Vuletić: Da je Obradoviću stvarno stalo,"performans" bi bio u Podgorici

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

27.12.2019

17:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jako je loše "plamen" iz regiona prenositi u Srbiju, kaže sociolog Vladimir Vuletić povodom današnjeg incidenta u Skupštini Srbije i primećuje da je "političkom performansu" lidera Dveri, ako mu je zaista stalo do toga kakav će biti odgovor Srbije, mesto bilo u Skupštini u Podgorici, ili ispred nje, ali ne - u Beogradu.

RepublikaFoto: printscreen/TVPRVA
Vladimir Vuletić

Vuletić smatra da to što Obradović bojkotuje rad parlamenta, ne znači da ne može da uđe u skupštinu, ali i da je ovo što se danas dogodilo verovatno izraz želje lidera Dveri da bude što "vidljiviji", jer se zasedanje parlamenta prenosi putem televizije.

- Ono što je meni tu veoma ružno to je što se koristi situacija nastala u Crnoj Gori. Ako je Obradoviću stvarno stalo do toga kakav će biti odgovor Srbije na situaciju u Crnoj Gori, onda je taj performans mogao da napravi u Podgorici. Ovako, to ipak deluje kao jeftin politički marketing - ocenjuje Vuletić za Tanjug.

Da li je to bio politički performans kao vid političke borbe, kako kaže Obradović, ili smišljena akcija da se izazove incident, najbolje bi bilo provereno da se odigralo u Podgorici, kaže Vuletić. Ono, kaže, što nije dobro to je da "svaki vid nasilja i svaki vid ovakve vrste aktivnosti na neki način normalizuje političko nasilje".

- Moramo biti svesni trenutka u kome živimo i zato je jako važno da se problemi koji postoje u regionu, takvi kakvi jesu, ne prenose u Srbiju - ocenjuje Vuletić.

To je ono što je jako važno, kaže on, te da svi politički akteri treba da se uzdrže od bilo kakve provokacije i pokušaja da ono što se inače u regionu dešava bude povod za nekakvu političku dinamiku u našoj zemlji.

Prema njegovim rečima, ukoliko je, dakle, Boško Obradović želeo performans, mogao je taj performans i u Podgorici da napravi, što bi, primećuje, još više ođeknulo među njegovim potencijalnim biračima, a ne u Srbiji i njenom parlamentu.

- Jako je loše i pogrešno da se bilo kakvi povodi iz okruženja korste da se taj ''plamen'' prenosi u Srbiju, to je moj osnovni utisak - kaže Predrag Vuletić.

Svi koji kažu da su za demokratiju moraju, smatra Vuletić, da budu svesni da je mesto za demokratsku borbu u parlamentu i na izborima.

U ovom slučaju, kaže, više nije reč o nezadovoljstvu uslovima, ili čime god, jer za to postoje drugi načini da se to nezadovoljstvo iskaže, a ovakve stvari ne smeju da se dešavaju, niti da se prihvataju kao neka vrsta normalne političke situacije.

Bilo koja institucija može biti kritikovana, ali način na koji se to čini i uz privikavanje na to sukobe koji nisu samo verbalni jeste nešto što nas vodi na ivicu i što brzo preraste u fizički obračun i sukob, zaključio je Vuletić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Jaca

27.12.2019 17:55

Lepo je rekao covek, samo hoce da bude vidljiv u medijima.

Jaca

27.12.2019 18:04

Obradovic je promasio drzavu,grad i Parlament..taj performans je trebao da izvede Djukanovicu..i da ode da poseti nas narod u CG..najlakse je pametovati iz BG i deliti lekcije drugima..

Zeljko85

27.12.2019 18:28

E bravo! Ovo sam i ja prvo pomislio. Da je njemu stalo do naših crkava, svetinja, i naroda on bi otišao u Crnoj Gori i izvodio taj njegov "performans".

Mira

27.12.2019 20:49

Obradovic je obican manipulator.