Amfilohije pokazao svoje pravo lice

Autor:

Vesti

27.12.2019

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok su građani na ulicama Podgorice i Berana branili srpske svetinje u Crnoj Gori, mitropolit Amfilohije pohvalno je pričao o vlasti Mila Đikanovića.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Amfilohije Radović

Na sraman Đukanovićev zakon, koji, između ostalog, podrazumeva i oduzimanje oko 650 hramova SPC koji se nalaze u Crnoj Gori, mitropolit ima pomirljiv ton, za razliku od kletvi koje izgovara kada priča o srpskom rukovodstvu, a predsednika Srbije Aleksandra Vučića naziva izdajnikom i neznalicom.

DA SE NE MRZIMO

- Ovaj narod, koji se uznemirio zbog toga, treba da se ispoštuje Crkva i njena reč, a ne da se vrši nad njom nasilje i da se njene svetinje, koje su oduvek njene bile i koje je ona oduvek gradila i njen narod, da se oduzimaju unutar Crkve. Mi smo u jednoj državi, odnosno vlast je, danas je vlast ova, dobro, ona neće to da nam kaže, ona neće da nam oduzima pravo ako je zakonom propisano da to pripada državi, ali sutra će doći neka druga vlast koja će krenuti da upada u hramove. Samo se stvara mržnja u narodu, nove deobe - poručio je Amfilohije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Protest u Podgorici

Posle razgovora sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem vladika je naglasio da se nada da će se o predlogu zakona o slobodi veroispovesti raspravljati posle Božića i da će u dijalog biti uključena i Mitropolija.

Neće ova vlast da nam oduzima hramove, ali će doći druga koja će krenuti

- Očekujem da predloženi zakonski akt bude povučen iz parlamentarne procedure. Vreme je Božića i nije vreme za svađu i podele. Tog dijaloga do sada nije bilo i mi sada tražimo promenu nekih delova koji apsolutno ne donose mir, nego nespokojstvo i nesreću - rekao je mitropolit.

REAKCIJE

Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki

RepublikaFoto: Tanjug/Svetigora

Ceo pravoslavni svet i u Crnoj Gori i van Crne Gore zna da se ovde vrši nepravda. Mi smo dobili sa mnogih adresa, od vaseljenskog i ruskog patrijarha i od Svete stolice podršku da je naša borba pravedna i nadamo se, ako bude razuma, da će to shvatiti i predstavnici naroda da se zakon u ovom obliku ne donosi. Mi jesmo za zakon, ali ne za ovakav zakon, koji je zapravo zakon o otimanju crkvene imovine.

Marko Milačić, Prava Crna Gora

RepublikaFoto: facebook.com/Marko Milačić - Prava Crna Gora

Poslednje što biste u ovom trenutku želeli jeste inscenirani incident, koji bi bio iskorišćen da ovaj blagosloveni mirni skup pretvori u ono u čemu oni najbolje plivaju - nerede i nasilje

Aleksandar Vulin, ministar odbrane

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane

Stidim se ovog vremena i ovog regiona. Što svi ćute na to da srpski narod mora da moli ili da se bori i da se otima za mesta gde je sahranjivao svoje očeve i gde čuva svetinje koje su ga sačuvale i učinile baš onakvim kakav jeste

Vojislav Šešelj, lider SRS

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Usvajanje zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori ugrožava egzistenciju srpskog naroda u toj zemlji, SPC i srpski narod u celini. Pozivam predsednika Vučića i Vladu Srbije da se maksimalno angažuju na planu zaštite Srba u Crnoj Gori

BLAGOSLOV PATRIJARHA

Za to vreme na ulicama Podgorice vladalo je opsadno stanje dok je skupština Crne Gore razmatrala sraman zakon o slobodi veroispovesti, kojim je predviđeno da će svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina.

Policija je držala centar crnogorske prestonice ceo dan pod blokadom, a građani su u znak protesta zaustavili magistralni put Berane - Bijelo Polje.

Patrijarh: Branite svoje svetinje pred skupštinom Crne Gore, na svakom mestu i u svakoj prilici

S druge strane, patrijarh srpski Irinej blagoslovio je lidere Demokratskog fronta da se na svakom mestu i u svakoj prilici bore i ne odustanu od odbrane Srpske pravoslavne crkve.

- Branite svoje svetinje pred skupštinom Crne Gore, na svakom mestu i u svakoj prilici - poruka je patrijarha Irineja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading