao član komisije FCS izlobira finansijsku podršku od 15 miliona dinara za film "Jesen samuraja"
  • Kada je Antonijević decidno odbio ponudu, Bjela mu poručio da obriše mejlove
  • U vreme kada se sve dešavalo, 2016, direktor FCS bio Boban Jevtić, koji je potom angažovan na Bjelogrlićevim projektima
  • Bjelogrlić je, inače, od FCS još pre nekoliko godina uzeo novac za dva filmska projekta ("Čuvari formule" i "Toma"), a još ih nije počeo
  • Kao predsednik Grupacije za kinematografiju u PKS, Bjelogrlić na poslednjoj sednici tražio smenu Upravnog odbora FCS
  • Na sva naša pitanja, pa i ono da li sada traži smenu jer više ne može da dobija pare "na lepe oči" kao ranije, Bjelogrlić nije odgovorio

Meni je savest apsolutno mirna i ponovo bih isto uradio. Nije ni tema zašto sam baš sada izašao sa informacijama o Bjelogrlićevim mahinacijama. Kao što sam objasnio u prvom pismu, razlozi su isključivo lične prirode. Neću da dozvolim da me bilo ko, a pogotovo Bjelogrlić, svojim prljavim kampanjama kao čoveka i profesionalca dovodi u pitanje.

Slatko i odvratno

Reditelj naglašava da Bjelogrlić od sebe pravi žrtvu nekakvog političkog progona.

- Zaboga, baš kad je pokrenuo borbu protiv upravnog odbora FCS i Jelene Trivan namesti mu zli "državni" reditelj falsifikovane mejlove. Njemu, Če Gevari srpskog filma. Slatko bih se smejao da mi nije odvratno. Drage kolege, tema je, i to po mom mišljenju jedina vredna razgovora: da li vi želite da se vaš glas u komunikaciji sa medijima, kulturnom javnošću i državnim telima nadležnim za našu delatnost čuje i ozbiljno shvati. Bojim se da, ako vam glasnogovornik ostane korupcionaš i lažov Bjelogrlić, to sigurno neće poći za rukom. Ne znam koje zamerke neki od vas imaju na rad FCS, pa ne mogu stoga da se izjasnim da li se s njima slažem ili ne. Ali, u svakom slučaju podržavam vaše napore i, iskreno, treba da radite ono što mislite da je najbolje za vas. Samo nemojte dozvoliti da prljavština i nemoral jednog čoveka sve to obezvrede - zaključuje Antonijević.

Ovako se brani Bjelogrlić

Mada na pitanja Srpskog telegrafa nije odgovorio, Bjelogrlić je poslao dopis kolegama iz Grupacije za kinematografiju, u kojem tvrdi da je komunikacija između njega i Antonijevića lažirana.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

- Nikakvu prepisku takve vrste nisam vodio sa Gagom Antonijevićem niti sam mu nudio mito - piše Bjelogrlić i nastavlja:

- Kolege koje eventualno nisu upućene želim da podsetim da je 25. decembra 2019. godine održana sednica Grupacije za kinematografiju i svih strukovnih udruženja u PKS. Tom prilikom izglasano je nepoverenje predsednici Upravnog odbora Jeleni Trivan i celom Upravnom odboru FCS i doneta je odluka da se od svih članova zahteva da podnesu ostavke budući da im je apsolutno cela industrija izglasala nepoverenje. Upravo na taj dan stigao vam je i mejl Antonijevića.

Zaradio dva miliona evra preko RTS

Mada je kao glumac navikao da igra različite role, za ulogu žrtve režima Dragan Bjelogrlić može da konkuriše i za Oskara! Naime, šta god da mu se stavi na teret, čak i kada je kao u slučaju optužbi Predraga Antonijevića potkrepljeno neoborivim dokazima, Bjelogrlić pravda navodnim progonom zbog svojih političkih stavova i kritike vlasti. A istina je, i za to je dovoljno pogledati činjenice i brojke, da je on godinama bio pravi miljenik niza javnih i državnih institucija.

Tako je, recimo, malo poznato da je Bjelogrlić za "Senke nad Balkanom", kada su se emitovale na RTS, od RRA dobio dozvolu za devet minuta reklama tokom emitovanja jedne epizode, dok se svima ostalima odobrava po šest minuta. Samo po osnovu tog viška, kažu upućeni, inkasirao je milion evra i još toliko od reklama u takozvanom prajmtajmu, u kom je serija emitovana. Pritom je javni servis uložio milione u reklamiranje "Senki".

REAKCIJA

Rastko Janković, glumac i bivši član UO FCS

Ja sam na ovakve stvari pismom upozorio filmsku javnost još tada kad su se dešavale i drago mi je da se neko iz medija setio da to ponovo istera načistac.

Kao glumac mogu da kažem da angažman Bjelogrlića nema apsolutno nikakve veze sa političkim progonom niti deluje kao hajka, posebno što su mu sve to omogućili ljudi koji su nekada bili odgovorni u FCS

Eto o kakvo se navodnoj žrtvi režima radi (sve se, podsetimo se, dešava u vreme Vučićeve vlasti, koju režiser i producent ne propušta da kritikuje). Pa još kada se tome dodaju basnoslovni iznosi koje su on i njegovi kompanjoni uzimali od Filmskog centra Srbije, sve postaje još jasnije. Pomenimo samo da je Bjela još pre nekoliko godina uzeo 200.000 evra za dva filmska projekta "Čuvari formule" i "Toma", koje nije ni počeo da snima.

I sada, kada mu je slavina bar donekle zatvorena i kada bi možda i neko drugi, van njegove ekipe, mogao da dođe na red da Filmski centar Srbije podrži njegov projekat, Bjelogrlić naprasno, preko Grupacije za kinematografiju u PKS, čiji je predsednik, traži smenu kompletnog rukovodstva FCS.

FCS: Bjelogrliću, ne uvlači druge u svoje afere

Upravni odbor FCS objavio je juče saopštenje u kom stoji:

- Povodom izjave Dragana Bjelogrlića da optužbe za korupciju koje je na njegov račun uputio reditelj Predrag Antonijević imaju veze s nekakvom "smenom" UO FCS koju je inicirala Grupacija za kinematografiju, podsećamo gospodina Bjelogrlića i javnost da UO FCS postavlja i razrešava Vlada Srbije, a ne bilo kakva udruženja, te da su u njemu nagrađeni filmski kritičari, istoričari filma i filmski radnici koji su vrlo kompetentni u svom radu, o čemu svedoče i rezultati FCS. Pomenute afere i optužbe se rešavaju pred pravosudnim organima, a ne tako što se u njih uvlače drugi, naročito ne institucije kulture od nacionalnog značaja. Filmski centar Srbije se mukotrpno bori da transparentno radi i da bude otvoren za sve umetnike, a ne samo za pojedinačne lobističke grupe, i biće u tome istrajan. Ocenu da li je u tome i uspešan može dati samo Vlada Srbije. Svoj kredibilitet sačuvaćemo, između ostalog, i tako što nećemo dozvoliti da budemo deo ličnih afera i poslovnih interesa.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Veljo

14.01.2020 12:26

Bjelogrlić je, inače, od FCS još pre nekoliko godina uzeo novac za dva filmska projekta ("Čuvari formule" i "Toma"), a još ih nije počeo. A pare potrošio.