Završen sastanak u Patrijaršiji: Nadamo se da će u Crnoj Gori prevladati razum

Autor:

Vesti

31.12.2019

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Završen je sastanak u Patrijaršiji između Aleksandra Vučića i patrijarha Irineja. Njih dvojica su tokom obraćanja, istakli da se nadaju, da će povodom situacije u Crnoj Gori prevladati razum i da neće doći do eskalacije sukoba.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej na sastanku u zgradi Patrijaršije

Nakon obavljenih razgovora predsednik Srbije i verski poglavar obratili su se javnosti.

Patrijarh Irinej je rekao da je veoma važno da u ovom trenutku bude pameti i smirenosti kako bi se prevazišla kriza u Crnoj Gori. On je takođe zahvalio državi i predsedniku Srbije što se svojski trude da pomognu crkvu, naročito za izgradnju Hrama Svetog Save.

Predsednik Srbije je sa druge strane rekao da država uvek želi da pomogne crkvi i da on shvata koliko je ova institucija važna za Srpski narod. Posebno je istaknuo činjenicu da je za veme njegovog mandata najviše urađeno u izgradnji Hrama Svetog Save, koji nije samo verski objekat.

Suđenje crkvi za pedofiliju

Tokom obraćanja medijima, predsedniku Srbiju je postavljeno pitanje o tome da li zna da 17. januara kreće proces u Londonu protiv SPC zbog pedofilije, kao i da li je razgovarao sa Patrijarhom o toj temi?

Vučić je pre odgovora kratko upitao novinara sa koje je televizije, na šta je ovaj regovao pitanjem "zašto je to bitno?" i dodao "Federalana TV, Sarajevo".

Predsednik Srbije je na ovo kratko dodao:

- Bitno je da ljudi čuju odakle ste. Ne, nismo razgovarali o toj temi - rekao je Vučić.

- Hram će biti značajan i za kulturnu baštinu i našeg naroda kao i za turizam. Ovaj objekat će ujediniti sve Srbe i pravoslavne iz regiona koji mogu doći u Beograd da se pomole - rekao je Vučić.

Nakon uvodnih izlaganja usledila su pitanja novinara.

Na pitanje o tome kako će crkva reagovati ukoliko Crna Gora krene sa nasiilnim upadom u srpske svetinje, patrijarh Irinej je izrazio nadu da će prevladati razum i da do toga neće doći:

- Ja se nadam da će ipak svi razmisliti o svemu tome, jer vide reakciju naroda. Verujem da do toga neće doći. U slučaju da dođe, ne znam kakve će sve rđave reakcije biti povodom svega toga. Nadam se da će razum pobediti - rekao je Irinej.

Uvek spreman za susret

Odgovarajući na pitanje novinara da li je Vučić spreman da se vidi sa predsednikom Crne Gore, on je rekao da je uvek spreman za razgovore:

- Krajem januara ili početkom februara imaćemo regionalni samit gde će verovatno prisustvovati i Milo Đukanović. To može biti prilika da se vidimo. Ja sam spreman da u svakom trenutku razgovaramo - rekao je Vučić.

Na isto pitanje, predsednik Srbije je samo kratko rekao da nema ništa da doda na ono što je rekao patrijarh Irinej, i da se potpuno slaže sa njim.

- Za nas je važno da se sačuva mir i da dođe do smirivanja tenzija. Ne bi bilo dobro da neko dođe i zauzima manastire. Nadam se da to nije ničija ideja. Ono što možemo da uradimo jeste da rečima, znanjem, strukom, pre svega pravničkom, da ukažemo svetu o čemu se radi. Od venecijanske komisije do mnogih drugih tela i organizacija. I da ukažemo srpkom narodu da među nema razlika, da pripadamo istom narodu - zaključio je Vučić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Mara

31.12.2019 10:31

Nadamo se da ce u Crnoj Gori doci do smirivanje tenzija....

Nenad

31.12.2019 10:42

Razum u Crnoj gori treba da pobedi trenutno ludilo vlasti te države!

sasa

31.12.2019 13:29

Zaista se svi nadamo da ce sastanak doneti konkretna resenja kako pomoci nasem narodu u CG doci do smirivanja tenzije.

Zeljko85

31.12.2019 14:34

Srbi su ponovo pokazali slogu kad je najteže i zajedno uz pomoć države i crkve sačuvaćemo naše svetinje i našu istoriju.