Dačić: Beograd ne podstiče sukobe, već se zalaže za mir! Nisu došli da protestuju iz moje Žitorađe, nego njihovi građani!

Autor: Tanjug

Vesti

03.01.2020

15:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da Beograd ne podstiče sukobe u Crnoj Gori, već se zalaže za mir i dijalog, i ima legitimno pravo da govori o Srbima u Crnoj Gori.

RepublikaFoto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ
Ivica Dačić

- Izražavamo svoje protivljenje Zakonu o slobodi veroispovesti, jer je usmeren protiv prava i sloboda srpskog naroda i SPC. Mi imamo legitimno pravo da govorimo o Srbima u Crnoj Gori. Oni su građani Crne Gore, ali je Srbija imala obavezu i pravo da govori o njihovom interesu, pravu i slobodi kao građana Crne Gore srpskog naroda - objasnio je Dačić u izjavi novinarima u Mionici podsećajući da Srba u Crnoj Gori, prema popisu ima 29 odsto.

Ukazao je da je Srbija veoma često izložena raznim kritikama evropskih zemalja, navodeći kao primer Hrvatsku koja stalno ističe položaj hrvatske manjine u Srbiji, a koja čini svega 0,80 odsto stanovništva, kao i Bugarska kojih ima svega 0,26 procenata.


- Zar neko misli da Srbija ne treba da reguje i bilo šta govori o Zakonu koji je donet uz protivljenje srpskog naroda i SPC, kojim se može desiti da budu ugrožene svetinje pravoslavnog naroda. U tom smislu je rukovodstvo Srbije u želji da se sačuva mir i da se dijalogom rešavaju problemi, od prvog dana dalo takve izjave. Zato ne razumem ovakve stavove, ne razumemo ovakve napade na zvanični Beograd - poručio je on.

Dačić je upitao čime je to zvanični Beograd uzrokovao krizu u Crnoj Gori, da li je doneo sporan zakon ili govorio o pravima Crnogoraca koji žive u Srbiji.

- Govore da je ugrožena nezavisnost Crne Gore. Dosta više ta priča. Od koga je ugrožena, ko je kada spomenu da ne treba da bude nezavisna država - upitao je on.

Ocenio je da nije u interesu da se stalno zaoštrava situacija i traže veštačke teme koje nisu aktuelne.
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Mi ne govorimo o nezavisnoj Crnoj Gori, to nas ne interesuje. Interesuju nas dobri odnosi sa Crnom Gorom i pravo srpskog naroda. Kao što njih interesuje da li će prava Crnogoraca koji žive u Srbiji biti poštovana. Nismo za dalje zaoštravanje situacije - naglasio je Dačić.


Što se pokušaja paljenja zastave u Beogradu tiče podsetio je da je Ministarstvo na čijem je čelu osudilo najoštrije taj akt.

Kada je reč o želji predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Badnji dan provede sa svojim narodom u Crnoj Gori, rekao je da će to biti najavljeno vlastima u Podgorici, a da je poseta verskog karaktera.

- Ne radi se o zvaničnoj, radnoj poseti, već je usmerena na posetu Srbima koji žive u Crnoj Gori za Božić. Ta poseta nema nikakve negativne konotacije. Naprotiv, ako do posete dođe ona je u interesu mira - podvukao je on.

Osudio je i peticiju koja se organizuje od strane crnogorskih vlasti gde, kako je rekao, svi srpski neprijatelji potpisuju tvrdnju da navodna opasnost dolazi iz Beograda.

- To je pokušaj da se uzroci krize traže u drugima. Mi ne želimo zaoštravanje odnosa. To su njihovi građani. Nisu došli da protestuju iz moje Žitorađe, već građani Crne Gore - ukazao je on.

Dačić je rekao da je Srbija najbliža sa Crnom Gorom i da ne treba veštački praviti sukobe.

- Iz Beograda se podstiče mir i dijalog, ne sukobi. Ako neko radi protiv interesa srpskog naroda nemojte da očekujete da ćemo da aplaudiramo odavde. Sve države brane interese svog naroda. To radi i Srbija, ali ne želeći da se svađa sa Crnom Gorom - kazao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading