Milošević je pogazio svetogorska pravila, na silu sleteo na posed Hilandara! Iguman mu je dao poklon i prorekao sudbinu srpske nacije

Autor:

Vesti

06.01.2020

06:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O Svetoj Gori i Hilandaru ispričane su mnoge priče. Jedna od njih je i dolazak Slobodana Miloševića, koga monasi pamte po grubom kršenju svetogorskih pravila.

Slobodan Milošević

Naime, Slobodan Milošević je 1991. došao u Hilandar. I dalje se nagađa zašto je to učinio, neki su mislili da je iz hira, ali nije. Ta je poseta bila smišljena. Samo nekoliko dana posle 9. marta, protesta koji su se desili u Beogradu, Milošević je sa sinom Markom i nekim grčkim zvaničnicima helikopterom na silu sleteo na posed Hilandara, i to baš u najplodniju baštu.

U toj bašti monasi su kasnije osvećenom vodom zalivali tragove gde su ovi, izašavši iz helikoptera, gazili. I nikad više tu nisu ništa sadili. Znaju se pravila kad neko želi da pohodi Hilandar. Morate dobiti vizu i blagoslov, odobrenje.

Međutim, Milošević je, grubo prekršivši svetogorska pravila, izvršio pritisak na grčke vlasti, koje su samo obavestile monahe i igumana Pajsija da će doći.

 

 

Niko od monaha nije želeo da se sretne sa njim, svi su se povukli u sobe. Iguman Pajsije je otišao u kuću na Svetoj gori koja je u vlasništvu jednog grčkog manastira. Ali, bahatosti tu nije bio kraj. Policajci su bukvalno priveli igumana Pajsija u Hilandar. Milošević je ušao u crkvu ne prekrstivši se, kao ni njegov sin Marko, a igumana je pozdravio rečima: "Zdravo, druže igumane".

Iguman mu je poklonio Sveto pismo ukoričeno kožom, što nosi simboliku ljudskosti, topline i razumevanja, i rekao tada čuvenu poruku: "Ako se budete vladali ovom knjigom, Srbiji će biti dobro.

Ako ne, imaćemo krv u Srbiji kao na Terazijama (mislio je na pomenute proteste 9. marta, prim. aut.)". Dodao je još i da će svaki srpski vladar koji se bude vladao po Svetom pismu ostati upamćen u narodu kao neko ko je doneo napredak.

Milošević je mislio da će posetom Hilandaru zadobiti Crkvu, posebno što je veliki broj vladika srpske crkve bio na strani opozicije. Nije imao dobre savetnike u tom trenutku.

Ipak, kasnije se u Hagu pokajao i čak počeo da slavi Svetog Nikolu. O ovom događaju ispevana je i guslarska pesma "Desant na Hilandar".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading