VRAĆA SE ČIN KAPETANA PRVE KLASE: Vulin objasnio šta donose izmene Zakona o Vojsci Srbije

Autor: Tanjug

Vesti

24.12.2019

16:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin danas je u Skupštini Srbije rekao da se izmene i dopune Zakona o Vojsci Srbije donose da bi preciznije i dodatno uredili određena pitanja i time obezbedili efikasnije rukovođenje i funkcionisanje VS.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Vulin

- Na taj način verujemo da ćemo očuvati i dodatno unaprediti funkcionalne i operativne sposobnosti Vojske Srbije i stvoriti uslove za bolji položaj njenih profesionalnih pripadnika, posebno profesionalnih vojnika, oficira i podoficira u službi na određeno vreme - zakao je Vulin.

Izmene zakona predviđaju vraćanje činova vodnika 1. klase i kapetana 1. klase, odnosno poručnika bojnog broda u rečnim jedinicama.

U cilju kvalitetnog vođenja kadra kroz službu u Vojsci Srbije donosi se dopuna kojom se definiše vreme provedeno u činu poručnika, kapetana i kapetana 1. klase koje je neophodno za unapređenje u neposredni viši čin.

Povećava se i starosna granica za prijem u profesionalnu vojnu službu - za podoficire to je 40 godina, a za oficire 45 godina. Proširuje se krug lica koja mogu biti primljena u profesionalnu vojnu službu ako poseduju odgovarajuću vojnu obuku sa oružjem i koji su stekli odgovarajuća znanja i veštine za obavljanje poslova profesionalnog vojnog lica.

 

 

Vojska Srbije, kao i svaka druga institucija u našoj zemlji, mora da se učini što je moguće prijemčivijom za što veći broj ljudi.

Precizira se i proizvođenje u početni čin podoficira učenika Srednje stručne vojne škole i učenika mešovite vojne škole.

- Mi smo skoro ugasili, za vreme vlasti DOS-a, srednje vojno obrazovanje. 2005. godine ukinute su srednje-stručne vojne škole. Ostavili ste vazduhoplovstvo. Imate avione, radare, PVO, ali ste ukinuli školovanje za ljude koji će se o tim avionima, radarima i PVO-u brinuti. Ostaje nam da razmišljamo o tome zašto je to urađeno. Vraćeno je 2015. godine i sada, posle četiri godine, prvi put smo dobili 19 dečaka i devojčica koji su već raspoređeni po našim aerodromima i koji se brinu o našoj tehnici - kazao je Vulin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading