UGROŽENA BEZBEDNOST: Ana Brnabić mora da se seli?!

Autor: blic.rs

Vesti

29.09.2017

18:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Ana Brnabić ima na raspolaganju nekoliko vila u koje bi u skladu sa funkcijom trebalo da se preseli, međutim, i pored bezbednosne procene, ona još nije odlučila da li da napusti svoj stan, saznaje "Blic".

RepublikaFoto: Tanjug
Ili obezbeđenje u njenoj ulici, ili da se preseli u državni objekat

Kada je reč o Ani Brnabić, jedno je sigurno, ukoliko ipak prelomi da se seli, ona neće promeniti kraj ni kvadraturu. I pre ulaska u Vladu živela je u elitnom delu Beograda - Dedinju, u svom stanu od 328 kvadrata.

U prvih sto dana Vlade, koji se bliže, osim skeniranja rada ministara, nezaobilazna tema u Nemanjinoj 11 i javnosti je da li će funkcioneri kojima to sleduje napustiti svoje stanove i otići u državne. Jedan od pređašnjih premijera koji je najduže držao pažnju bio je Vojislav Koštunica. Interesovanje za ovo preseljenje trajalo je gotovo kao i mandat bivšeg lidera DSS i to manje zbog njega a više zbog građana na Dorćolu. Dok je on odbijao da se preseli, građani su se bunili jer im je zbog obezbeđenja premijera deo komšiluka i svakodnevni život bio u blokadi.

Krajem juna, odmah po formiranju ove vlade, Ani Brnabić je u skladu sa propisima ponuđeno preseljenje u državni objekat. Osim Tolstojeve broj 2 koja je namenjena baš premijerskoj funkciji, na raspolaganju ima još nekoliko objekata u Tolstojevoj i Užičkoj ulici. Za sada nije odabran nijedan objekat.

- Preseljenje visokih državnih činovnika nije samo pitanje onoga što im kao i u svakoj drugoj državi sleduje, niti samo pitanje propisa. Kod nas je to dovedeno na nivo lične procene funkcionera, što ne bi smelo. Jednostavno da objasnim, pa ni Tramp nije birao pa ostao u svojoj kuli već je morao u Belu kuću - kaže za "Blic" izvor iz policije.

Kako "Blic" saznaje, prema bezbednosnoj proceni premijerki Ani Brnabić predložene su dve mere - ili da se u ulici u kojoj živi pravi rampa i kućica za obezbeđenje ili da se preseli u državni objekat. Trenutno dok živi u stanu sa spoljašnjim i unutrašnjim prstenovima obezbeđenja angažovano je svakodnevno oko dvadesetak ljudi.

- U slučaju da odluči da pređe u državni objekat, to će značiti i smanjenu upotrebu resursa i manje brojčano angažovanje - kaže visokopozicionirani policajac.

"Blic" nije uspeo da dobije precizan odgovor šta manje košta - obezbeđenje uz sve propratne objekte za život visokog funkcionera u stanu ili preseljenje u državni objekat. Kako nam je kratko rečeno u republičkoj Direkciji za imovinu - novac se izdvaja i ulaže na mesečnom nivou u državne vile, živeo neko u njima ili ne.

Brnabićeva se za sada nije javno izjašnjavala o tome. Ni ministri ne znaju odluku. Kako za “Blic” kaže jedan od ministara, ono što znaju iz “usputne priče” je to da ima “tolerantne komšije i niko joj za sada nije ništa naglas rekao”.

- Ali bezbednosna procedura izlaska i ulaska u ulicu jeste realno smetnja ostalima. Ulica se zatvara pre i posle i po sat vremena i to jeste blokada drugima i realno gubitak vremena. Ali, to ne zavisi od nas, jednostavno tako je. Nije se izjašnjavala otvoreno, ali jeste rekla da joj je stan ono što i svima, mesto koje si sam napravio po svojoj meri - kaže ministar koji je zamolio da mu ne pominjemo ime.

Rođendan u vladi

Premijerka je juče proslavila rođendan i počastila kolege u Vladi tortom. Ministre je po ulasku na zasedanje na stolu sačekalo parče voćne torte.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (48)

Loading
moma

29.09.2017 19:56

Naši ljudi na vrhu treba da budu bezbedni kakvih manijaka ima

Jaguar

29.09.2017 19:57

Sačuvajmo premijerku.

Bosa

29.09.2017 20:00

Nije , ali je tako po protokolu.

jelena

29.09.2017 20:03

Ako je ugrožena bezbednost treba da se seli, a i ako nije ugrožena smatram da treba da se seli funkcija je funkcija.