Išli sami ili zajedno, SNS i SPS će dobro proći

Autor:

Vesti

25.12.2019

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zajedno ili samostalno, naprednjaci i socijalisti će dobro proći na izborima, što neće biti slučaj sa Savezom za Srbiju, koji posle bojkota izbora čeka veoma neizvesna budućnost, procena je Srđana Bogosavljevića, direktora IPSOS Stratedžik marketinga.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Srđan Bogosavljević

U razgovoru za Srpski telegraf poručuje i da lider naprednjaka Aleksandar Vučić treba da pročisti svoju stranku i uvede više novih, mladih ljudi, koji će da održavaju partijski puls.

  • Da li je za SNS i SPS bolje da idu samostalno na izbore ili na zajedničku listu?

- Što se tiče ove dve stranke, one će svakako dobro proći na izborima šta god da urade. Bolje je kada stranke idu same iz prostog razloga što su nam koalicije pomutile osećaj ko šta može i ko šta ume. SNS i SPS nisu stranke jednakih ideoloških orijentacija, tako da mislim da je za građane bolje da svako ide za sebe. To je stvar njihovih taktika i međusobnih odnosa.

  • Vučić je najavio čistku u SNS i uvođenje novih ljudi. Kako će se odvijati taj proces?

- Stranka svakako ima probleme sa nekakvim aferama i mislim da bi im bilo zgodno da se pročiste. Bilo bi zgodno da posle godina vlasti uvedu i neke nove ljude, pogotovo što je za njih to, ne računajući eventualne unutrašnje sukobe, suštinski bezopasno. Uvođenje novih ljudi u politiku će biti dobro jer se stranka i dalje bazira na Vučiću i njegovom autoritetu.

Ako SZS bude bojkotovao izbore, veliko je pitanje da li će opstati

  • Može li SNS da preživi bez Vučića?

- To je, naravno, uvek mogućnost, ali istorija nas uči da baš nije lako. SPS je dobro struktuirana stranka i opstao je iako je imao velike potrese i promene, ali malo stranaka preživi taj liderski udar. Na primer, DS koji nikad nije bio klasična liderska stranka, nije preživljavao te udare, tako da mislim da bi za SNS bio veoma veoma težak zadatak da ostane na ovom nivou popularnosti ako bi Vučić iz nekog razloga odustao od bavljenja politikom.

Foto: ST/N. MANDIĆ
  • S druge strane, SZS koji priča o bojkotu nije stabilan. Demokrate se sukobljavaju sa Dverima, koje koketiraju sa desničarima, svako u Savezu vuče na svoju stranu. Mogu li oni da prežive ove izbore?

- Jako je teško preživljavati kad ne izlaziš na izbore na političkoj sceni. To ide ekstremno teško. Savez za Srbiju je jedno ad hok udruženje. Glavna poruka koju oni imaju je da su protiv Vučića. Međutim, za SZS će biti veliki problem kako posle izbora, pogotovo ako se posle toga ne pretvore u jednu stranku nego svako tera svoje. Ako bojkotuju, oni ostaju bez izvora finansiranja i bez mogućnosti organizovanja po opštinama, bilo gde, grade tešku poziciju za budućnost. Pretpostavka je da će izazvati toliki potres da, ako novih izbora ne bude brzo baš zbog toga što su oni išli u bojkot, postavlja se veliko pitanje njihovog opstanka.

Naše realno biračko telo u Srbiji je negde oko pet miliona, tako da, kako god okrenete, to će biti legitimni izbori

  • Obradović više doprinosi ili oduzima simpatije SZS? Mnogi negoduju njegovo agresivno ponašanje.

- On, naravno, doprinosi, međutim, sinergija između tih stranaka ne postoji. Kad pogledate zbir, on je konstantno veći od onoga što bi oni dobili da izađu samostalno. Nema sinergije, ali svako od njih malo doprinosi Savezu. Ipak, teško da to može da bude profitabilno na duži rok.

Foto: Tanjug/J. PAP
  • Pojedini analitičari predviđaju "izbore posle izbora". Šta mislite o tome?

- Ne vidim razlog da budu izbori posle izbora jer ako vi imate stabilnu većinu i ako izađe nekakav relativno pristojan broj ljudi, ti izbori su legitimni. Naše realno biračko telo u Srbiji je negde oko pet miliona, tako da, kako god okrenete, to će biti legitimni izbori. Takođe, bojkot ne može da izazove "izbore posle izbora". Nove izbore može da izazove eventualno nekakav veliki događaj vezan za Kosovo i Metohiju, nova agenda sa Evropom ili tako nešto.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Miki

25.12.2019 08:18

Kako god bilo vlada ce opet formirati Sns i Sps jer su dve vodece stranke u Drzavi!

Dejan

25.12.2019 09:51

Narod više veruje SNS-u nego SPS-u. Zato je pametnije da SNS sam izađe na izbore i pokaže podršku građana koju ima.

Jelica

25.12.2019 11:09

Pa naravno da će dobro proći jer to su dve stranke koje narod najviše podržava.

Natasa

25.12.2019 11:09

SNS svojim trudom i radom zaslužuje punu podršku naroda!