BAKAREC PITA ĆOSIĆA: Zbog čega se pravite ludi i obmanjujete javnost?

Autor: Republika

Vesti

25.12.2019

15:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Vaši novinari pomno prate rad Skupštine grada. U poslednjih pet godina, više puta smo, kao odbornici glasali za tačke koje dozvoljavaju reprogram dugova prema Direkciji za zemljište. Ta akta dobijaju i Vaši novinari. Stoga Vaša TV i Vaši novinari jako dobro znaju sve o pomenutim dugovima. Zbog čega se onda pravite ludi i obmanjujete javnosti", pita politički analitičar i odbornik SNS u Skupštini Beograda Nebojša Bakarec.

RepublikaFoto: youtube.com/TVKopernikus
Nebojša Bakarec

Njegovo otvoreno pismo direktoru N1 Jugoslavu Ćosiću prenosimo u celosti:

Vaša TV N1 već tri dana obmanjuje javnost u vezi pitanja reprograma dugova za građevinsko zemljište Nade Topčagić. Vaši novinari pomno prate rad Skupštine grada. U poslednjih pet godina, više puta smo, kao odbornici glasali za tačke koje dozvoljavaju reprogram dugova prema Direkciji za zemljište. Ta akta dobijaju i Vaši novinari. Stoga Vaša TV i Vaši novinari jako dobro znaju sve o pomenutim dugovima. Zbog čega se onda pravite ludi i obmanjujete javnost? Kako ste oboleli od selektivne amnezije i neprofesionalizma, podsetiću Vas na činjenice, zbog toga što sam gradski odbornik već 11 godina, i živi sam svedok toga kako je žuti kartel opljačkao Direkciju i Beograd.

 
Najdrastičniji primer pljačkanja Beograda su zloupotrebe u vezi sa gradskim građevinskim zemljištem. Nazovimo to „Demokratska pljačka Beograda“. Da se razumemo Ćosiću, radi se o „ozakonjenoj“ korupciji i pljački. To je bila organizovana pljačka gradskog budžeta u kojoj su učestvovali ne samo nesavesni investitori, već i mnogi iz tadašnjih gradskih struktura. Od 2004. do 2011. godine, Đilasov i Tadićev DS je nametnuo takvu koruptivnu regulativu u oblasti upravljanja građevinskim zemljištem, koja je investitorima omogućila da plate samo 10 odsto naknade za uređenje građevinskog zemljišta, čime su investitori sticali pravo na građevinsku dozvolu i otpočinjanje izgradnje. Posle toga hiljade investitora je prestajalo sa plaćanjem, izgradili su i prodavali objekte, a 90 odsto obaveza prema Direkciji (Gradu Beogradu) nisu izmirili. Tadašnja Direkcija nije ni pokušavala da naplati neizmirene obaveze od  dužnika, u najvećem broju slučajeva. Direkcijom  je suvereno vladala DS tj. žuti kartel. Sedam godina direktor je bio Boris Ranković, čovek od najvećeg poverenja Borisa Tadića i Dragana Đilasa.
RepublikaFoto: Promo foto
Jugoslav Ćosić

Od tih sedam godina, tri godine gradonačelnik je bio Đilas. Suština je da su predstavnici DS u gradskoj vlasti i Direkciji, na osnovu štetnih propisa koje su sami doneli, od investitora tražili neodgovarajuća sredstva obezbeđenja od neplaćanja naknade - menice za fizička lica i ugovorna ovlašćenja za pravna lica. Morali su da traže bankarske garancije i hipoteke, kao efikasna sredstva obezbeđenja. Nisu to tražili, očigledno namerno. Kao posledica  kriminalne uprave žutog kartela u Gradu i Direkciji tokom sedam godina, Grad Beograd  je oštećen za 35 milijardi dinara, ili 291 milion evra! To je trećina Budžeta Grada. Od toga 12 milijardi štete je nastalo u vreme gradonačelnika tajkuna Đilasa. Za tih 35 opljačkanih milijardi moglo je da se izgradi 150 vrtića ili da se kupi 1.500 autobusa. A novac građana je završio u džepovima investitora i onih koji su tu pljačku omogućili. Sistem je bio tako postavljen da je omogućavao „odliv“ sredstava, umesto u Grad i Direkciju, u privatne džepove.

 
Nova gradska vlast SNS je stopirala taj kriminal u oktobru 2013. godine i uvela nove procedure - traže se hipoteke ili bankarske garancije. Od tada nema nijednog dinara duga novih investitora. Direkcija vodi nekoliko hiljada sudskih postupaka za naplatu potraživanja, a investitorima se obračunava zatezna kamata za period kašnjenja u plaćanju. Nova vlast SNS nije dozvolila da se izdaju ni upotrebne dozvole bez dokaza o plaćenim obavezama. Nova vlast je upisivala zabeležbu o sporu u katastru na sve izgrađene objekte za koje nije plaćena naknada za građevinsko zemljište, kako bi zainteresovani  mogli da znaju da kupuju stanove za koje nisu plaćene obaveze Gradu Beogradu, i koje neće moći da uknjiže. Nova vlast je tim investitorima dužnicima ponudila i reprogram duga, te plaćanje na rate. Jedan od suinvestitora je bio i suprug Nade Topčagić. Ali i njega su prevarili pravi investitori, kojima je ustupio plac, da bi dobio dva stana. Time je on postao suinvestitor. A pravi investitori nisu platili naknadu, ugasili su firmu i dug je prešao na suinvestitora, ni krivog, ni dužnog. Nadi Topčagić i suprugu je kao i svim drugim dužnicima ponuđen reprogram duga, na zakonit način (plaćanje duga na rate, i otpis kamata). U svakom slučaju SNS je u oktobru 2013. godine zaustavila  vrlo perfidnu pljačku Beograda  tešku neverovatnih 291 milion evra. O tome televizija N1 nikad neće izvestiti.

Zbog toga ni Vi ni SZS, ni bivši funkcioner DS, Nikola Jovanović, ne treba da se obraćate Direkciji, već su prava adresa za pitanja u vezi sa pljačkom budžeta Direkcije i Grada, Dragan Đilas – bivši  gradonačelnik, Boris Ranković – bivši direktor Direkcije i bivši šef Tadićevog kabineta, i konačno Rankovićev šef Boris Tadić, bivši predsednik DS. Uz to, ukoliko uopšte imate arhivu, a svaki ozbiljan medij je ima, i tamo možete potražiti podatke o tome ko je i kada opljačkao Direkciju za zemljište. Vi arhivu nemate, a i šta će Vam. Em niste profesionalan i nepristrasan medij, em je jedini cilj Vašeg infoprograma, da satanizuje i ruši postojeći sistem, prenošenjem ili kreiranjem lažnih afera.
 
Predlažem Vašoj TV N1 da snimi pravi dokumentarni film o tome kako je preko Direkcije za zemljište, opljačkan Beograd, za iznos od fantastičnih 291 miliona evra. Evo, neka nagrađeni novinar Adam Santovac istraži šta se sve dešavalo u Direkciji od 2004. do 2011. godine. Na primer, na koji način su investitori dužnici povezani sa žutim kartelom ili Draganom Đilasom? Lako ćete pronaći vezu investitora sa tadašnjim vlastima i pojedincima iz te vlasti. Lako ćete dokazati nameru nadležnih da oštete Grad time što su doneli loše propise. Naravno Vaša, a Šolakova i Đilasova TV, to neće učiniti zbog toga što bi morali da istražujete i mahinacije vašeg gazde Dragana Đilasa, i drugih lica rasutih u današnjim strankama žutog kartela (SZS, SSP, SDS…).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading