VLADIMIR PEJIĆ, FAKTOR PLUS: Smanjenje cenzusa ne ide u prilog SNS

Autor: Tanjug

Vesti

11.01.2020

18:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić kaže da još uvek nije siguran da li će najava mogućeg smanjenja cenzusa sa pet na tri odsto da zaživi, a ukoliko bi se to dogodilo, onda bi to svakako, matematički gledano, odgovaralo manjim strankama ili koalicijama koje ne bi mogle da pređu postojeći cenzus.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Vladimir Pejić

- Videćemo da li će ta ideja zaživeti, pojavljuje se kao predlog, doduše dosta ozbiljno, ali ne možemo sa sigurnošću tvrditi da će tako i biti. A što se tiče kome bi odgovaralo, to je više matematički nego politički jasno da bi odgovaralo manjim strankama koje bi imale probleme ili ne bi mogle da pređu cenzus - rekao je Pejić za Tanjug.

Pejić kaže da na prvi pogled smanjenje cenzusa ne bi odgovaralo Srpskoj naprednoj stranci, jer, kako kaže, uvek kada dođe do preraspodele tih glasova koji nisu ničiji, oni matematički bolje prođu.

- Ali ako gledamo širu sliku, za zemlju je bolje da taj parlament bude malo šareniji i da ne bude, ne samo utisak nego i faktičko stanje, vladavine samo jedne stranke - kaže Pejić.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija


Zaključuje da se suštinski i dalje neće ništa promeniti, jer se zna se ko je najjaci i odnosi će biti manje više slični, ali uslišiće želju mnogih koji su ranije priželjkivali ovako nešto.

- Ono što može biti sporno je možda trenutak kada se i ako se ta odluka donese - dodao je Pejić.

Na pitanje kojim strankama konkretno bi smanjenje cenzusa odgovaralo, Pejić podseća da ima više stranaka ispod pet odsto nego iznad pet odsto. Od stranaka koje izlaze na izbore, tu su, kaže, najbliže SPAS Aleksandra Šapića, LSV Nenada Čanka, LDP Čedomira Jovanovića, Stranka moderne Srbije ukoliko ide sa još nekim, DSS…

 

 

Tu je i Pokret slobodnih građana, mada, prema istraživanjima, ima iznad pet odsto.

- Ukoliko uključimo one koje su za bojkot ili se još uvek nisu izjasnili, onda ima tu mnogo više stranaka jer pitanje je da li bi izašli kao jedna lista ili ne - konstatuje Pejić.

Pejić, međutim, napominje i da je tri odsto za pojedine stranke nedostižan procenat u ovim okolnostima.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ


Upitan da li bi smanjenje praga za ulazak u parlament smanjio efekat bojkota, Pejić je mišljenja da taj efekat nije bog zna koliko veliki da bi sad ta mera uticala, ali svakako, kaže, ima stranaka koje smanjenje cenzusa vide kao svoju priliku i verovatno bi iskoristile mogućnost da izađu na izbore, a da su razmišljale o bojkotu.

- U prilog bojkota svakako ne ide, ali ne mogu da kažem da je bojkot toliko masovan da sad može na neki način da se on opstruira ili podrži - istakao je Pejić.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Pedja

11.01.2020 20:23

Ma Vucic im je sve omogucio da se vrate u skupstinske klupe,ali njih to izgleda ne zanima,

Nk

11.01.2020 21:05

SNS je uvek dominantan i uvek pobedjuje

Dejan

11.01.2020 21:07

Trenutna vlast je izašla u susret opozciji po ko zna koji put. To dokazuje da Predsednik Vučić poštuje opoziciju a da opozicija nema poštovanja prema SNS-u,

ivan

11.01.2020 21:29

Pretsednik Aleksandar Vucic omogucava svima da rade...