Vulin: Ulaganje u vojno zdravstvo je ulaganje u kvalitet života svakog građanina Srbije!

Autor: Republika

Vesti

05.01.2020

11:24

Ulaganje u vojno zdravstvo je ulaganje u kvalitet života svakog građanina Srbije, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon obilaska Vojnomedicinske akademije, gde je predstavljeno šest novih sanitetskih vozila Uprave za vojno zdravstvo.

Ministarstvo odbrane Srbije
Aleksandar Vulin

- Svako ulaganje u Vojsku Srbije je ulaganje u bolji život i kvalitet života svakog od nas, bez obzira da li smo pripadnici vojske ili nismo. Ulaganje u vojno zdravstvo je ulaganje u kvalitet života svakog građanina Srbije. Najveći broj pacijenata kojima vojno zdravstvo pomogne upravo su civili, ne vojnici, ali Vojska Srbije ne deli ljude na civile i na vojnike već svi građani Srbije zaslužuju našu pažnju, podršku i našu pomoć – poručio je ministar Vulin.

Ulaganja u vojno zdravstvo nastaviće se i u 2020. godini, najavljuje ministar Vulin i dodaje da će se to videti u svim vojnozdravstvenim ustanovama.


- Kupili smo nova sanitetska vozila. Kupili smo značajnu količinu nove, najsavremenije medicinske opreme, ali već u narednim danima pokazaćemo koliko smo uložili i u Vojnomedicinsku akademiju i koliko ulažemo u sve vojne bolnice u čitavom našem sistemu – rekao je ministar Vulin.

Nova sanitetska vozila raspoređena su Centru vojnomedicinskih ustanova Beograd, Četvrtoj brigadi Kopnene vojske u Vranju, srpskoj bolnici nivoa 2 u mirovnoj misiji MINUSCA u Centralnoafričkoj Republici, Vojnoj bolnici Niš, Vojnoj bolnici Novi Sad i Specijalnoj brigadi Vojske Srbije.

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr Uglješa Jovičić podseća da je intenzivno ulaganje u vojno zdravstvo otpočelo polovinom 2017. godine i da su do sada vidljiva brojna poboljšanja po pitanju infrastrukturnih radova, otvaranja novih ambulatni u vojnim bolnicama, opremanju savremenim sredstvima, ali i zapošljavanju neophodnih kadrova.

- Ono što je važno, pored infrastrukture, nabavljena je i oprema. Dokaz da se na tome nismo zaustavili su novi saniteti. Nastavljamo i u narednoj godini, uz podršku ministra Vulina, kojem se ovom prilikom zahvaljujem i za prijem oko 400 novih lica u vojno zdravstvo. Naredna godina nije samo godina ulaganja u vojno-zdravstvene ustanove koje su u Ministarstvu odbrane, nego i u jedinice vojske, uz intenzivno opremanje onim što je potrebno jednoj ambulanti da bi normalno radila. Tamo imamo mlade lekare koji su nam oslonac za budućnost i da bi oni mogli dobro da rade, moramo da ih dobro opremimo – najavio je general Jovičić.


Upravnik Vojnomedicinskog centra Hitne pomoći Beograd potpukovnik dr Bojan Jovanović poručuje da nabavka novih sanitetskih vozila znači da će i civilni i vojni osiguranici moći da dobiju bolje usluge zdravstvene zaštite.


- Veliko mi je zadovoljstvo da smo konačno dobili jedno ovakvo savremeno motorno vozilo, koje će sa svom pratećom medicinskom opremom najnovije generacije u mnogome olakšati rad mojim kolegama u samom sanitetskom prevozu povređenih i obolelih od mesta povređivanja, odnosno njihovih domova, do medicinskih ustanova gde zbrinjavamo pacijente. Očekujem i nadam se da ćemo u narednom periodu zanoviti naš vozni park i dobiti još nekoliko ovakvih vozila, kako bismo bili još efektivniji i konforniji u radu – rekao je potpukovnik Jovanović.Komandir Voda za zdravstvenu zaštitu Četvrte brigade Kopnene vojske kapetan Ivica Arsić ne krije zadovoljstvo jer je novo sanitetsko vozilo dodeljeno za potrebe brigade u kojoj radi.

- Jako smo zadovoljni što smo u naš sastav dobili ovakvo sanitetsko motorno vozilo. Za Četvrtu brigadu Kopnene vojske puno će značiti u smislu prevoza vojnih osiguranika, odnosno pacijenata kojima je potrebna zdravstvena zaštita od strane specijalističkih službi Vojnomedicinske akademije i Vojne bolnice Niš. Veoma smo zadovoljni jer je vozilo kompletno opremljeno neophodnom sanitetskom opremom, poput spinalne daske, EKG aparata, defibrilatora, aspiratora i ostalim stvarima potrebnim za pružanje hitne pomoći pacijentima – ističe kapetan Arsić.

Obilasku novih sanitetskih vozila prisustvovali su i državni sekretar Bojan Jocić, načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević i upravnik Vojne bolnice Niš pukovnik dr Jovica Stanojković.

Komentari (0)

Loading